Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Prebavila Urologija tu markerji testis

tu markerji testis

Dober dan
star sem 24 let
Pri urologo sem bil ker se mi je zdelo, da imam na desnem modu bulico.
Urolog mi je vzel vodo,kri in naredil ultrazvok in na ulrazvoku je bilo vidni dve majhin cisti-spermatokoli.

tumorski markerji so pokazali sledeče :

S-LDH=2.52
S-AFP=4
S-BETAHCG=0

izvide sem dobil po pošti na katerih je pisalo da moram priti nazaj na kontrolo in pisalo je tudi opazovanje in pregled zaradi neopredeljenega razloga.

ker me skrbi da kaj ni vredu vas bivprašal,če so ti tumorski markerji v mejah normale,in kolikšne vrednosti so še normalne.

za odgovor se vam zahvaljujem
jan

Spoštovani!

Vsak laboratorij ima svoje referenčne vrednosti. Vrednosti se spreminjajo glede na metode in kite, ki jih laboratoriji kupujejo. Nadalje, niste navedli enot, v katerih so vam meritve podali. To je pomembno, ker nekateri privatni laboratoriji tudi pri nas pošljejo preiskave, ki so sicer v večjih bolnišničnih laboratorijih rutinske, sami pa jih ne delajo, v tujino (npr. Avstrijo – ceneje!), kjer pa uporabljajo za določene preiskave druge enote kot pri nas. Torej je za vsako ocenjevanje laboratorijski vrednosti (razen tistih res najbolj osnovnih, med te pa ne spadajo tiste, po katerih vi sprašujete) potrebno poznati tako imenovane orientacijske referenčne vrednosti laboratorija, kjer je bila določitev opravljena. Ne glede na to pa se takole na oko zdi, da so navedene vrednosti povsem normalne. Referenčne vrednosti je urolog pogledal takrat, ko vam je pošiljal izvid. Če ne bi bile normalne, bi vas urolog naročil na kontrolo takoj.

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

hvala za odgovor.

enot za tumorske markerje vam nisem napisal zraven,ker sem jaz dobil po pošti izvid oziroma
popis bolezni, na katerem je pisalo diagnoza : pregled in opazovanje zaradi neopredeljenega razloga
potem pa so bili spodaj našteti rezultati
S-LDH=2.52; S-AFP=4; S-BETAHCG-kv=0
Ti rezultati so bili napisani brez enot

spodaj pa je še pisalo : po naročilu doktorja naročen na kontrolo.

Problem je ta, da sem bil na kontrolo naročen že 14 dni po tem,ko sem dal kri.
Zanima me če je potem lahko kaj narobe,ker sem bil tako hitro naročen na kontrolo.
Sicer sem kontrolo že opravil,in mi je urolog rekel, da so vrednosti vredu, samo je problem da je vse kr na hitro pogledal in se bojim, da bi kaj spregledal.

Na desnem modu so mi rekli na ultrazvoku da imam dve majhni SPERMATOKELI (nevem kako se prav napiše) in zanima me,če sem lahko zaradi tega neploden? sta nevarni?

najlepša hvala za odgovore

Spoštovani!

Spermatokela naj bi nastala zaradi šibkosti stene ene od številnih semenskih cevk, ki se združujejo v semenovod. Navadno so v njej spermiji. Ker je cevk veliko in so dolge, je običaj, da je teh spermatokel lahko zelo veliko. Rastejo različno hitro. Ko (če) zrastejo tako velike, da vas motijo (npr. ko je spermatokela tako velika kot sam testis, se to vidi in lahko koga vizualno moti; ko je velika kot nogometna žoga, zaradi svoje velikosti moti in človek težko hodi), jih s kirurškim posegom (navadno v lokalni anasteziji, ponekod pa vam dajo tudi spinalno ali splošno narkozo) odstranimo. Značilnost spermatokel je, da se rade ponavljajo – seveda, saj je cevk veliko, odstranimo cisto ene na enem delu, pa zraste druga. Spermatokela je redko sama, pri vas sta pač dve tako veliki, da so ju trenutno na UZ videli.

Glede spermatokel in neplodnosti – plodni ste tudi s samo enim testisom, seveda pa je bolje imeti oba. Do potencialnih problemov (minimalnega zmanjšanja plodnosti), bi lahko prišlo pri zapletih zaradi posega, pri katerem odstranjujemo spermatokeli. Torej – zaenkrat menim, da to ne vpliva na plodnost, če bi si jih pa dali odstraniti in bi se kaj zapletlo, pa bi lahko.
Spermatokele niso nevarne.
Ko bodo večje kot je sam testis, predlagam da se ponovno posvetujete z urologom (to lahko ne bo nikoli ali pa čez npr. 10 let), lahko pa se že prej dogovorite za kontrolni ultrazvok testisov – na primer čez 6 mesecev – in takrat vprašajte tudi rentgenologa (ki bo delal ultrazvok), kaj meni.

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

New Report

Close