Tumor v glavi
Živjo!
Mož star 28 let je bil v aprilu operiran na glavi diagnoza Glioblastom dex.
Tumor je bil velikosti cca.7 cm in je bil odstranjen subtotalno.Zanima me kaj to pomeni.
Obsevanje je odlično prenesel(25 obsevanj),sedaj je že pričel s kemoterapijo,ki bo trajala 1 leto(1X na mesec po 5 dni),počuti se zelo dobro,nič ne bruha,ni slabosti…ali to pomeni,da telo dobro sprejema zdravilo?
Kirurg,ki ga je operiral je rekel,da je bila operacija pravočasna,in pa da mora sedaj ostati fit,kaj naj bi to pomenilo in zakaj?
Ali je res ,da se da s to boleznijo živeti in da je ozdravljiva?
Mož ima v glavi še en tumorček(t1)ki pa ni bil odstranjen,saj so rekli,da bodo poskušali to pozdraviti z obsevanjem in kemoterapijo.
Jemlje kapsule temodal,ali je možno,da bi bil zaradi njih neploden in ali je še čas,da bi dal spermo zamrzniti kljub temu,da je že pričel s kemoterapijo?
Kakšen je vzrok za nastanek teh tumorjev?Ali je možnost da je prišlo do tega že v otroštvu zaradi nepravilne prehrane?Kako vpliva presna hrana na to bolezen,ali kaj pomaga sadje in zelenjava,broccolin,rdeča pesa…
prosim za čim prejšen odgovor.Hvala za odgovore.Lep pozdrav.
Draga renata!
Vaš mož je imel zelo velik tumor (glioblastom, glioblastoma multiforme). Običajno preteče nekaj časa, preden tumor povzroča kakšne znake, medtem pa zrase. Pri teh tumorjih je kirurška odstranitev vselej subtotalna – torej nepopolna, saj vraščajo v okolico tako, da izrez varnostnega roba v možgane ni mogoč. Kirurški poseg pri tem tumorju ni nikoli dokončno zdravljenje, potrebno je dodatno obsevanje in kemoterapija. Kljub temu je napoved slaba, to je eden izmed najbolj agresivnih (in najpogostejši – v vseh starostnih skupinah) možganskih tumorjev. Edina vzpodbudna stvar, na katero se lahko oprete z upanjem je, da so opazili v številnih raziskavah tesno povezanost s starostjo in napovedjo. Mlajši kot je bolnik, bolj je bilo verjetno, da bo bolezen premagal oz. živel z njo dlje.
Na vprašanje, ali je ta bolezen ozdravljiva, boste zato vselej dobili oklevajoč odgovor. Uspehi zdravljenja te bolezni niso zadovoljivi in napoved je za večino črna. Nihče vam namreč zaradi resnosti bolezni ne sme vzbujati lažnega upanja, zato se vam zdravniki izmikajo. Sicer pa tudi nihče ne more napovedati, kako se bo zdravljenje izteklo pri vašem možu. On ni statistična številka, ampak posameznik. Ta negotovost bega ne le vas, ampak tudi njega. Ker zdravljenje zdaj dobro sprejema in prenaša, ga skušajte čimbolj podpirati.
Stranski učinki se lahko pojavijo tudi kasneje, vendar je možno, da se bodo pojavili le v blagi obliki – to bi bilo zelo dobro, saj bi bolnik zdravljenje tako lažje prenašal. Kirurg je s priporočilom, da naj mož ostane fit, želel povedati, da je pomembno tako fizično kot psihično stanje bolnika, ki se bori z rakom, zelo pogosto vse to vpliva tudi na napoved bolezni. Če le more, naj bo mož čimbolj aktiven, naj se ne predaja malodušju, ampak skuša živeti z vašo podporo čimbolj normalno življenje.
Vzrok nastanka tega tumorja za zdaj ni znan. Opazili so pojav nekaterih mutacij v tumorju in povezavo z dolocenimi genetskimi obolenji ter terapevtskim obsevanjem glave v otroštvu. O vplivu elektromagnetnega sevanja in uporabe mobilnih telefonov so mnenja različna, raziskave do zdaj še niso dokazale škodljivosti teh vplivov.
Bolniku je pri vzdrževanju fit stanja seveda lahko v pomoč raznolika prehrana, bogata s sadjem in zelenjavo. Odsvetujem pa drastične spremembe v njegovi prehrani, zaradi katerih bi lahko shujšal in oslabel. Če pred tem ni bil vegetarianec, naj sedaj ne opušča mesa, da ne bi prišlo do pomanjkanja beljakovin in železa. Več o prehrani si lahko preberete v temi s tem naslovom, kjer sem opisala, kako naj se prehranjuje bolnik z rakom, saj je bilo teh vprašanj kar precej na forumu.
Svetujem vam tudi prebiranje receptov v našem glasilu Okno.
Obžalujem, da vam niso pred kemoterapijo ponudili možnosti zamrznitve sperme. Verjetno so ravnali tako zaradi napovedi bolezni. Menim, da skušajte to vseeno (kljub začetku kemoterapije) čimprej opraviti. Kemoterapija deluje zaviralno na produkcijo sperme, prav tako lahko povzroči nastanek defektnih spermijev. V tako shranjeni spermi bi morali v primeru oploditve z biomedicinsko pomočjo poiskati zdrave, vitalne spermije – danes je za oploditev lahko dovolj en sam.
Lepo vas pozdravljam!
Irena
živijo,
lahko ti samo pomagam v tej meri, da ti posredujem telefonsko številko gospoda, ki je meni in moji mami zelo pomagal,odkar nas zdravi moram priznat da je vse občutno lažje. mami multiplo sklerozo, meni pa vse od mozoljev do utrujenosti, pa ledvic – vse preteklost! dela na daljavo,zdravi z energetskim uravnovešanjem sistemov in odpravljanjem blokad – ko sem pri sebi videl kako hitro neha glava bolet, in to mi je rešil neštetokrat, dokler niso glavoboli za vedno minili, sem nehal dvomiti v njegove spoobnosti – skratka, če kdorkoli rabi njegovo pomoč, mu z veseljem posredujem njegovo telefonsko! moj mail je [email protected]