Najdi forum

tumor

ga. Irena pozdravljeni,

mene zanima kaksni so najpogostejsi znaki tumorja v glavi?

hvala in vse cim vec zdravja.

Draga verica!

Lahko vam naštejem najpogostejše znake tumorja v glavi. Na ta način pa ne boste mogli ugotoviti, ali sploh gre za tumor v glavi, saj so znaki (kot pri večini oblik raka) neznačilni in lahko pomenijo tudi druge motnje ali bolezni. Tudi ne boste mogli ugotoviti, ali gre za rakav tumor ali benigen tumor. Če bi bilo vse to mogoče ugotoviti samo na podlagi znakov, ki jih bolnik čuti, bi te znake javno objavili, ukinili bi ordinacije, čakanja ljudi v čakalnicah in nadležne preiskave. Bolniki bi znake prepoznali sami in se “javili” na operacijo. Morda bo človeštvo že čez sto ali dvesto let imelo v vsakem gospodinjstvu “domač” diagnostični aparat, ki bo povedal, kaj je narobe. Danes žal ni tako.

Torej, znaki, o katerih je govora, so: glavoboli (ne moremo jih ločiti od migrenskih), napadi v obliki krčev (podobno kot pri epilepsiji), nevrološki izpadi, motnje mišljenja, izguba spomina, koncentracije, apatičnost (“vseeno mi je”)spremembe osebnosti, izguba voha, različno prizadet vid (izpadi vidnega polja, dvojne slike itd.), sluh (lahko z vrtoglavico), obraz (motorična oslabelost in motnje zaznavanja npr. dotika), izguba sposobnosti premikanja ali občutenja v nogi ali roki, izguba ravnotežja (zlasti v povezavi z glavobolom), težave pri izgovorjavi ali požiranju hrane in tekočine itd.

Večina ljudi z glavobolom nima tumorja v glavi. Nekateri glavoboli pa so lahko bolj zaskrbljujoči, npr. trajni glavobol, ki je slabši zjutraj, glavobol, povezan s slabostjo in bruhanjem, glavobol, ki ga spremljajo dvojne slike, oslabelost, omrtvičenost dela telesa. Nastopijo lahko tudi motnje menstrualnega cikla. Napadi se lahko kažejo tudi v obliki nenadnih padcev. Tumor lahko povzroča tudi kapi.

Kot sem omenila, se ti znaki pogosto pojavljajo tudi pri drugih boleznih, ki prizadenejo centralno živčevje (npr. žilnih spremembah, okužbah ipd.). Če ste opazili kaj zaskrbljujočega, vam priporočam, da čimprej obiščete zdravnika.

Lepo vas pozdravljam!

Irena

mene pa zanima ali se tumor v glavi ugotovi zgolj s slikanjem ali lahko tudi z odvzemom likvorja.

New Report

Close