Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija trombocitopenija

trombocitopenija

Pozdravljeni!
Pred petimi leti, v prvi nosecnosti, sem odkrila, da imam znizane trombocite (okoli 90 – 100.000 enot). Ta vrednost ostaja stabilna tako med nosecnostmi kot izven njih, baje jih proizvajam dovolj, le da jih vranica sproti prevec unicuje (laicno povedano, seveda).
Pri drugorojenki je bila zaradi malformacije potrebna operacija takoj po rojstvu, kjer so med pripravami tudi pri njej odkrili znizano stevilo trombocitov, prav tako okoli 90.000.
mislila sem, da je to dedno, zdaj pa sem brala, da naj bi materina protitelesa presla na otroka in ga “naredila” trombocitopenicnega.
Zanima me, ali je to potem permanentno ali pa se otrok resi tega stanja? Sem tretjic noseca in ceprav mi trombocitopenija ne povzroca tezav, bi rada vedela, kako je s tem.
Lep pozdrav, Jasna

Spoštovana Jasna,
kot lahko razberem iz podatkov, je vaše število trombocitov znižano zaradi takoimenovane avtoimune trombocitopenije, kjer obrambni sistem prepoznava lastne krvne ploščice kot nekaj tujega in proti njim tvori protitelesa. Takšna trombocitopenija ni redka, razlogov zanjo je ogromno, med najpogostejšimi sprožilci so okužbe z virusi. Lahko je prehodna in so kasneje vrednosti vedno normalne, lahko se “ponavlja” (torej obdobja višjih – nižjih vrednosti), lahko pa je tudi “kronična”.

Ker so protitelesa iz skupine G (imenovana imunoglobulini G) majhna, prehajajo posteljico in se lahko vežejo tudi na plodove trombocite – tako ima tudi novorojenček znižano število. Lahko celo zelo znižano (pod 50), pa ima kljub temu zelo redko zaradi tega nagnjenost h krvavitvam. Ker imajo protitelesa omejeno življensko dobo (pribl. 2 meseca), težave pri otroku postopno izvenijo – in pogoste kontrole ali kakšno posebno zdravljenje ni potrebno.

Torej ste lahko v tej nosečnosti brez skrbi – le če bodo vrednosti ob času poroda zelo znižane, je smiselno določiti trombocite tudi pri otroku – in da ga ne bo treba “pikati”, lahko za določitev odvzamejo tudi kri iz popkovnice ob rojstvu.

Srečno še naprej,
Lili Kornhauser Cerar

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

New Report

Close