tumorski markerji
Dejan, najprej moraš do splošnega zdravnika, da preveri marker in se po potrebi odloči za dodatne preiskave. Kot sem videla na netu, gre za tumorski marker za črevesje. V tem primeru bi jaz opravila kakšen UZ trebuha ali kolonoskopijo.
Lp, Kristina
….pri meni je bilo vse negativno, sama sem se počutila zelo bolano, to pa sam veš kako se. Jaz sem kljub vsem preiskavam vedela, da je z menoj nekaj hudo narobe, res sem se počutila kot ”gnoj’. Upam, da s teboj ni tako, ker drugače ne vem…
Upam na najboljše, ker tumorski markerj so lahko tudi lažni…
Če je kaj narobe s kostmi, na to opozori predvsem bolečina. Lahko pa se naredi scintigrafija skeleta. Več o tej preiskavi si lahko prebereš tukaj:
http://www.kclj.si/nuklearna/Diagnostika/scintigrafija_skeleta.htm
Drugače ti pa tukaj ne moremo bolj podrobno svetovat, saj si napisal samo to, da imaš nekoliko povišan CEA in potem še da si opravil nekatere preiskave. Nič pa o tem, kakšne težave konkretno imaš in zakaj so ti sploh preverili tumorske markerje. Imaš kje kako vnetje, okvaro jeter, tumor? Tako zvišanje CEA je lahko prisotno pri celi vrsti nerakavih bolezni in samo po sebi ne pomeni raka. Pogovori se z zdravnikom, ki pozna tvoj primer. Če se ni pripravljen pogovarjat al pa če si v dvomih, poišči še drugo mnenje. (Čeprav ne pričakuj, da ti bo kdo lahko dal 100% zagotovilo, da nimaš raka. Tega namreč ne bi mogel dobiti niti na videz in po izvidih 100% zdrav človek. Vedno se lahko kje kaj potuhne.)
Še največ vreden se mi zdi nasvet mlade žene, mamice: če se zelo slabo počutiš in če imaš občutek, da je kaj zelo narobe, vztrajaj in naj raje naredijo kako preiskavo več kot premalo.
Kako pa se obnašajo drugi parametri krvi? CRP?
Ker pri pregledih so hoteli najprej izključiti raka; niso pa pregledali, če je mogoče kakšno vnetje: jeter, pankreasa, želodca, boleznih pljuč, črevesa (Divertikulitis, Colitis ulceroza), ciroza kot posledica alkohola…
No, pa saj ni mnogo povišano.
Morda pa se za Dejanom skriva noseča deklica? Od 8.-16. tedna nosečnosti se tvori CEA :o)
Od karcinofobije profitirajo samo laboratoriji. Če bi me bilo preveč strah, bi pogledala CA 19-9, da bi izključila raka na pankreasu, želodcu, črevesu, ščitnici, trebuhu.
Vse dobro!
Driva, ni noseča deklica.
Mlada žena. nič ni novega razen tega da sem se naročil na scintigrafijo na KC in čakam na datum pregleda.
Večjih zdravstvenih težav na srečo nimam razen bolečin v desni nogi, predvsem okoli kolena in členka. Bolečine se pojavljajo tudi pri ležanju vendar pa tudi hitro izginejo.
lp
Oče ima tumor na želodcu. Ker kemoterapije ne bo več dobival, ampak samo še simptomatsko zdravljenje, mora k svoji splošni zdravnici vsaka 2 tedna na kontrolo krvi. Dobil je izvide hematoloških preiskav, a na izvidu ne najdem tumorskih markerjev. Kaj to mora sam zahtevat, da mu preverijo tudi tumorske markerje? Kakšna je oznaka za tumorski marker za raka na želodcu. V času kemoterapije so ti bili v mejah normale, sedaj pa bi rada preverila ali so se ti kaj povišali saj je že dva meseca od prekinitve s kemoterapijo?