trombocitopenija
Pozdravljeni!
Na vas se obračam, saj imam težave s številom trombocitov v krvi in me zanima vaše mnenje glede mojega stanja. Stara sem 24 let, nikoli nisem imela večjih zdravstvenih težav, moram pa priznati, da sem zelo hitro utrujena in imam ogromne potrebe po spanju.
Julija letos so mi na sistematskem pregledu ugotovili, da imam v krvi 39 trombocitov. Bila sem napotena v hematološko ambulanto, kjer sem jih imela le še 24. Dvakrat so mi odvzeli kostni mozeg in diagnoza, ki so mi jo na podlagi vseh preiskav postavili je idiopatska trombocitopenična purpura in PNH klon s posledično blago hemolizo (7,9%). Nikjer nisem natančno zasledila, kaj naj bi ta PNH klon pomenil, zato vas prosim za krajšo razlago.
V začetku tega meseca, so se mi začele po telesu samodejno pojavljati manjše modrice, št. trombocitov se je spustilo na 21 in doktor se je odločil za zdravljenje z Medrolom 64mg. Po treh tednih jemanja tablet je število trombocitov naraslo na 32 (E: 3,87; Hemo: 138; PVE: 101,9; PHE: 35,7; L: 9,5), zato smo jih začeli postopoma ukinjati. Stranski učinki so zelo neprijetni, od bolečin v ušesih, tiščanja v prsih, otekanja kolen, lunastega obraza, nespečnosti, krčev po mišicah, razdraženosti do slabosti, zmedenosti. Vendar vse za zdravje.
Ker tableti niso dosegli učinka, sva se z zdravnikom odločila za odstranitev vranice.
Zanima me, ali je ta poseg primeren in kaj lahko po njem pričakujem. Kakšen bi lahko bil nadaljnji postopek zdravljenje, če se po odstranitvi število trombocitov ne dvigne?
Najlepša hvala za vaš odgovor in lep pozdrav!
Wanja, kot vidim, si pod skrbnim očesom hematologov, ki skrbijo, da vse poteka strokovno in pravočasno, zato bo najbolje, da ti oni odgovorijo na tvoja dodatna odprta vprašanja, saj tvoj primer najbolje poznajo.
Vsekakor pogumno naprej. Navijam zate!