Najdi forum

Pred 15. meseci sem rodila. To je bil moj drugi porod. V nosečnosti nisem imela kakšnih resnih težav in tudi porod je potekal normalno. Sem pa sedaj vedno pogosteje pojavljajo bolečine v trtici. Najpogosteje jih opažam ko veliko hodim. Takrat me vedno boli in bolečina je najbolj izrazita ko sedim. Kaj bi lahko bil vzrok tem bolečinam.
Ker v šoli za starše niso nič govorili o razmiku trebušnih mišic, me zanima kako lahko to preverim, oz. kako se to “čuti”.

Hvala lepa za odgovor

Pozdravljena!

Bolečine na področju trtice po porodu so pogosto posledica napačne lege sramnih kosti. Že v nosečnosti in med samim porodom pride do relativno velikega razmika med obema sramnima kostema zato, da otrok lahko pride na svet. Po porodu se mora telo postaviti nazaj v prejšnji položaj. Včasih do tega ne pride (nepravilno dvigovanje dojenčka, pogosto sklanjanje, premalo rekreacije…) in sramni kosti ostaneta zamaknjeni, kar povzroča omenjene težave. Zavedajte pa se, da je medenica osnova na kateri sloni celotna hrbtenica: terej če temelji niso ok potem se sčasoma vsa vreteenca hrbtenice začnejo temu prilagajati in neravnovesje vzdolž hrbtenice se iz leta v leto veča.

Če imate raazmik med trebušnimi mišicami preverite tako, da se sproščeno uležete na hrbet in pravokotno glede na trebuh in prečno postavite prste malo nad popkom in malo pod popkom. Po temu koliko prstov vam mehko zleze noter v trebušno votlino boste lahko ugotovila, za koliko so razmaknjene mišice.

New Report

Close