Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Kako živeti z rakom? Tumor na jeziku v nosečnosti

Tumor na jeziku v nosečnosti

Pozdravljeni!

Stara sem 23 let, in sem noseča 5 mesecev.
Prejšnji teden sem bila pri zobozdravniku in sem dobila mandibulano anastezijo.
Ko je anastezija popustila (dokončno šele drug dan, se pravi v soboto zjutraj), sem imela zelo čuden občutek v jeziku. Kot da bi bil mravljinčast. V nedeljo zvečer pa sem začutila na zgornjem delu jezika (laterano dextra) bulico. Bulica je velika cca 5mm in je res nadležna. Boli me ko jem ter premikam jezik- tudi med govorom.
Šla sem do svoje zobozdravnice, katera pravi, da to ni posledica anastezije, ter da naj počakam še kak teden, da se bo morda umirilo.

Naj omenim, da sem leta 2011 imela že diagnosticiran tumor linguae (lateralno sin.), katerega so mi po punkciji in po nekaj mesečnem čakanju odstranili. V tistem primeru je bila bulica sicer manjša (prvotno je bila velika 3mm, vendar se je po dveh punkcijah zmanjšala (prva punkcija ni bila uspešna, smo morali ponoviti).
Dobila sem lokalno anastezijo, ter en šiv, kateri mi je zaradi otekanja jezika počil že eno uro po posegu. Bilo je zelo boleče, en teden nisem mogla normalno jesti, zato res nimam lepih spominov na to obdobje in ga res ne želim ponoviti. Da ne omenjam punkcije ( oziroma dveh punkcij), za katero nisem dobila lok. anastezije. Bilo je zelo boleče (mam visok prag bolečine, pa sem še vedno kričala od bolečin pri odvzemu).

Prav zaradi te izkušnje sem skeptična glede bulice, katera mi je zrastla sedaj. Če se je tumor zopet ponovil, ne vem če sem pripravljena iti to tvorbo odstraniti v nosečnosti. Pod prvo nebi rada ploda izpostavljala op. posegom ( res da je ”samo” lokalna anastezija), ter trpela takšne bolečine + bila po posegu en teden brez normalnega obroka.

Me je pa strah da se bo to še poslabšalo, ali celo razširilo.

Kaj naj storim?

Pozdravljena,
nihče Vam ne more preko interneta odgovoriti, kaj je. To se bo pokazalo, ali bo izginilo, ali bo ostalo.
Lahko se zgodi, da se v času, dokler deluje anestezija tudi poškodujete (opečete, ugriznete…) mehke dele (Morsicatio)… Ne mora biti takoj rak.
Meni so npr. odstranili nek fibrom, ki je naslal zaradi slabo narejenih zobov. Dobro da tumor ni bil rakav. Po operaciji sem se vsekakor nehala igrati z jezikom in sem akceptirala zobe takšne kot so. To je bilo po hudi prometni nesreči še najmanjše zlo. Seveda je neprijetno, vendar če pomislim, da je imel S. Freud kar 34 operacij v ustih… potem zmoremo več, kot sami verjamemo.
Sprašujete, kaj naj storite? Poskusite najti vzroke za vse kar se dogaja. Samo tako lahko preprečite ponovitev. Pa upam in Vam želim, da bo tudi to kmalu izzvenelo…saj strah ne škodi samo Vam, ampak tudi Vaši bebi; navsezadnje se bo rodila s *prirojenim* strahom pred zobozdravnikom ;o) torej kar pogumno in pozitivno naprej.

New Report

Close