Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje Tsh in nosečnost

Tsh in nosečnost

Pozdravljeni,

zaradi papilarnega karcinoma so mi pred 5 leti popolnoma odstranili ščitnico, od takrat jemljem Euthyrox, zdaj sem noseča, trenutno v 8. tednu. Za nosečnost sem izvedela v 6. tednu, takrat sem tudi šla na kontrolo ščitničnih hormonov na Onkološki inštitut, kjer sem vodena, pred nekaj dnevi sem dobila izvide – od oddaje krvi pa do prejetja izvida je preteklo 13 dni – vrednost tsh=2,5. Na podlagi tega mi je priporočen dvig Euthyroxa iz 150 vsak dan na izmenično 150 in 175 vsak drugi dan. Zdaj me skrbi, da je vrednost v tem vmesnem času čakanja še narasla, naslednjo kontrolo imam šele čez mesec in pol. Koliko lahko v takšnem času tsh naraste, je bila plodu že narejena kakšna škoda, je po vašem mnenju predlagano zvišanje doze ustrezno? Vrednosti za t3 in t4 nimam oz. jih ni bilo na izvidu. Hvala za odgovor.

Spoštovani,

glede na stanje po op. papilarnega ca ščitnice je zvišanje odmerka Euthyroxa ustrezno. Pri vašemu otroku ni zaradi bolezni ščitnice pričakovati nikakršne škode. Vsekakor je ob spremembi odmerka Euthyroxa v nosečnosti potrebno kontrolirati TSH in hormona čez 6 tednov, nato enkrat v drugem in tretjem trimesečju nosečnosti in 4 do 6 tednov po porodu.

LP

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Pozdravljeni,

še zadnaj posodobitev: včeraj sem ponovno oddala kri, 9. teden nosečnosti, tsh=1,5, medtem ko je t4 mejno povišan, sama menim, da mi prav to povzroča napade hitrega bitja srca, je to možno? Po navodilih onkolga naj še naprej jemljem Euthyrox izmenično 150 in 175, je to po vašem mnenju ok, se bo t4 sčasoma sam znižal, tak izvid je pravzaprav kontradiktoren, saj naj bi ob znižanem tsh bil znižan tudi t4, ali ne? Je to zaradi nosečnosti? Predvsem me skrbijo ti napadi tudi do 10x na dan se mi pulz poviša do 100 udarcev na minuto, posledično me ves čas tišči, boli v prsnem košu. Prosim za odgovor.

Spoštovani,

v nosečnosti se poveča potreba po ščitničnih hormonih. Glede nato, da ste vi po operaciji papilarnega karcinoma ščitnice, kar pomeni, da so vam ščitnico praviloma v celoti odstranili, je potrebno v nosečnosti zvišati odmerek Euthyroxa. Nikakor seveda ni potrebno, da je vrednost TSH med 1 in 2 mE/l. Vrednost TSH 1,5 mE/l je ustrezna za nosečnost. Nekoliko višja vrednost pT4 naj vas ne obremenjuje preveč. Vrednosti TSH in pT4 sta sicer v obratnem razmerju. Verjetno nekoliko višja vrednost pT4 ni vzrok za težave s srcem. Palpitacije, oziroma pospešen ritem srca je v nosečnosti lahko normalen pojav. Vsekakor je potrebno kontrolirati TSH in ščitnične hormone enkrat v drugem in tretjem trimesečju nosečnosti in 4 do 6 tednov po porodu.

lp

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

New Report

Close