Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Prebavila Urologija Tumor na ledvici

Tumor na ledvici

Spoštovani,
pri rentgenu abdomna (na urološki kliniki v KC Lj) so mi po naključju odkrili kalcinirano cisto približne velikosti 7×7 cm. Zdravnik urolog mi je svetoval, da opravim še UZ, na katerem pa je rentgenolog odkril, da to ni kalcinirana cista ampak “do 5 cm velik, ostro omejen tumor na spodnjem delu desne ledvice, ki se boči v perirenalno maščevje lateralno”. Vsi ostali organi so brez patoloških sprememb in v normalni fukciji. Dobil sem še napotnico za CT abdomna in ga opravil 15.2.. Rezultate imam obljubljene za konec tega tedna. Ni mi treba razlagati na široko, da me je stvar presenetila, saj razen občasnih bolečin, ki sem jih imel pri pretiravanju z delom, v področju spodnjega dela hrbta, nisem imel.
Zdravniku urologu (v Ljubljani) sem takoj poslal (kot sva se dogovorila) ambulantni zapisnik o opravljenem UZ, vendar nisem dobil obljubljenega odgovora.
Naj omenim še to, da sem točno pred letom dni prestal operacijo na srcu-vstavitev umetne aortne zaklopke in sedaj moram vsakodnevno jemati Marevan po predpisani shemi.
Prosim za kratko razlago, kaj to pomeni, kakšen je običajni nadaljni postopek in koliko časa je potrebno čakati na morebitno operacijo.
Zelo bi vam bil hvaležen za čimprejšnji odgovor.

Če se tumorja lotimo takrat, ko pokaže znake (ga začutimo, nas zaboli ali zakrvavimo), je pogosto že prepozno. Zato pa so preventivni pregledi. Tumor ledvice, ki je večji od 2 cm, je najverjetneje zločest in ga je potrebno odstraniti, najpogosteje na tak način, da odstranimo celo ledvico. Za kakšen tumor je šlo, se ugotovi šele približno 2-3 tedne po operaciji – ko dobimo izvid patologa, ki pod mikroskopom pregleda in premeri odstranjeno tkivo. Šele na osnovi tega – torej pregleda odstranjene ledvice je mogoče približno napovedati, za kaj bo šlo. Lahko se izkaže, da tumor ni bil rakast (do 5% odstranjenih ledvic), če pa je bil rakast, pa se potem določi, kako se bo naprej spremljalo.

Ključna preiskava je CT. CT bo lahko bodisi potrdil, da gre za spremebo v ledvici, ki mora ven, bodisi bo še dopustil dvom. V tem primeru ostajajo še angiografija ledvic, magnetna resonanca in punkcija spremembe. Vendar pa je pri spremembi, ki je večja od 2 cm, kalcinirana in po UZ kaže, da je tumor, največja verjetnost, da vam bodo na osnovi CT preiskave predlagali odstranitev ledvice.

CT bo tudi povedal, kje v ledvici je tumor, tako da bo jasno, ali bi bila mogoča le delna odstranitev ledvice. Vendar pa je to pri relativno veliki spremembi malo verjetno – pa vendarle – če je res na robu bi bila morda parcialna nefrektomija – to je odstranitev zgolj tumorja – morda za razmislek, seveda glede na izvid CT-ja, vašo starost in druge dejavnike. Eden od teh je gotovo potreba po stalnem antikoagulantnem zdravljenju. Operacija – odstranitev ledvice poteka enako – pač dovolj pred operacijo prenehate z marevanom in si namesto njega vbrizgavate podkožno vsakodnevno injekcijo nizkomolekularnega heparina tako dolgo, da je glavnina celjenja po operaciji mimo (navadno nekaj dni pred operacijo do nekaj dni po operaciji), nato pa spet začnete z marevanom. Z injekcijami morate nadaljevati tako dolgo po operaciji, da je INR (mera učinkovitosti marevana) spet v terapevtskem območju. Delna (parcialna) nefrektomija – odstranitev le dela ledvice s tumorjem bi v tej luči lahko bila bolj rizična zaradi večjega tveganja krvavitve, vendar je to vprašanje za tistega, ki vas bo operiral, po tem, ko bo imel pred seboj CT slike in druge vaše izvide.

Torej – potrebujete izvid CTja s kontrastom, nato pa čimprej dogovor z urologom. Glede čakalnih dob v Ljubljani ne vem, vsekakor pa sem prepričan, da boste in da morate biti, če bo CT potrdil, da gre za tumor, ki zahteva odstranitev ledvice, operirani še pred poletjem.

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

Mogoče malo v pomoč glede čakalne dobe v Ljubljani: jaz sem bila operirana decembra lani, 6 dni po postavitvi diagnoze (tumor je bil velik 5×7 cm). Je pa res, da sem bila na urologijo premeščena iz druge bolnišnice, tako da je šlo mogoče hitreje zaradi tega.

New Report

Close