tumor na stegnenici
Lep pozdrav
Konec marca so mi opravili bipsijo tumorja na levi stegnenici (pri kolku). Izvidi biopsije še niso znani, imam pa tudi naslednjo stanje krvi:
K-Trombociti: 430 (140-340)
MPV: 6,6 (7,8-11)
S-CRP: 7 (0,5)
V oklepajih so normalne vrednosti.
Ali te spremembe v krvi lahko kažejo na kakega raka? Ali me lahko moj osebni zdravnik lahko napoti še na kake preiskave?
Hvala lepa
Povisani trombociti so lahko pri raku, akutni infekciji ali pa pri kronicnem vnetju: ce bi bila odvzeta vranica ali pri izgubi krvi. Pri odraslem je se tolerancna meja do 400 ( 400.000 µl Mikroliter), 340.000 pri otrocih.
CRP ni ravno mnogo povisan, do 5 bi bilo okay. Ne vem kako to, da je tam referencna vrednost 0,5, po tem bi bil zelo povisan. Izgleda, da ste se zmotili, da bi naj napisali 0-5 ali pa 5,0.
Vse skupaj nic ne pove. Pocakati bo treba, kaj bo prinesel izvid. Brez strahu in panike. Vem, da se to lazje napise kot realizira. Vsaj poskusite, ker moc boste itak rabili, karkoli je.
Vse dobro!
Super, to je zelo dober izvid! Pomeni, da nimate raka, pač pa benigno kostno tvorbo, ki bo verjetno sčasoma izginila sama od sebe. Zoprno pa je, ker boli. Lahko se sicer operira, ampak najbrž vam bodo za začetek predpisali aspirin, nalgesin ali kakšno podobno protivnetno zdravilo, potem boste pa videli, kako bo.
Ta opis je značilen za osteoidni osteom: Nidus (jedro) tumorja je manjši od 2 cm, ostro omejen in obdan z zelo gosto in trdo (sklerotično) kostnino, ki v bistvu ni del tumorja, pač pa je to reakcija oz. obramba vaše kosti pred zelo počasi rastočim tumorjem, ki bo prej ali slej doživel “infarkt” in propadel.
Podoben, vendar večji nidus, s praktično enako histološko sliko ima tudi benigni osteoblastom, ki pa običajno ne izgine sam od sebe. Ta tip tumorja je le redko obdan s sklerotično kostjo, saj raste hitreje. Ne vem, kako velik je nidus vašega tumorja, ampak že prisotnost sklerotičnega roba kaže bolj na osteidni osteiom. Kar je ok.
Ampak kaj niso pri vas najprej sumili na hondroblastom?
Ups, zgoraj sem se zatipkala: osteoidni osteom. 🙂
Pri vprašanju na koncu pa sem imela v mislih tole temo:
http://med.over.net/forum5/read.php?26,6713163