trombocitoza
Spoštovani,
Zaradi zvišanih vrednosti trombocitov (360 10na9/L ter 390 10na9/L) sem bila napotena k hematologu, ki mi je po preiskavah svetoval enkrat na dan Aspirin protect 100. Naj omenim, da moja mama ima celo življenje tako zvišane trombocite (do zdaj ni imela bolezenskih znakov niti težav, stara je 65 let), ter tudi moj sin ima zvišane trombocite.
Zanima me kakšna je nevarnost zaradi trombocitoze v ponovni nosečnosti, ki jo načrtujem?
Na izvidu hematologa pa je napisano:
naprizadeta, evponična, koža in sluznica primerno prekrvljene, RR 120/60. Glava vrat bp.
Dihanje čisto.
Srčna akcija ritmična, normakardna, tih sistolni šum levo parasternalno.
A mi lahko razložite kaj pomeni evponična in tih sistolni šum levo parasternalno?
Hvala in lep pozdrav
Jasmina
Spoštovani!
Evpnoična – normalen ritem dihanja, šum se lahko sliši zaradi hitrejšega pretoka, ali zaradi manjšega defekta na zaklopkah. Slednje bi bilo mogoče preveriti z UZ srca.
Očitno spadate v skupino 2,5 % ljudi, ki ne spada med tiste, ki imajo število trombocitov v normalnih okvirih, ki so izraćunani iz povprečja. Če imajo vaši sorodniki težave s tromobzo ali emoblijo, potem je zaščita še posebej smotrna, sicer pa preprečuje ev. nagnjenost k omenjenim pojavom, ki lahko ogoržajo zdravje in življenje.
Lep pozdrav!
Janko Kersnik