Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Kako živeti z rakom? Tumorski markerji

Tumorski markerji

Pozdravljeni,

Dopolnila sem 50 let. Sem kadilka. Razen zloma gleznja in pljucnice izpred 5 let nisem bila obravnavana pri zdravniku. Obvezna zdr. Preglede kot zaposlena sem dala skozi BP. Druzinska anemeza je sicer kar zaskrbljujoca: stric preminil pri 18ih zaradi sarkoma kosti, dedek zaradi sicer pljucnice (diagnozabob sprejemu na OI: rak jezika), babica preminila zaradi vnetja trebusne slinavke oz. sepse, mami: tumor trebusne slinavke (primarni tumor na pljucih). Zaenkrat imam odkrit koksartrtis kolka in 2cm veliko cisto na jajcniku. Ginekoliginja me je napotila na markerje, ki pa so:

S-CA 125 20,9

S-CA 15-3 18.1

S-CA 19-9 5,0

S-CEA 4,5 (orient. ref. vrednost =4,2)

Po pogovoru z osebnim zdravnikom sem se sicer prijavila v program SVIT vendar me vseeno skrbi marker S-CEA.

Zavedam se, da so lahko markerji lazno pozitivni ali lazno negativni. Glede na to, da sem na spletu brala, da je pri kadilcih marker S-CEA lahko tudi 5.0, sem na drugih straneh prebrala, da da je to ze neko dogajanje znotraj organov, ki ga je definitivno potrebno spremljati. Bi bilo mogoce smotrno ponoviti pregled krvi na markerje cez mesec dni? Ginekoliginja mi je svetovala sicer pregled cez 3 mesece.

Hvala

Pozdravljeni,

znano je, da je nivo markerja CEA pri kadilcih višji. Prav tako je opisano tudi višje število levkocitov, nevtrofilcev in limfocitov v krvi kot pri nekadilcih.

Številka vašega izvida CEA ni zaskrbljujoča, vendar bi vam glede na obremenilno družinsko anamnezo toplo priporočala prenehanje kajenja. Marker je opisano, da upade že po treh mesecih po prenehanju kajenja in do kontrole krvi pri ginekologinji bi tako lahko vaš marker že prišel na normalo. Pred tem pa ne vidim smisla za ponovno kontrolo markerja.

Vse dobro vam želim in imejte se tako radi, da si privoščite zdrav dih in zdravo srce in sploh vse, na kar bi pozitivno vplivala s prenehanjem kajenja.

Jana

 

Vir:

Kashiwabara K,etal. [Carcinoembryonic antigen and neutrophils in healthy smokers]. Nihon Kyobu Shikkan Gakkai Zasshi. 1997 Feb;35(2):154-9. Japanese. PMID: 9103851.

Svetlika, integrativna onkologija Jana Pahole, dr. med., spec. int. onk. I Mail: [email protected] I Telefon: 030 647 321

New Report

Close