Tumor v glavi
Pozdravljeni!
Pod desnim ušesom, v spodnjem delu glave me ze kar lepi cas(14 dni) boli glava……bolečino čutim v desni roki in imam občutek kot da bi imela zamašeno uho…..sem si tipala to področje(spodnji del glave-desno pod ušesom) in zatipala neko cudno bulo oz. ni bula ampak se mi zdi kot da bi bil del bezgavke. Vem da mi boste rekli, pojdi k zdravniku…..saj bom šla, ampak najprej želim slišati vaše mnenje………aha pa še nekaj, sedim na takšnem mestu v službi, kjer kar lepo piha – prepih…in to ravno s te desne strani……..a mislite, da bi lahko to bila posledica vsega???
Hvala za odgovore, Vesna
Draga Vesna,
verjetno gre za vnetje bradavičnika (mastoida) ali pa zunanjega ušesa, morda spodnjega dela uhlja. Bradavičnik je zračni del senčne kosti (nekaj podobnega kot sinusi obraznih kosti). Z zadevo ne gre odlašati, ker bi vas lahko še bolj bolela glava – ker bi vnetje napredovalo celo do meningitisa, ta pa ima hude zaplete. Preiskava bo razmeroma preprosta, zdravnik bo bodisi odredil rtg slikanje ali pa se na podlagi zelo značilne klinične slike, ki ste jo že lepo opisali, že odločil za antibiotike.
Če ste na prepihu, si skušajte vsaj za to uho omisliti čepek, ki ga kupite v lekarni. Vata ali druge reči niso primerne, saj lahko ostanejo v ušesu in prav tako povzročijo vnetje.
Lepo vas pozdravljam,
Irena
Draga Vesna,
vsaj teoretično lahko meningitis povzroči skoraj vsaka bakterija ali virus – pri skoraj vsaki, še tako nedolžni okužbi. Toda zlasti je tvegano, kadar gre za vnetni proces v glavi (bradavičnik, srednje in notranje uho ipd.), saj to vnetje lahko potuje po naravnih povezavah med možgani in zunanjostjo lobanje (živcih, žilah) ali pa uničuje ta tkiva ter si s tem omogoča pot napredovanja. Naravne prepreke (trda možganska ovojnica in kosti lobanje) so tako kmalu premagane. Tudi herpes in angina se lahko tako zapleteta. Vnetni proces lahko s kože na področju hrbta pronica do vretenca, tam povzroči vnetje, ki pa se nato širi v možgansko tekočino ali likvor. Vsa vnetja na obrazu so prav tako potencialno nevarna, saj se lahko širijo po venah (nazaj) v možganski prostor, tam lahko povzročijo tudi krvne strdke.
Na srečo so taki zapleti relativno redki, saj ljudje ne odlašajo z obiskom pri zdravniku. Poleg tega so taki zapleti pogostejši pri ljudeh, ki že imajo neko kronično osnovno bolezen ali prizadeti imunski sistem.
Zdravnika torej obiščemo, kadar opazimo vnetje na tveganem mestu (uho, bradavičnik), znaki, ki govorijo, da bi lahko nastopil meningitis, pa so: visoka vročina, močan glavobol (nenadoma) in bruhanje. Navadno bližnji pri bolniku opazijo tudi določeno stopnjo zmedenosti.
Lepo vas pozdravljam in pojdite vendar že k zdravniku,
Irena
Zivjo mene pa zanima nekaj ….zjutraj ko ustanem sem ves vroc in imam obcutek kod da imam vrocino vendar ko se umijem stusiram,… ni vec tega obcutka ..zanima me ali je kaj narobe s tem ali je to cisto obicajno,…IN se nekaj vem da ni tema na to.. vendar vseno me zelo zanima danes sem si izmeril krvni tlak in je bil123/51 uciteljica mi je rekla da nisem cisto zrdav zato me je malo strah ce ni kaj resnega… hvala za razumevanje in lep pozdrav..