TSH nad 100
Pozdravljeni!
Že vrsto let se zdravim za hipotirozo. Jemljem Eltroxin 50. Odmerke je bilo večkrat potrebno korigirati. Po porodu mi je TSH v dveh mesecih skokovito zanihal iz 0,75 na vrednost nad 100. Tirolog mi je nemudoma predpisal zvišanje tablet iz ene na štiri dnevno (postopoma vsak dan eno več) – trenutno mimam 54 kg. Zaradi težav, ki so se ob tem pojaviile (stiskanje v prsih ipd.) je opravil vrsto preiskav, kot so EKG itd. (vse bp), znižal dozo na dve tableti dnevno in priporočil strogo počivanje. Omenil je, da bi naj, ko se bo stanje nekoliko normaliziralo šla po zdravila v Avstrijo. Do tedaj pa naj se izogibam vsakemu naporu (tudi pospravljanju, kuhanju..) in omenil, da trenutno sem ogrožena. Kaj več ni hotel reči, mene pa sedaj skrbi, kaj naj bi to pomenilo. Kakšne resnejše težave lahko takšno stanje povzroča? Ogroženost v kakšnem smislu? Ob dojenčku je namreč počivanje seveda zelo relativno 🙂
Hvala za odgovor!
lp
Spoštovani!
Tako naglo zviševanje odmerka eltroxina kakor vam ga je svetoval vaš tirolog je strokovna napaka. Pri hipotirozi je potrebno odmerek tiroksina (Eltroxin, Euthyrox…) zviševati postopno tekom par tednov. Eltroxin priporočam zamenjati za Euthyrox 75 ug dnevno 10 dni nato 100 ug dnevno in kontrolo TSH in hormonov čez šest do osem tednov. Ob visokem TSH je vsekakor vedno potrebno določiti tudi raven pT4 in pT3. Huda hipotiroza prizadene vse organske sisteme (huda utrujenost, zaspanost, motnje zavesti, težave z dihanjem, zvišan krvni tlak, upočasnjen srčni utrip, perikardialni izliv, otekanje, zaprtje, moteno delovanje ledvic, povečana nagnjenost k okužbam….
Kljub dojenčku si poskusite vzeti čas za počitek. Za vašega votroka je zelo pomembno, da ima zdravo mamo.
Lp
Pozdravljeni!
Moji izvidi so TSH več kot 100, t4 2,56 in t3 2,07. Takoj so me poslali k tirologu in dobila sem začetni odmerek zdravila 25mg. Tirologinja v LJ mi ni nič omenila, da bi tako visok TSH lahko bil nevaren in da naj počivam. Rekla je samo, da imam najverjetneje poporodno avtoimuno bolezen, da se bom po tabletih počutila bolje. Ponovno sem dala kri in nadaljna navodila dobim po pošti. Sedaj sem pa prebrala to in me zelo skrbi! Na kaj moram biti pozorna? Je lahko ogroženo življenje? Kdaj k zdravniku? Kdaj bodo zdravila začela nižati TSH?
Naj povem še, da sem 7m po porodu, do sedaj sem normalno skrbela za dom in dojenčka. Od znakov hipotiroze je prisotna občasna utrujenost, posebaj zvečer, depresija, zadnji mesec tiščanje v grlu (zato sem odšla k zdravniku) in občasno oteženo dihanje (kar bolj pripisujem tesnobi), občasne bolečine v mišicah in občasne vrtoglavice. Omedlevali nisem, ne zatekam, pritisk imam nizek, zaprta tudi nisem,…
Naj povem še, da je bil otrok do 6m polno dojen in še vedno imam veliko mleka (pridelala sem tudi 4 mastitise).
Hvala za odgovor in LP
Spoštovani!
Glede na navedene izvide gre pri vas za izrazito hipotirzo verjetno v sklopu poporodnega tiroiditisa. Potrebno je nadomeščanje ščitničnih hormonov. Stanje se ob postopnem dvigovanju odmerka Euthyroxa navadno normalizira v roku dveh mesecev, počutje pa se izboljša že po par tednih. Vsekakor bo potrebna tudi kontrola pri tirologu.
Lp
Pri kontroli ščitnice so mi izmerili TSC 55,511, FT4 8,6, FT3 3,73 ANTI TG 426,2, ANTI TPO 1086 in TSI 8. Postavljena je bila diagnoza :bazedovka. Dobila sem zdravilo Euthyrox. Dozo postopno povečujem po navodilu zdravnika(sprva 14 dni 25mg, zdaj 5o mg od februarja dalje 75mg). Po uživanju zdravila čutim ( občasno ne vsak dan) bolečine v sklepih , zastajanje vode v telesu in ugotaljam pa tudi težave s koncentracijo . Med branjem stranskih učinkov za omenjeno zdravilo le teh nisem zaznala.
Ali je možno da so te nevšečnosti posledica jemanja tega zdravila in kako ukrepati v tem primeru, da bodo težave izginile(Moram povedati tudi, da pijem zadosti tekočine -vode in se redno gibljem)V začetku marca imam tudi predvideno kontrolo pri tirologu. Ker ne vem, ali se bi morala s tem obrniti na svojega tirologa , ali bi me moralo to stanje skrbeti ,se za odgovor obračam na vas.
Spoštovani!
Izrazita hipotiroza je sindrom, ki ga je potrebno obravnavati resno. Neposredno bolnik s hipotirozo življenjsko ni ogrožen. Stanje se lahko poslabša ob okužbi, oziroma drugih pridruženih boleznih. Ob rednem jemanju Euthyroxa je pričakovati izboljšanje stanja v par tednih.
Lp