tuji jeziki
Lep pozdrav vsem!
Vsi vemo, kako težko se je učit tujih jezikov, sploh če jih redno ne uporabljaš v praksi. Sam sem se v srednji šoli 4 leta učil nemščino pa danes po pravici povedano znam bore malo.
Zato me zanima, če je kdo zainteresiran za neke vrste vzajemno učenje jezikov preko e-maila. V mislih imam sledeče: Dopisovalca si izbereta en tuj jezik in se v njem tudi dopisujeta ter en drugega opozarjata na napake. To bi pomenilo stalno rabo tujega jezika, uporabo slovničnih pravil in bogatitev besedišča.
Lahko se tudi domenita, da en drugega učita jezik, ki ga pač obvladata. Sam recimo aktivno govorim angleško, nemško bolj za en drek, pasivno pa tudi latinsko. Tako jaz nekoga učim latinsko – on mi odpisuje v latinščini, dopisovalec pa mene npr. špansko – jaz mu pišem nazaj v španščini in se opozarjava na napake. Seveda bi bilo potrebno sploh pri popolnih začetnikih nemalo truda in samoiniciative sploh v začetku, kasneje pa bi zadeva bolj gladko stekla.
Če je kdo zainteresiran za tovrstno učenje, naj pove na forumu ali pa mi piše na naslednji e-mail: [email protected].
Sam bi rad obnovil in nadgradil svoje znanje nemščine, rad bi se pa naučil še katerega koli od drugih jezikov – špansko, francosko, italijansko.
Lep dan!
Matjaž
Matjaz, sprva se gre po emailu. Kaj pa konverzacija?
jah jaz sem se anglescine naucil ob Leisure sweet larryju in podobnih igricah, ko je bilo treba se tipkat in brat pa mi nic ne manjka…konverzacijo ze pol postimas :))
Uh Leisure sweet larry haha a se kdo se spomni :)))?
lp ajs
:)))))))))))))))))))))))) Ja kdo se ga ne bi :))))))))))))))))) stari cajti Xt-ev in At-jev :))) Leisure Suit Larry in the Land of Lounging Lizards je bil naslov se mi zdi. Joooj Ajs, mi2 bova morala ocitno udarit eno nostalgicno debato :)))))))))))))
Za tak način učenja je bolje, da si najdeš native speakerja, ker ti bo lažje popravljal napake, pa še naučil se boš besednih zvez, ki se veliko uporabljajo. Še boljši način kot mail je IRC, ICQ ipd, ker teče pogovor hitro in nimaš časa brskat po slovarju, slovnici itd. Seveda pa pride ta način v poštev šele, ko že nekaj obvladaš. Je pa to najboljši približek običajnemu pogovoru.
LP
Rok S.
:))))))))))))) ja tocno ta, se mi je kar zdelo, da bi se znal ti oglasit :))))))
haha larry v beli poliester obleki!!!
lp ajs
mater ampak spomin imas pa kot slon, jaz se nebi spomnil naslova :)))))))
lp ajs
Jaaaaaaaaa, pa tak jebach je bil. Pride v hotel pa kar zapeca eno, potem pa gresta v sobo, potem pa CENSORED :))))))
Pa ko se s taxijem okrog vozi :)) pa sem taxistu nonstop tezil, da grem ven pa to – on pa kar v narecni amerikanscnini (Why don’cha wait’ll we gettouta here buddy :))))
Mah, to s spominom, kaj cem, enkrat, dvakrat slisim kako stvar pa si ze zapomnim :)) Za filme pa za take “pizdarije” najbolj.
Thanx 🙂
jaz se spomnim une scene iz trgovine ko kupuje kondome, ko je trgovina cisto “prazna” potem nekako zamomlja kaj bi rad in blagajnicarka na ves glas :” Hey this guy want’s to buy some condoms!” in kar naenkrat polno glav izza polic pogleda hahaha
lp ajs
yeah :))) No vidis, ti tudi obvladas :))))
Pa v kazinu sem vedno ves cash pognal :))))
hudic je da tega larryja sploh nisem koncal, se mi je zataknilo in nisem prisel vec naprej…pa takrat se s slovarjem na kolenih…:))) pa kaksne druge larryje si igral, ce se spomnim je prislo nekam do 6 ce ne se vec?
Ha se nekaj sem se spomnil, tistega quiza na zacetku igre s katerim se naj bi se starost ugotavljalo :)))
lp ajs
hahahaha, tisti quiz :)))))))))))) To je blo za crknt.
Kao namisljene situacije, potem pa odgovori a, b ili c :)))))))))) Vem da je bil en od odgovorov – you wanna ride in my black BMW :))))))))))))))))
Ja Larryev je bilo 6 ce se ne motim, drugac pa tudi jaz nisem nikoli do konca prisel, hehe. Mi je vedno kaj zafrizalo al kaj podobnega. ali pa ko se Larry seta po ulici pa mu ga kar kak exhibicionist pokaze :))) Pa v cerkev si tudi lahko sel :))))))
ehh, zakon!
pa čuj…meni to ni jasno ,kak bi si dopisoval z nekom v latinščini..sama študiram klasično filologijo(latinščino in grščino torej)-brucka sicer..samo,to ni jezik neke konverzacije…v gimnaziji smo meli 4 leta lat. po 3-4 ure na teden,pa obvladali še kr nekaj besed, pa nevem ,če bi kdo znal napisati latinski mejl…kje si se ti učil lat? klasična gimnazija?to me ful zanima..ker se za lat seveda zanimam,ne:)
lp angie
Ja, Angie, latinščine se je res težko naučiti, kaj šele da bi jo gladko govoril. Sam sem imel v gimnaziji 4 leta latinščino in kot praviš – besede še nekako človek zna, konverzacija je pa resen problem. Sam niti slučajno ne govorim latinsko, znal bi sicer še kakšno stvar napisat, pa še tu bi imel probleme, ke sem že tri leta iz prakse. Kdor bi pač imel željo, da mu kakšno stvar razložim, bi mu predpisal literaturo, mu razlagal slovnico in besede plus tistih milijon izjem v deklinacijah in konjugacijah – saj ti verjetno veš, o čem govorim. V bistvu je res, da je latinščina težka kot sam hudič, ampak meni ni blo nikoli žal, da sem se jo učil, ker danes razumem veliko več tujk, pa tudi v slovenščini in angleščini lažje najdem besede, sploh take malo bolj ta hude, sofisticirane.
Drugače pa sem se jo učil na klasični gimnaziji v Škofji Loki. Kje pa ti?
Ja, saj načeloma maš prav. Ampak še zmeraj se mi zdi, da je bolje se pogovarjat preko e-maila, da si lahko vzameš čas, pregledaš in preveriš slovnico, pogledaš v slovarje kakšne besede in se na podlagi tega učiš. Na ICQ, IRC in podobnih pa pišeš hitro, ne izrabljaš vsega besedišča, tko da ostaneš nekako na isti stopnji, pa še jezik ki se tam uporablja …..zdi se mi da se iz njega ne naučiš kaj veliko novega.
Lep pozdrav
Saj to bi bila nekakšna pismena konverzacija. Res pa je najbolje govoriti z native speakerji v tistem okolju, kjer ta jezik pač govorijo. Za osnove se mi zdi, da je takšen sistem učinkovit, ko pa enkrat znaš dovolj, je pa pač v interesu posameznika, da zadevo nadgrajuje tako ali drugače.
Forum je zaprt za komentiranje.