Trombocitopenija novorojenčka
Spoštovani!
Trenutno sem v 35 tednu nosečnosti. Že od prve odvzete krvi v 12 tednu imam zmanjšano število trombocitov (januarja 2013 …….125). Ker je bilo pred nosečnostjo s trombociti vse ok, mi je moj osebni zdravnik dal napotnico za hematologijo, kjer spremljajo moje število trombocitov vsak mesec. Ravno danes sem iz pregleda in je število od meseca maja nespremenjeno (102). Zapiralni časi so dobri, vse v mejah normale, kakor tudi vse ostale preiskave krvi.
Zanima me, kolikšna je verjetnost, da se vse to prenese na otroka, ki ga pričakujemo? Hematologinja je omenila, da je to možno, da se prenese na otroka, da sicer je ta trombocitopenija prehodnega značaja (dokler protitelesa ne ”umrejo”) in, da naj ne skrbim. Morajo pa takoj po porodu otroku vzeti kri in preveriti trombocite. V kolikor bo kaj narobe, se UKC Mb poveže z UKC Lj………..no in tu se začnejo moje skrbi, ker ne vem, kaj lahko pričakujem :(. Vem, da se naj ne obremenjujem s tem, dokler se otrok ne rodi, ampak ne morem :(.
Za odgovor se Vam vnaprej zahvaljujem.
lp
Irena
Spoštovana,
protitelesa iz razreda G (kamor sodijo tudi protitelesa, ki so usmerjena proti vašim trombocitom) so majhne velikosti in zato zlahka prehajajo posteljico. Pri tem se lahko vežejo tudi na trombocite ploda in povzročijo njihovo krajšo življenjsko dobo ali razpad, ni pa to nujno (še zlasti v primeru, ko so trombociti zaradi prisotnosti očetovih genov tako malo podobni materinim, da jih protitelesa ne prepoznajo kot tujek). V naprej težko predvidimo, ali bo novorojenček imel zmanjšano število trombocitov ali ne – razlog je predvsem v preveliki agresivnosti preiskav za takšno diagnostiko in v tem, da tudi ob ugotovljeni dagnozi ne bi imeli varnega in učinkovitega zdravila, ki bi bilo uperjeno samo proti (nepotrebnim) protitelesom.
Zato čakamo, da se otrok rodi – in takrat vzamemo kri iz popkovnice (torej to novorojenčka prav nič ne moti ali boli) za določitev začetnega števila trombocitov. Če je število res nizko (pod 50) ali novorojenček kaže klinične znake trombocitopenije (podplutbe – pikčaste krvavitve), ponavadi po nekaj dneh (oziroma pred predvidenim odpustom) ponovimo preiskavo – tokrat iz vzorčka kapilarne krvi (ki ga dobimo z vbodom v petko). Za zdravljenje (koncentrirani trombociti, imunoglobulini ipd) se odločamo le izjemoma – ob številu, ki je pod 20 (v praksi je to enkrat vsakih nekaj let, praviloma pri novorojenčkih mam z izjemno nizkim številom trombocitov, ki prejemajo tudi agresivno terapijo).
Pasivno prenešena protitelesa (torej mamina) imajo svojo življenjsko dobo, ki pa ni prav kratka – razpolovni čas je okrog 6-8 tednov, da pa povsem izginejo iz organizma dojenčka, traja tudi več kot pol leta – in v vsem tem času lahko povzročajo tudi nižje število trombocitov.
Vse, kar sem zapisala (še zlasti, kar se tiče preiskav in ukrepanja) seveda veljka za nas v ljubljanski porodnišnici – kako bo vse skupaj potekalo v Mariboru, težje sodim. Enako velja tudi za Pediatrično kliniko. Po izkušnjah oz. pripovedovanju mam se tako v Mariboru kot na kliniki v Ljubljani odločajo za bolj “natančen” (=agresiven) pristop, s precej več preiskavami in s pogostejšo uporabo zdravil. V vsakem primeru pa ste lahko mirni – te oblike trombocitopenije novorojenčka so res prehodne, praviloma niso povezane z nobenimi zapleti (v smislu večjega tveganja za notranje krvavitve) ali kasnejšimi posledicami.
Pozdrav,
Pozdravljeni!
Pisem vam, ker me dolocene stvari rahlo skrbijo.
Sama imam potrjeno ideopatsko trombocitopenijo (ITP), pred 2 dnevi sem rodila in ob porodu imela st.trombocitov 41. Nato dobila 1 vrecko trombocitov, ki so se po porodu dvignili na 60. Otroku so 1 dan po potodu odvzeli kri in ugotovili znizano st trombocitov (106).
Na dan odhoda bi naj se 1x odvzeli kri. Kaj za tako majhnega pomenijo nizki trombociti? Ali me zaradi taksnih vrednosti lahko zadrzijo dlje v porodnisnici?
Hvala vam za odgovor
Pri mamah z ITP so v njeni krvi protitelesa proti trombocitom, ki prehajajo posteljico in lahko nižajo tudi število plodovih krvnih ploščic. Običajno pa število ni tako nizko, da bi morali ukrepati (transfuzijo konc. trombocitov dajemo novorojenčkom, ki imajo število manjše od 20; število nad 50 pa sploh ni skrb zbujajoče). Ker pa trombociti niso edini dejavnik, ki sodeluje pri strjevanju krvi, novorojenčki tudi z zelo nizkim številom trombocitov praviloma nimajo nobenih pomembnih težav, lahko imajo kožne pikčaste krvavitve.
Življenjska doba protiteles je okrog 3 mesece – kar pomeni, da se šele pri tej starosti število otrokovih trombocitov normalizira. In večina pediatrov prepogostih kontrol vrednosti itak ne svetuje.
Srečno,
Pozdravljeni,
Prosila bi za razlago krvne slike pri dojenčku starem 3 mesece. Namreč skoraj vse razumem vendar se ustavi pri linfocitih, oz. vsaj mislim da linfo. Pomeni linfociti.
Vsi elementi krvne slike so normalne razen pri linfo. 0,68. Ne piše pa enota zraven, sam ta 0,68 piše.
Bi mi lahko povedali, če je ta številka linfo. 0,68 za 2,5 mesečnega starega otroka normlano ?
Za vaš odgovor se vam že v naprej zahvaljujem.
Lp
Na žalost ste napisali zelo malo – pri diferencialni krvni sliki (DKS) v laboratoriju naredijo razmaz obarvanih celic – belih krvničk (levkocitov) in jih glede na njihove značilnosti uvrstijo med podskupine (npr. granulociti, limfociti, monociti…..).
Številka 0,68, ki ste jo zapisali, lahko pomeni absolutno število celic določenega tipa (npr. da je skupno število L 6,8 in je limfocitov 10%, je absolutno število limfocitov 0,68). Lahko pa pomeni tudi delež – da je torej 68% od vseh L (ne glede na skupno število) limfocitov, preostalih 32% pa so druge celice iz levkocitne vrste.
Torej bo treba za odgovor vprašati kar tistega, ki vam je izvid posredoval (vaš pediater?), ki ve vse karakteristike izvida – in ki bi vam nenazadnje to bil dolžan pojasniti. Verjetno pa je za to še vedno čas, le obrnite se nanj.