Tujina ali doma?
Kje je bolje?
Jaz sem prepotoval precej po svetu in moje mnenje je temeljeno na lastnih izkusnjah in ljudi ki sem jih srecal. Po teh forumih ljudje sanjajo o bogastvih na lahek nacin v drugih dezelah itd. Ampak stvar je v tem, da to kar si doma bos verjetno tudi drugje. Na primer doma si se izucil za doloceno obrt, poklic.recimo si ucitelj osnovne sole. Gres v tujino in nadaljujes svoj poklic, imas vecjo placo v primerjavi z doma, toda ostanes na istem socialnem nivoju kot doma. Nic posebnega, si ucitelj v tujini in ostanes na tej lestvici, isto kot doma. Vse je relativno.In tako to gre za vse poklice. Jaz nisem srecal enega jugoslovana ali neke druge nacionalnosti, ki bi postal kaj vec kot je bil ko je prisel. Ne recem da ni izjem toda so redke. Jaz nisem srecal niti ene v 48 letih v tujini. Ce realno pomislis tako mora bit, posebno dandanes ko je cel svet financno reguliran in kontroliran. Mogoce bos dosegel malo visji zivljenski standard v tujini,toda ne pozabi da to je opazno samo v primerjavi od istega doma,kajti ostanes na istem nivoju,Najlepse je doma. Toda tega se se ne zavedate, ampak se boste prej ko slej.
Lp Brit
Moj dom je ZDA in Slovenija. Tukaj imam moža in otroke in službo (na visok položaj sem prišla postopoma). Ko pridem v Slovenijo sem tudi doma, ampak nimam več neke socialne mreže, samo starše.
Najlepše je doma, res je, z mojo družino v ZDA.
Jaz sem doma v tujini, kjer imam svojo druzino. Na Slovenijo me vezejo le se starsi. Ko pridem na dopust, niti ne znam pridet vec do BTC-ja :), ne vem vec, kje imajo dobre pizze, prijateljice so se porazgubile….. Sla sem pa 6 let nazaj, takoj po faxu in zacela iz nule. LP
Standard zivljenja je neredko res relativen vendar udobnejse zivljenje je se vedno udobnejse zivljenje, tudi ce nisi edini, ki tako zivis. 🙂
Na primer v USA in drugje v tujini bos imel malo visjo placo, malo vecjo bajto, malo vecji avto in vse to malo vecje pomeni da so tudi izdatki malo vecji. Ze po samem zakonu fizike, da energija ki gre notri je enaka energiji ki izhaja ( Ein = Eout). Da do tega prides si tudi vlozil malo vec in to bo mogoce razlog da ne bos mogel uzivat to malo udobnejse zivljenje tako dolgo kot bi ga lahko drugace, ce ne bi vlozil extra energije za to malo vec.No such thing as a free lunch, you know.Do you get my drift?
Lp Brit
Pogledas lahko tudi na affordability index, to ni nova stvar in ta index se spreminja skozi cas ane in to precej drasticno. En indikator je cena povprecne druzinske hise v primerjavi z letnim dohodkom druzine. Ce pogledas naokoli po svetu bos videl da je ta index zelo razlicen, ne pove vsega, vsekakor pa v grobem pomeni da si nekje ljudje streho nad glavo privoscijo veliko lazje kot drugje, torej je za tvojo ekonomsko blaginjo bolje ce v nekem danem trenutku zivis in delas v neki svetovni ekonomiji ki ima tak index ugoden zate. Seveda ce imas moznost da se dejansko relociras (imigracijska politika itd).
Forum je zaprt za komentiranje.