Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja Tuberkuloza

Tuberkuloza

Spoštovani,

Zanima me, ali je oseba z latentno tuberkulozo kužna? Oz. Lahko bolezen prenese na druge?

Kako je s cepljenjem otrok proti tuberkulozi? Kakšna je shema in ali je cepljenje po 5.mesecu starosti za dojencka še mogoce in kdaj je smiselno opraviti?

 

Hvala

Spoštovani, kužna je aktivna tuberkuloza, kjer se zaradi propadlega pljučnega tkiva ognojki zlivajo neposredno v sapnik. V Sloveniji je pojavnost TBC trenutno tako nizka, da cepljenje ni smiselno. Smiselno je le cepljenje tistih dojenčkov, ki se selijo na področja, kjer je TBC veliko, oz. se med Slovenijo in temi področji selijo njihovi starši (npr. otroci staršev, ki stalno potujejo med Slovenijo in bivšimi republikami Jugoslavije).

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Torej, ce je latentna ni kužna? Kako pa vemo, da je aktivna?

 

Ali se med bivsimi republikami steje tudi Hrvaska?

 

Ima cepljenje vec slabosti kot prednosti za dojencka?

 

Hvala!

Diagnoza latentne tuberkuloze temelji na tuberkulinskem kožnem testu ali na krvnih preiskavah. Zdravljenje je težavno in zahteva jemanje več antibiotikov v daljšem časovnem obdobju. Kar se kužnosti tiče, v kolikor ni prizadetosti pljuč in ni znakov s strani dihal, ni kužna. V kolikor pa TBC prizadane pljuča, se povzročitelj širi s kašljanjem, govorjenjem, petjem… Tule imate obsežen članek o TBC: https://www.zbornica-zveza.si/wp-content/uploads/2019/10/Tuberkuloza-in-oku%C5%BEbe-dihal-pri-imunokompromitiranih-pacientih.pdf

Tudi Hrvaška ima nizko incidenco. Višja pa je incidenca na Kosovem, v Bosni, ipd. Cepljenje dojenčka, v kolikor ne sodi v rizično grupo, kot sem napisala zgoraj, nima smisla in nima prednosti, saj zaradi cepljenja (v primeru, da bi se kasneje človek vendarle okužil) izgubimo odličen diagnostičen test.

 

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Kako pa naj se ve, da tuberkuloza ni kužna, če je latentna? Npr. Da oseba niti ne ve, da ima TBC… Ali niso tudi pri latentni prizadega pljuča? Kako naj oseba pri latentni TBC ve, da niso prizadeta pljuča?

 

Hvala za vsa pojasnila!

Po definiciji latentno TBC najdemo s pozitivnim tuberkulinskim testom. Ko odkrijemo pozitivni tuberkulinski test, opravimo mnoge diagnostične preiskave in iščemo žarišča. RTG pljuč je ena izmed osnovnih preiskav. Če prikrita (latentna) tuberkuloza poteka brez kliničnih znakov, oseba ni kužna. https://www.nijz.si/sl/tuberkuloza

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Ali se osebo z aktivno tuberkulozo zadrži v bolnišnici, z latentno pa ne? Ali to ni nujno?

Torej, če ima oseba prizadeta pljuča na RTG, pomeni, da ima aktivno TBC?

V vsakem primeru se osebo, pri kateri je bil pozitiven test, napoti k pulmologu, ki opravi nadaljnje preiskave. V primeru najdbe znakov na pljučih lahko govorimo o aktivni TBC, za katero se, seveda, izvaja zdravljenje.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Objava čaka odobritev

In, ali se oseba z latent o TBC zdravi sama doma z zdravili, ali to ne drži?

Spoštovani, bolje bi bilo govoriti o osebi, ki ima pozitiven Qantiferonski test. (Latentno TBC ima namreč lahko kdorkoli izmed nas, pa se ne zdravi). Pri osebi, ki ima pozitiven Quantiferonki test, se izvaja nadaljnjo diagnostiko, za ugotovitev aktivne pljučne ali nepljučne TBC, ali pa ugotavljanja, da je test pozitiven zgolj zaradi preteklega dogajanja. V kolikor pulmolog ugotovi, da oseba potrebuje zdravljenje, se le to izvaja v bolnišnici (in ne doma). Zdravljenje aktivne TBC v bolnišnici je nujno – po eni strani zaradi kužnosti bolezni (če gre za pljučno TBC, kar je bilo ugotovljeno neposredno iz izpljunka, ali pa po 6 tednih – iz izpljunk,a ko so zrastle kolonije); po drugi pa zaradi pravilne določitve tuberkulostatikov. https://www.klinika-golnik.si/storage/_sites/golnik/app/media/Arhiv-gradiv-zbornikov/20-redni-posvet-o-obravnavi-in-spremljanju-bolnikov-s-tuberkulozo-v-sloveniji-marec-2015-181.pdf

 

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Hvala za vsa pojasnila. Ali je lahko test pozitiven tudi ce ima oseba latentno TBC?

Kako to mislite??? Pa saj to je ravno definicija?? Pozitiven test…brez drugih znakov preberite odgovore za nazaj.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Spoštovani,

Vljudno vas prosim za mnenje, ali je bolje cepiti proti tuberkolozi otroka (star je 1,5 let), ker njegovi stari starši (s katerimi je tedensko v stiku) trikrat letno obiščejo sorodnike v Bosni?

Prosim vas še za mnenje, ali se lahko otroka sočasno cepi proti meningokoku B in proti klopnemu meningitisu?

 

Najlepša hvala in lp

Spoštovani, otrok je star že leto in pol, poleg tega pa ne ustreza kriterijem, da sam pogosto potuje na področja z večjim tveganjem za okužbo. Cepljenje proti TBC se mi glede na navedeno ne zdi smiselno. Proti KME in proti meningokoknim okužbam pa lahko cepite tudi simultano.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Pozdravljeni G. DR.

Potencialno bi lahko bila nekaj več kot 2 meseca nazaj v razmerju s človekom ki je zatrdil da je asmatik.

Zvezo sva končala saj mi je zamolčal da je pozitiven na eno spolno prenosljivo bakterijo. Namreč pred vstopom v zvezo sem zahtevala teste. Bakterija ki se je našla je ureaplasma (obe vrsti).

Zvezo sem končala, zdrvila sem se z doxycycline antibiotiki. Od takrat se s tem človekom ne slišiva več.

On živi v Londonu, omenil mi je pa tudi da njegove bivše partnerke so bile iz ukrajine, rusije.

To je bila tudi moja največja življenska napaka. Namreč živela sva krajše obdobje tudi skupaj pri njemu.

 

Sedaj sem povezala določene stvari, in menim da je zelo velika verjetnost da ni asmatik ampak bolnik tuberkoloze.

Prepotoval je tudi 40 držav.

Jaz sem nekaj dni nazaj zaznala mrzlico, siljenje na bruhanje, bolečino v ledvicah, izgubo apetita, bolečine po telesu, na trenutke oblivanje po telesu, potenje, močan glavobol, omotica, in danes izkašljana sluz je imela krvave celice pomešane z sluzjo.

 

Rojena sem leta 1988, v Sloveniji.

Ali sem bila cepljena in kakšna zakonodaja je bila takrat ne vem na tem področju.

Kaj naj storim? Ali je kje možno anonimno testiranje na kri? Bo pokazalo zanesljivo po 9 tednih? Plačilo ni težava.

Počutim se res zelo slabo.

Hvala za vašo pomoč zelo cenim če boste odgovorili.

Stara bom 35 let, brez otrok, koliko sem brala je zdravljenje dolgoročno, bolezen povzroči neplodnost. To je zame tudi potem konec možnosti postati mati če sklepam pravilno?

Spostovani, vaše stanje zahteva obravnavo pri družinskem zdravniku, ki bo presojal trenutno stanje, opravil laboratorijsko diagnostiko trenutnega stanja, poslusal dihanje, in ev opravil tudi rtg slikanje pljuc. Omenite mu tudi skrbi, ki ste jih zaupali meni, da bo ev. Razmisljal tudi v smeri tbc in vas pravilno usmeril v diagnostiko. Diagnistika tbc poteka je v specificnih ambulantah in nikakor ne anonimno, kot je to značilno za spolno prenosljive bolezni. Ne vem sicer, od kod vam ideja o neplodnosti, a ce ni res imeli tbc, bi se jo pač zdravilo. In bi kasneje spet razmisljali o nosečnosti

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Pozdravljeni

Ali je smiselen krvi/kožni test za dokazovanje tuberkuloze če je bilo v otroštvu opravljeno cepljenje?

Ali vsak rtg pljuč pokaže okužbo četudi bi bila le-ta aktivna ali pa speča v telesu brez znakov?

 

Kje v sloveniji se testira izmeček iz pljuč, med drigim tudi za M.bakterijo ki povzroča TB?

HVALA

 

Spoštovani, vsa diagnostika TBC poteka IZKLJUČNO preko specifičnih ambulant.

“Samodiagnostika” nikakor NE pride v poštev. Izvajanje tuberkulinskega testiranja, če si bil v otroštvu cepljen, je povsem nesmiselno.

Ob sumu na TBC ali ob specifičnih kliničnih znakih, ali ob preverjanju osebe, ki je bil v visoko-rizičnem stiku s TBC bolnikom, se v pulmoloških ambulantah izvaja nadaljnjo diagnostiko, opravi se lahko kožni test (tuberkulinski) ali krvni test (QuantiFERONski test), ki pa v priemru pozitivnosti govorita le o tem, ali je bila oseba v stiku, ne pa o aktivni okužbi sami. Ob primeru pozitivnih testov se zato izvaja nadaljno diagnostika: RTG slikanje, mikrobiološka diagnostika – dokazovanje mikobakterij v izkašljaju, ali v izpirku. Mikrobiološka diagnostika poteka izključno v specializiranih laboratorijih za mikobakterije (Laboratorija sta na Univerzitetni kliniki Golnik, in na NLZOH)

 

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

New Report

Close