Tumor desne strani črevesa
Lep pozdra! Moje ime je Nataša. Pred nekaj dnevi so mi odkrili tumor desne strani črevesa ter mi razložili, da me čaka operacija, naredili mi bodo desno hemikolektomijo. Zanima me, kaj natančno to pomeni in kakšno je življenje po operaciji? Prav tako me zanima, ali obstaja kakšno zdravilo proti bolečinam-za operacijo sem namreč naročena v novembru, imam pa močne bolečine?
Za vaš odgovor se vam najlepše zahvaljujem in vam želim lep večer!
Nataša
Draga Nataša!
Moj odgovor bo skromen, saj tudi sami niste navedli veliko podatkov. Ne vem, koliko ste stari, kako so vam tumor odkrili, ali je že znana končna diagnoza. Nekaj temeljnih podatkov o rakavih boleznih si preberite tukaj:
http://med.over.net/phorum/read.php?f=26&i=291&t=291#reply_291
Desna hemikolektomija pomeni, da vam bodo odstranili tisti del debelega črevesa, ki se stika s tankim črevesom. To črevo poteka nekako po desnem robu trebuha navzgor do jeter, kjer zavije vodoravno (tukaj je že transferzalni del debelega črevesa) in se na levi strani (levo debelo črevo) spusti navzdol, tvori danko, nato pa se končuje z anusom. Manjkal bo torej samo del prebavne cevi, ostala konca pa bodo zašili skupaj. Navzven se bo videla samo brazgotina.
Kako bo potekala sama operacija, se boste pogovorili s kirurgom. Morda obstaja tudi možnost, da bi potekala operacija laparoskopsko (skozi nekaj drobnih rezov na koži). Če je bolje, da se operacija izvede klasično (boljša preglednost, vendar boste v bolnišnici dlje), boste imeli večjo brazgotino na desni strani trebuha.
V bolnišnico vas bodo sprejeli dan ali dva pred posegom. V bolnišnici boste 7-10 dni (odvisno od posega, pri laparoskopskem lahko tudi manj). Naredili bodo še nekaj preiskav, da se bodo prepričali, da je operacija za vas varna ali pa jih bo naročil že predhodno vaš osebni zdravnik. Veliko boste pili in dali vam bodo klistir, da se bo črevo očistilo. Tako očiščeno črevo predstavlja manj tveganja pri odstranitvi, sicer lahko njegova vsebina ogrozi operacijo in okuži operacijsko področje. Zato je pomembno, da se držite navodil in skrivaj ne jeste ničesar. Čisto pred operacijo pa boste morali nehati tudi piti. Anesteziolog se bo z vami pogovoril in ugotovil, ali obstaja kakšen zadržek za operacijo, ste morda že bili kdaj v anesteziji, ste morda alergični na kakšna zdravila, imate kakšno kronično bolezen.
Ko se boste prebudili, ne bo takoj vse čudovito. Oslabeli boste, morda boste čutili bolečine (zato boste dobili zdravila), morda vam bo celo slabo (slabost je prehodna in kmalu mine), rana se bo nekaj časa celila in prilagoditi se boste morali – nekaj časa boste morali nameniti okrevanju (prilagoditev aktivnosti, prehrane itd.).
Bolečine mora zdraviti vaš osebni zdravnik, zato se čimprej oglasite pri njem. Če bo potrebno, se bo posvetoval o terapiji še s kirurgom, vendar pa ni nobenega razloga, da bi do novembra trpeli. Obstaja veliko ustreznih zdravil za lajšanje bolečine.
Lepo vas pozdravljam!
Irena