tumor v glavi – glio sarkom
Pozdravljeni.
Moški (53 let) v družini je bil po besedah kirurga uspešno operiran – diagnoza glio sarkom. Prestal je tudi že 24 obsevanj (menda preventivnih), mogoče ga čaka še kemoterapija (1-2). Zanima me predvsem diagnoza. O sarkomu sem nekaj prebrala v zdravniških leksikonih, o glio sarkomu pa nič. Kakšne so obeti in možnost ponovitve? Zdravniki so bili precej skopi s podatki ali pa vsaj meni niso znani.
Za odgovor se vam že vnaprej zahvaljujem.
Draga Ann!
Gliosarkomi so razmeroma redki tumorji, ki imajo lastnosti glioblastomov in sarkomov. Zdravljenje in napoved sta podobni kot pri glioblastomih. O glioblastomih sem pisala pred kratkim tukaj:
http://med.over.net/phorum/read.php?f=26&i=2236&t=2231
To so zelo maligni tumorji in se najpogosteje pojavljajo v 60. letu starosti, pogosteje pri moških. Znaki tega tumorja so povezani s krajem, kjer tumor vznikne v možganih. Pri večini bolnikov je napoved pri teh tumorjih slaba. Toda napovedi so nehvaležna stvar, zato se jim zdravniki radi izogibajo. Težko je napovedati, kako se bo posamezni bolnik odzval na zdravljenje. Napoved je seveda odvisna tudi od vrste drugih okoliščin, zaradi česar o njej po omrežju pravzaprav ne moremo govoriti, ker bolnika preslabo poznamo – od prestanega kirurškega posega, splošnega zdravstvenega stanja bolnika (morebitnih drugih, zlasti kroničnih bolezni), velikosti tumorja in obsežnosti bolezni, ko je bila odkrita (morebitni oddaljeni zasevki).
Pogosto sem na teh straneh poudarjala, da je zelo pomembno, da zdravnikom pokažete interes za informacije o bolezni, če je treba, tudi večkrat in bolj odločno, da vas ne odpravijo zlahka. Po drugi strani je na določena vprašanja, ki jih imate, težko natančno odgovoriti. Vsekakor vam priporočam, da si vprašanja pripravite vnaprej na listku, ki ga vzamete s seboj k zdravniku.
Lepo vas pozdravljam!
Irena