Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Kardiologija Tromboflebitis

Tromboflebitis

Pozdravljeni,

Postavljena mi je bila diagnoza tromboflebitis in šen.

Vprašala bi, ali sem lahko utrujena od te diagnoze in injekcij Arixtra. Koliko nevarnosti je, da pride mali strdek do pljuč ali drugam? Zakaj se pojavi šen, se lahko ponovi? Zdravnik v bolnici mi je svetoval, da se naredi Iz žil Doppler po končani terapiji – 45 dnevne dajanju injekcij Arixtra, to bi bilo konec junija. Zdaj pa sem izvedela, da je možno šele konec septembra, glede na stopnjo nujnosti napotnice. Kako naj sedaj postopamo, bo kaj narobe, če bom na vrsti šele konec septembra, oktobra, naj zdravnica spremeni napotnico. Lp, Martina

Spoštovana

Da, tako tromboflebitis (vnetje vene, pogosto s strdkom) kot šen (erysipelas), ki je bakterijska okužba kože, lahko povzročata utrujenost, povišano telesno temperature, bolečine v nogi, slabše splošno počutje.

Poleg tega lahko tudi zdravilo Arixtra (fondaparinuks) povzroči blago utrujenost, redkeje pa hematološke motnje (npr. anemijo), kar lahko še dodatno prispeva k utrujenosti.

Ali obstaja nevarnost, da pride strdek v pljuča ali drugam? To zelo redko, a ni izključeno. Če gre za povrhnjo tromboflebitis brez razširitve v globoke vene, je tveganje majhno.Vendar če je vnetje blizu globokega venskega sistema (npr. stegenske vene),ali gre za daljši segment tromboze, je zdravljenje z Arixtra (antikoagulant) zelo smiselno, da se prepreči globoka venska tromboza (DVT) in pljučna embolija (PE).

Arixtra zelo učinkovito zmanjšuje tveganje za zaplete, če se redno aplicira, zato naj vas skrbi nekoliko manj – zdravljenje je že vzpostavljeno.

Zakaj se pojavi šen in se lahko ponovi?

Šen (erysipelas) povzročajo streptokoki, ki vdrejo skozi drobne poškodbe kože – pogosto razpoke med prsti (npr. zaradi glivičnih okužb), rane, odrgnine, kronična limfna zastajanja (limfedem), slaba prekrvavitev, varikozne vene.

Da, lahko se ponovi, zlasti če obstaja limfna poškodba zaradi preteklih okužb,imate kronično vensko insuficienco,niste odpravili vhodnih točk okužbe (glivice, rane).

Včasih je ob ponavljajočem se šenu potrebna profilaktična antibiotična terapija (npr. penicilin vsakih nekaj tednov), vendar to presodi infektolog.

Po zaključenem zdravljenju (Arixtra 45 dni) je kontrolni Doppler zelo smiseln, da se izključi ostal strdek, preveri prehodnost globokih ven, oceni vensko funkcijo in tveganje za kronično vensko bolezen.

Če ste brez simptomov (npr. bolečine, otekline, rdečine, težke noge), potem pregled konec septembra ni problematičen.
Če pa se simptomi ponovno pojavijo ali stopnjujejo, se pojavi oteklina ene noge, občutite bolečino ob pritisku na mišico, takrat je nujno potrebno prej in naj osebna zdravnica dvigne stopnjo nujnosti napotnice na “hitro” ali “nujno”.

Dokler ni novih težav, nadaljujte Arixtra do konca, kot predpisano. Po koncu zdravljenja: nadaljujte z opazovanjem simptomov (oteklina, bolečina, barva kože). Doppler konec septembra je v redu, če je vse stabilno. Če vas stanje skrbi, lahko osebna zdravnica spremeni napotnico na bolj nujno – ni napačno, če se želi preveriti prej. Koža naj bo vedno suha in zaščitena, preprečujte glivice, uporabljajte vlažilne kreme, morda tudi kompresijsko nogavico, če vam jo je kdo svetoval.

LP

Hvala za izčrpen odgovor. Bom govorila s svojo zdravnico. Glede šena, res ne vem vzroka, imam pa slabši imunski sistem. Pojavil se mi je na levem notranjem stegnu. Zdravnik je takrat omenil da strdki so bili na meji, da bi prodrli globje v vene. Pač me skrbi. Aja, se to, občasno sem bolj aktivna doma, tudi težko delo. Kako je s tem? Nihče ni nič rekel glede funkcioniranja pri takih zadevah. Lp

Pozdravljeni,

Samo da povem, da zdravnica ni uslišala prošnje za zamenjavo stopnje napotnice, tako da bom morala počakati do septembra, oktobra.

Sem pa opazila, da sem bolj utrujena po injekcijah Arixtra. In pojavljajo se mi modrice, pa se nisem nič udarila. Je to možno? Zakaj pride do tega? Na nogi se še vedno čutijo bulice, ob koncu dneva pa še vedno čutim rahlo bolečino.

Lep pozdrav

Spoštovana,

Pri tromboflebitisu, še posebej površinskem in/ali povezanem z erizipelom (šenom), je opravljanje težjih fizičnih del močno odsvetovano, dokler ni vnetje v celoti pozdravljen. Enako velja pri šenu, kjer težje delo poveča obremenitev imunskega sistema in lahko podaljša okrevanje ali povzroči ponovitev okužbe. Torej, svetujem čimmanj obremenitev, večjih obremenitev močno odsvetujem.

LP

New Report

Close