Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva TUMOR V NOSEČNOSTI

TUMOR V NOSEČNOSTI

Pozdravljeni,

imam težavo zaradi katere sem močno zaskrbljena.
Sem v 14.tednu nosečnosti in na ultrazvoku so mi ugotovili, da imam tumor v maternici(na steni maternice),ki zelo pospešeno raste.Najprej so mislili, da gre za miom, poilp,…itd Zadnja diagnoza pa je tumor.
Na prvem ultrazvoku je bil premera 3 cm, sedaj pa je že 11 cm.
Pravijo, da nič ne ogroža otroka.
Kakšen poseg je sploh mogoč v nosečnosti v takih primerih in kako ta poteka ? Kaj , če je maligen ?Ali res za otroka ni nevaren ?Kako nevaren je zame?
Kakšne preiskave lahko pričakujem ?

hvala za odgovor in lep pozdrav, pikica

Draga Pikica,

predvidevam, da je tumor, ki ga omenjate kljub vsemu miom. Ta je hormonsko odziven in v prvi polovici nosečnosti včasih zelo močno zraste, za . Če je na ugodnem mestu se ga nekateri, bolj izkušeni toda tudi pogumni operaterji lotijo celo v nosečnosti, je pa to povezano s povečanim tveganjem za splav in močne krvavitve med in po operaciji z večjo izgubo krvi. V primeru nepredvidenih zapletov se zadeva lahko konča tudi s takojšnjim splavom in v skrajem primeru tudi z odstranitvijo maternice. Vsekakor mislim, da bodo vaš tumor še nekaj časa opazovali, saj verjetno upajo, da bo kmalu prenehal rasti. Če bo, potem se lahko počaka, če pa se bo rast nadaljevala, po potrebno nekaj ukreniti. Res je namreč, da hitro rastoči miomi lahko pomenijo tudi leiomiosarkom, to je oblika raka, na srečo pa je to izjemno redko, takorekoč izjema.

Draga pikica!

Mogoče bo kaj pomagalo (malo za tolažbo), če ti povem, da je enako imela moja kolegica – prav tako so ji v nosečnosti odkrili t.i.” tumor” v maternici, ki pa je bil, kot se je pozneje izkazalo, miom, in so ga le opazovali, saj se v nosečnosti pač izogibajo nepotrebnim oz. nenujnim operacijam. Tudi moja kolegica je bila razumljivo povsem obupana in prestrašena, kar bi ji lahko bilo prihranjeno, če bi vedela, da te stvari pogosto kar same izginejo. In tako se je tudi zgodilo – miom je tako kot je prišel, tudi izginil (saj se menda pogosto pojavijo prav v nosečnosti, ne vem, to bo bolj vedel dr. Pušenjak, ali je kaka povezava z nosečnostjo oz. zakaj se pojavijo ravno v nosečnosti in “strašijo” nosečnice? :-)) in kolegica je potem z lahkim porodom rodila zdravega fantka, ki je danes star že tri leta! Ne se bat, zdravniki bodo že spremljali in ukrepali, če bo nujno potrebno, do takrat pa le – pozitivne misli, se bo že vse uredilo.
Lep pozdrav,
Tatjana

New Report

Close