Tumorski markerji
O tumorskih markerjih je na teh straneh veliko govora, tako da verjetno že veš, kako in kaj. Pa vendar povzemam bistveno:
Tumorski marker praviloma naraste, ko se tumor širi, metastazira. Višji ko je, bolj intenziven je razsoj. Tumorski markerji se lahko povišajo tudi večstokrat, do katere vrednosti se lahko poveča mamin, ne vem.
Vendar pa temu NI VEDNO TAKO. Lahko se razvijejo metastaze, marker pa se prav nič ne spremeni in ostaja v mejah normale, lahko pa se poviša, pa ni najti nobenega širjenja bolezni. Pogovoriti se bo torej treba z maminim onkologom.
Kot je meni znano, so vrednosti tudi 5.000, a ne vem, če pri vseh vrstah tumorjev. Več kot 5.000 ne merijo, vsaj za jetrni rak je tako. Bolj kot sama vrednost je pomembno gibanje gor ali dol. Pogosto je višanje znak, da se nekaj dogaja, zato preverijo še z drugimi metodami. Ali pa da začne po kemoterapiji vrednost padati – to pomeni, da je ta kemoterapija ustrezna in da deluje. Vrednost markerja samega je uporabna le v kombinaciji z drugimi metodami, čeprav lahko ima precejšen psihološki vpliv.
LP ŽIVA
a mi lahko kdo pove, o cem se vi tle pogovarjate. Pri jetrah (AFP) so cist drugi tumormarkerji pomembni kot pri pljucah (NSE), al imate v Sloveniji samo CEA? Pa mmol, tu se merijo U/ml. Zato ne morem konkretno nikomur pomagat, pa vidim da ni nikogar, ki bi kaj popravil.
CEA je lahko pri kadilcih 5x toliko zvisan kot pri nekadilcih, najbolje se vidijo odstopanja, ce se to spremlja nekaj casa in se kontrolira vsakih nekaj tednov…
LP
Vrba,
nekatere odgovore je mogoče zapisati, tudi če ne vemo, o katerih markerjih je govora. Moj odgovor na primer je že tak. Ne uporabljam mejne vrednosti, temveč pomen rasti ali upada. Navsezadnje za tak odgovor sploh ni pomembno, kateri marker in koliko je mejna vrednost.
Verjetno si opazila, da nas je na forumu največ z rakom dojke, zato tudi omenjamo markerje s tega področja. Kajti mi smo laiki in kar vemo, vemo na osnovi lastne bolezni. In o številkah, ki jih navaja Tomaž30, jaz ne vem ničesar. Toda moj odgovor kljub temu drži.
Še to ti naj povem: tudi mi pogosto ne razumemo, kaj nam želiš povedati. Pa smo veseli vsaj tistih delov, ki jih razumemo. Zdaj že vemo, da si prepričana, da moramo nekaj spremeniti in nekaj jemati zraven. Ampak kaj, tega nam ne izdaš. Ne moremo po naših navadah in predpisih živeti na nemški način. Kajti tudi v Nemčiji ljudje umirajo zaradi raka, pa če so še tako odprti za dopolnilne preparate.
gospa nimaS:)
saj se ne gre tu za to, kdo ima prav 🙂
Seveda velja, da tumorski markerji niso zanesljivo diagnosticno orodje, so pa zelo dobri za spremljanje poteka bolezni.
In jaz vprasam katerega markerja, (Vi pisete o raku na dojki, Tomaz pa o raku na pljucah), ker se zelim seznaniti o tamkajsnem nacinu, brez da bi se vtikala v nacin dela vasih zdravnikov 🙂 ali imela namen “pametnjakovit” 🙂
—
V drugi temi, se ne gre o tem, da nekaj “nocem izdati”, kdor ne pozna odgovornosti, da je pri vsakem bolniku drugace, se mora vsaj bati za svojo licenco, ce krsi zakone. Mislim, da sta to ze dva mocna argumenta, zakaj se ne morejo ljudje pozdravit na internetu. Saj ce si prizadevam in pisem o tem, da bi se zakoni izboljsali, potem to samo v bolje za onkoloskega bolnika, ki bi pri tem najvec profitiral. Jaz pa le mislim, da sem napisala mnogo, kaj je mozno… le konkretnih nasvetov ne smem dat nekomu ki ni moj pacient… bom morala se enkrat poiskat, a nisem tu napisala, katere terapije delajo tukaj tudi zdravniki, katere uradni zdravilci?
Kljub temu, da je povsod ista problematika, kdaj se odkrije rak, kam se clovek obrne, kaksne predsodke ima pri odlocanju, ali pa tudi smolo, da verjame napacnemu… pa verjamem, da se jih tu pozdravi mnogo vecji odstotek (%) rakovih bolnikov kot v Sloveniji. Mislim, da mi tega ni potrebno dokazovat. Medtem, ko sem se sama lahko prepricala, da so nekatere storitve lepse in boljse opravili v Sloveniji kot pa tu. Vse sorte je.
… sicer bom pa zelo vesela, ce bi se me kdo upal kaj popraviti ali povedati, kaj sem napisala tako, da ni razumljivo 🙂 To bi mi bilo v veliko pomoc v izboljsanju knjiznega slov. jezika.
Lep pozdrav v Slovenijo!
Vrba!
Ničesar vam nisem želela očitati, samo pojasnila sem. Nekatere odgovore je možno dati tudi, če ni povsem jasno, za kaj gre. In moj odgovor Tomažu je že bil tak.
Sicer pa smo vam hvaležni za vaše odgovore, pojasnila in prizadevanje v zvezi z zakonodajo.
Opravičujem se za tisti “nočete izdati”. Ni bil mišljen za forumske odgovore. Saj to menda veste, ali ne?
Sončen pozdrav!
Moj sonček,
Tumormarkerji so v normali.
S je znak za serum (material ki se preglejuje), to je centrifugirana kri.
Zadaj so napisane referenčne vrednosti: pri CEA je to od 0 do 4,6; Vi imate 2,1, to je v redu;
Pri CA19-9 je normalno od 0 do 37, Vi pa imate 28,96 – spet v redu :o)
Jaz imam podatke za Ca19-9 do 30; je vseeno v redu.
Čudovito.
lp
Mojsonček,
svetujem ti, da razlage markerjev ne iščeš tule na forumu, anpak se o njih posvetuješ s svojim onkologom, ki pozna tvoj primer in vse okoliščine. Komentarji sodelujočih na forumu so laični, zato je vseeno pomembno, da se pozanimaš pri svojem strokovnjaku, ki te zdravi.
Vse dobro. 🙂
Kristina
Zelo mi je všeč tale pripomba; čeprav bi bila bolj na mestu pod temami prehrambnih dodatkov kot so gobe, aloja, živa voda…ali frekvenčni generatorji in druge pravljice. Kolikor vem, je tole forum za rakave bolnike in ne specifično forum za laike; ne razumem pa, zakaj spada v skupino: Zdravstvene svetovalnice. Sorry, samo vspodbujam k zavedanju, vsega mi pa res ni potrebno vedeti ;o)
Mojsonček,
referenčne vrednosti se med laboratorji – posameznimi strokovnimi (!) enotami – tudi razlikujejo. Tako da veljata kar oba podatka. Seveda predpostavljam, da se vsak pogovori o takih stvareh s svojim zdravnikom, ki pozna njegovo predzgodbo in mu bo temu primerno svetoval evtl. nadaljne kontrole v določenem času.
lp