Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Astma in druge pljučne bolezni tuberkuloza-izvid-nosečnost

tuberkuloza-izvid-nosečnost

Pozdravljeni,

sem noseča v 30. tednu nosečnosti. V službi sem v dnevnem stiku z osebo, za katero je bil podan sum za tuberkulozo.
Oseba je bila testirana (izmeček odvzet v juniju) in sedaj je bil podan končni izvid, v katerem je navedeno: “da je bil izmeček mikroskopsko negativen, v kulturi je prisotnih 10 kolonij netuberkuloznih mikrobakterij-Mikrobacterium gordorae. Izolacija neturbekuloznih Mykobakterij gordonae ni klinično pomembna.”

Zanima me ali glede na navedeno obstaja kakršnakoli nevarnost za okužbo mene In/ali otroka? Bi morala nositi zaščitni masko ali ne? (s to osebo sem najmanj dvakrat tedensko v manjši pisarni več kot uro)

Najlepša hvala za pomoč

Spoštovana,

izolirana mikobakterija je za sicer zdrave ljudi nenevarna. Bolezen utegne povzročiti le pri osebah, ki so imunsko prizadete. Torej na primer pri ljudeh, ki imajo AIDS, razširjeni rak, hudo sladkorno bolezen z zapleti itd. Vi ne sodite mednje.

Poleg tega je vaša kolegica pozitivna le v kulturi. Menimo namreč, da so kužni le tisti bolniki s tuberkulozo, ki jim najdemo mikobakterije direktno mikroskopsko v izmečku. Tako na Golniku tudi delamo. Ko bolniku s tubekulozo mikobakterij ne moremo več prikazati direktno v izmečku ampak le v kulturi (kot je to pri vaši kolegici) smo mnenja, da ni več kužen in gre lahko domov.

Sicer ne poznam vseh zdravstvenih podatkov vaše kolegice vedar menim, da je varno sklepati, da vas ne more okužiti.

lep pozdrav

prof.dr.Stanislav Šuškovič

prof.dr.Stanislav Šuškovič

New Report

Close