Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje TSH normalen, fT4 znižan

TSH normalen, fT4 znižan

Pozdravljeni,

zaradi hipotiroze po tiroditisu Hashimoto sem jemala 100 ug levotiroksina na dan. Pred letom sem zamenjala Eltroxin s kombiniranim T3 in T4 preparatom. Ob prehodu sem začela s prenizko dozo, rezultati po enem mesecu so bili:

TSH 2,315 (0,35-5,5)
fT4 10,3 (11,5-22,7)
fT3 4,2 (3,5-6,5)

TSH se pri znižani vredosti fT4 ni dvignil. Pri teh rezultatih sem popolnoma obležala z zelo hudimi bolečinami. Napredovanje po tem, ko sem dosegla razmerje ščitničnih hormonov, ki mi najbolj ustreza, je izredno počasno. Po šestih mesecih od zadnje spremembe doziranja še vedno komaj zdržim delavnik, iz službe prihajam popolnoma izčrpana. Predvsem so problematične bolečine v mišicah (pogosti so krči in trzljaji) in pomanjkanje spanja. Sicer se mi ne dogaja več, da bi vso noč prebedela, vendar je spanje povečini bolj plitko, z večkratnim prebujanjem.

Vem, da je pri kombiniranem T3 + T4 nadomeščanju znižan TSH običajen pojav, vendar drugi pacienti poročajo o najnižjem TSH-ju tam okrog 1, moj je pa še krepko pod mejo. Da dosežem višjega, moram dnevno dozo hormonov znižati do te mere, da se počutim hipotiroidno. Še zadnji rezultati:

6 tednov po zadnji spremembi:
TSH ni bil izmerjen
fT4 16,08 (11,5-22,7)
fT3 5,06 (3,5-6,5)

4 mesece po zadnji spremembi:
TSH 0,025 (0,35-5,5)
fT4 16,99 (11,5-22,7)
fT3 5,29 (3,5-6,5)

Se vam zdi, da bi bilo potrebno preveriti delovanje hipofize?

Srečno,

Alenka

Spoštovani!
Pri zdravljenju hipotiroze po kroničnem tiroiditisu (Hashimoto) nimajo kombinirani preparati, ki vsebujejo T3 in T4 prav nobene prednosti pred preparati, ki vsebujejo samo T4 (tiroksin). T4 se v tkivih namreč pretvori v T3, ki ja aktiven hormon. Pri nas tudi nimamo registriranih kombiniranih preparatov T3 in T4. Glede na zadnje laboratorijske rezultate TSH 0,025, fT4 16,99 in fT3 5,29 je odmerek zdravila celo malo prevelik. Raven TSH in odmerek zdravila sta si v obratnem razmerju: kadar je odmerek prevelik ja TSH prenizek in obratno. Priporočam vam, da pričnete jemati samo T4 ( Euthyrox, Eltroxin) v odmerku kot ste ga jemali pred zamenjavo zdravila ( 100 ug dnevno?). Po približno dveh mesecih pa preverite raven TSH pri vašem osebnem zdravniku.
Lep pozdrav!

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Spoštovani!

Najlepša hvala za odgovor. Zelo sem vesela, da ste nam pripravljeni pomagati.
Žal mi je, da pri nas kombiniranih preparatov ni registriranih, ker to pomeni, da moram svoje pošteno preplačati, da pridem do njih. V vprašanju nisem želela izpostaviti vzroka za zamenjavo zdravil, dejstvo pa je, da sem predlagano že preizkusila in nisem dosegla želenih rezultatov. Več kot eno leto sem jemala samo T4 in sicer 100ug (Vobenol oz. zadnje tri mesece Eltroxin), a sploh nisem napredovala. Bistveno izboljšanje sem dosegla šele z zdajšnjo kombinacijo. Nimam nobenih simptomov hipertiroidizma. Prvič po petnajstih letih pa se veselim dejstva, da sem pri temperaturi 22 stopinj končno tudi jaz lahko normalno oblečena. Prej me je zeblo še sredi poletja.

Lep pozdrav,

Alenka

New Report

Close