Tropska bolezen
Pozdravljeni!
Pred mesecem dni sem se vrnila iz daljšega potovanja po delu JV Azije. In zadnji teden pred odhodom domov sem zbolela (v Maleziji). Imela sem zelo visoko vročino (40 stopinj celzija), zeblo me je, potila sem se, močne glavobole, zelo so me boleli sklepi in mišice, bolele so me tudi oči, izgubila sem apatit in po telesu sem imela drobne rdeče pikice. No, po tednu dni se mi je stanje postopno izboljšalo in tako je bila bolezen mimo. Razen Lekadola za zbijanje vročine nisem jemala nobenih zdravil. In sedaj me zanima ali so vam mogoče ti znaki kaj znani in ali bi lahko rekli kakšno bolezen sem imela. Namreč bolj kot vse me zanima ali imam razlog, da sem zaskrbljena in ali bi bilo dobro da grem na kakšne preiskave?
Hvala in LP, Tia.
Spoštovani!
Opisani znaki se lahko pojavljajo pri različnih bakterijskih in virusnih okužbah. Takole npr. lahko poteka denga (virusna okužba), ki jo prenaša komar Aedes aegypti; pa nekatere vrste rikecioz, pa virusne okužbe z nekaterimi enterovirusi in celo malarija.
Svetujem vam, da se o vašem stanju pogovorite z izbranim zdravnikom, ki vas lahko napoti k infektologu. V vašem primeru se mi zdi smiselno izključevati dengo in eventualno malarijo.
Dengo lahko povzročajo štirje tipi virusov. Okužba z enim tipom virusa nas ne varuje pred ponovno okužbo z drugim tipom virusa. Ob prvi okužbi ponavadi poteka kot denga-vročica, ki je dokaj blaga bolezen, ob naslednji okužbi z drugim tipom virusa pa lahko poteka kot zelo huda bolezen: t.i. vročica s krvavitvami v kožo, sluznice in notranje organe ter z odpovedjo ledvic. Potniki, ki so že preboleli dengo, se morajo ponovne okužbe torej še bolj varovati.
Pozdrav!
Nina
Hvala Vam za odgovor ampak sedaj imam še dodatno vprašanje. Namreč pri izbranem zdravniku sem že bila in me le-ta ni napotil nikamor. Sedaj ko sem prebrala vaš odgovor pa me zanima še tole: namreč po tem, ko sem se vrnila domov mi rado teče iz nosa in sicer pogosto sluz pomešana s krvjo (nisem podvržena krvavitvam iz nosu). Občasno, natančneje vsak drugi dan imam okrog 37 stopinj C vročine. Bila sem pa tudi na pregledu krvi in urina in v slednjem imam povišane proteine in neke bakterije (?). Bi ti lahko imelo kakšno povezavo s omenjeno boleznijo?
Še enkrat hvala in lp!
Tia
Spoštovani!
Krvavitve iz nosu in izločanje sluzi sta zelo nespecifična znaka in se lahko pojavljata pri in po mnogih virusnih okužbah zgornjih dihal. Glede na to, da smo sedaj pri nas sredi sezone akutnih okužb dihal, je na podlagi tega znaka nemogoče presojati, kaj se dogaja.
Proteini v urinu se pojavljajo ob boleznih ledvic – zlasti ob vnetjih. Če so v urinu prisotne bakterije, je to lahko znak bakterijske okužbe sečil, ki jo je potrebno pojasniti. Mikrobiološka preiskava, ki ugotavlja vrsto in število bakterij v urinu je t.i. preiskava po Sandfordu, ki jo je ob najdbi bakterij in proteinov v urinu vsekakor potrebno opraviti. Zelo pomembno je, kako odvzamemo urin za preiskavo. Pred oddajo urina si je potrebno temeljito umiti spolovilo in v posodico ujeti t.i. srednji curek urina. Prvi curek ni primeren, saj z njim speremo sečnico in bakterije s povrsšja.
Telesne temperature 37°C ne smatramo »kot povišane«.
Denga je izjemno razširjena bolezen v večini tropskih in subtropskih držav. Je ena izmed najpomembnejših bolezni, ki jo na človeka prenaša mrčes. Vsako leto zboli 50 – 100 milijonov oseb, od tega okoli 200.000 – 500.000 s t.i. dengo hemoragično vročico (težka oblika – vročice, ki jo spremljajo krvavitve v kože in sluznice, organe). Vročica denga je endemična v večini tropskih držav Azije, J Pacifika, Karibov, Afrike in tropskega predela Amerike. Incidenca hude bolezni v zadnjih 20-tih letih dramatično narašča zlasti v JV Aziji, na J Pacifiku in v Ameriki.
Denga lahko poteka kot povsem neznačilna virusna okužba, kot denga vročica ali kot denga-hemoragična vročica, ki je izredno težka bolezen. Značilni znaki denge vročice so: nenaden začetek, visoka vročina, močan glavobol – zlasti v čelnem predelu, hude bolečine za očmi, bolečine v mišicah in sklepih. Mnogi bolniki navajajo slabost, bruhanje in izpuščaj. Bolezen mine sama, čeprav je pri nekaterih potek lahko podaljšan. V fazi okrevanja, ki lahko traja več tednov, se bolnik slabše počuti, je utrujen in nima apetita. Hujša oblika je t.i. – denga hemoragična vročica, ki poteka s hudo klinično sliko, krvavitvami v kožo, sluznice in notranje organe, odpovedjo ledvic, šok…
Dengo je potrebno ugotavljati pri vseh bolnikih, ki so imeli zgoraj navedene znake in so v treh tednih pred pojavom bolezni potovali po tropskih deželah. Glede na to, da ste po Aziji potovali dlje časa, da ste imeli vročinsko bolezen z izpuščajem in da imate tudi sedaj nekaj nespecifičnih težav, se mi zdi posvet z infektologom vsekakor smiseln.
Lep pozdrav!
Nina