trojni negativni rak dojke
Na žalost je pri moji 53 letni mami diagnosticiran tak rak, torej trojni negativni duktalni rak dojke. Lani je imela operacijo z odstranitvijo tumorja, dojka ohranjena. Tumor velikosti 2,5 cm. Prva zaščitna bezgavka je bila po patologu b.p.. (Upam, da jo je dobro pregledal). Dali smo skozi kemo in obsevanje. In zdaj je mama v meni, torej totalno psihično na tleh, ob tem da stalno razmišlja o tem raku.
Prebrala sem že vse kar se da na internetu. Zdi se mi kot, da ta rak ni ozdravljiv, vsaj glede na prebrano. Nikjer nisem našla odgovora, da je ozdravljiv, ali vsaj delež ozdravitve.
Tri leta pre boleznijo je jemala hormonsko nadomestno zdravljenje. Ima dva otraka, oba je malo dojila.
Prosim za strokovno mnenje, ali je tak rak sploh ozdravljiv. Koliko je deden. Sama razmišljam, da bi šla samoplačniško na genski test, vsaj za BRCA1. Ali je to možno na onkološkem?
Prosim za vse, ki imate izkunje s tem rakom, ali je res tako brezupno?
Na onkološkem inštitutu je ambulanta za gensko svetovanje, kjer rabite napotnico od vašega zdravnika.Vendar prej tja pokličete da vam sestra pošlje obrazec, vprašalnik o pogostosti raka v vaši družini , ki ga izpolnete ter pošljete nazaj.Po pregledu tega vprašalnika team odloči ali vam bodo vzeli kri, za BCR1, BCR2, katero so takrat pred 5 leti pošiljali v Bruselj.Rezultat dobite v zaprti kuverti kjer je vse zapisano, ter posvet pri onkologu.Če je test negativen pomeni, da še vedno lahko zbolite za rakom, če je pa test pozitiven, pa pomeni da imate kar veliko možnost do 80% da zbolite za tem rakom.
Kar se pa tiče diagnoze vaše mame, vam bo zdravnik podal mnenje.Jaz kot med.sestra vam lahko povem, da se ta rak zdravi s kemoterapijo, ker hormonske tablete ne pridejo v poštev.Ker bolezen še ni lokalno napredovala in ker je bilo zarezano v zdravo tkivo je kvečjemu to dobra prognoza.Vsaka bolezen se pa lahko ponovi, vendar naj poskusi odganjati negativne misli in naj misli pozitivno, ter redno hodi na kontrolne preglede.Negativizem je treba odganjati stran!
Srečno obema!
Sicer imam občutek, da se zadnje čase kar preveč oglašam na tem forumu in bi se morala malo nazaj držati, a se ti bom vseeno javila, bolj na kratko. Tudi sama sem zbolela za trojno negativnim duktalnim karcinomom. Prvič pred 18 leti. Takrat so me zdravili s kemoterapijo, obsevanji, operacijo. Še celo hormonsko terapijo so mi delali, čeprav je dandanes pri hormonsko neodvisnem raku ne delajo. Tako da sem pri svojih takratnih 26 letih kar nekaj dala skozi.
Potem sem preživela precej lepih zdravih let polnega življenja. Bolezen se mi je ponovno pojavila pred tremi leti in pol. Spet sem morala na operacijo in kemoterapijo. Pa sem se ponovno rehabilitirala in zdaj nimam nobenih znamenj bolezni. Seveda je možno, da se bo bolezen še kdaj ponovila. Ampak zagotovo pa svoje situacije ne jemljem kot brezupne. In tudi za tvojo mamo ni. Njen osnovni problem zdaj je po moje mena in vse težave, ki jih ta s sabo prinaša.
Pri bolnikih, ki so preboleli raka, se pogosto zgodi (vsaj jaz imam tak občutek), da ko pridejo k osebnemu zdravniku s kakšnimi svojimi zdravstvenimi problemi in se izkaže, da ne gre za ponovni izbruh raka, so zdravniki s to svojo ugotovitvijo že kar zadovoljni. Včasih je potrebno biti malo tečen in vztrajati, da morda pa so tele moje težave z glavoboli in bolečim hrbtom (dam samo za primer) vseeno potrebne kakšne zdravnikove pozornosti. In da prosiš za zdravljenje. Hude težave s psiho v obdobju mene so po moje ena takih stvari.
Držita se, obe. In bodita dovolj tečni, da bosta našli strokovno pomoč.
Spoštovana!
Trojno negativni karcinom dojke je lahko ozdravljiva bolezen, ponavadi, ko je še zelo majhen. Res je,da je biološko navadno to zelo agresiven hitro rastoč karcinom, ki pa ga seveda lahko nadalje razslojimo v podksupine, tako da niso vsi triple negativni raki dojk agresivni. Navadno imajo slabši potek, ker tudi nimamo na voljo tarčnih zdravil, kot jih imamo na primer za hormonsko odvisne tumorje dojk, ali za HER-2(čeprav HER-2 pozitivni raki dojk nikoli ne bodo dosegli HER-2 negativne,kar se tiče preživetja navkljub lapatinibu in Herceptinu) in vse,kar lahko ponudimo bolniku ali bolnici je kemoterapija, za katero pa je zelo pomembno,da se izbere tista najbolj agresivna, da deluješ na vsaj večino tumorskih celic.
Iščejo se nove tarče pri trojno negativnih rakih dojk, v svetu se čedalje bolj uveljavljajo PARP inhibitorji, seveda zaenkrat v drugi ali tretji liniji zdravljenja razsejane-ponovljene bolezni in ne v adjuvantnem zdravljenju. Trojno negativni karcinomi dojk so v zadnjem času izredno priljubljeni med onkologi, ki se ukvarjajo z dojko, ravno zaradi iskanja novih, boljših, bolj usmerjenih zdravil za to sorto karcinoma, ampak kot že rečeno-nekaj teh tumorjev gre tudi dobro.
Morda še to-tendenca zasevanja teh rakov je v zgodnji fazi poteka bolezni, ne pozno, tako da je najbolj važnih prvih pet let po diagnozi, v primerjavi s hormonsko odvisnimi tumorji, ki se lahko ponovijo po 15-ih ali več letih, čeprav redko.
Menim,da ima vaša mama dobre moznosti za ozdravitev bolezni(SEVEDA SO PODATKI SKOPI, KAR STE NAVEDLI,PA KLJUB TEMU), in je skoda da se odlasa s pregledom pri strokovnjaku-psihiatru zaradi depresivne motnje in se ne ukrepa-premlada je,da bi pri teh letih vse skupaj zavozila zaradi “težke diagnoze”.
Želim vam vse dobro!”
LP MZ
Spoštovani!
Sama sem zbolela za rakom, trojno negativnim, pred dvema letoma v starosti 34 let. Še vedno ostaja strah kako bo naprej, vendar je strah odveč, saj nikoli ne veš, kaj se ti lahko zgodi, ko greš preko ceste, po stopnicah, po snegu. Biti moramo vsi optimisti in veseli, da so naše družine zdrave in da živimo ter se trudimo živeti še naprej in dokazati sebi in drugim, da je življenje kljub bolezni še vedno lahko lepo.
Tudi meni se je zdelo, da sem se zaletela v betonski zid, ki pa je popokal, kajti prebolela sem in živim zase, za oba otroka in za moža.ZA ŽIVLJENJE.Človek se mora odločiti tudi sam pri sebi ali bo pustil bolezni, da ga premaga.
Sama sem bila tudi pred skoraj enim letom v ambulanti za gensko svetovanje, vendar še nimam izvidov.
Držite se, tako vi kot vaša mama.
Lep pozdrav. Mateja
Pozdravljen MZ,
prosim, da mi pojasnite sledeče:
Kakšen napovedni pomen ima meritev klinične DNA – izvid punkcije:
– tumor je anevploiden z dvema vrhovoma.
– Celični ciklus druge celične populacije: v G1 fazi je 52,8% celic, v S fazi 25 celic in v G2 fazi je 21% celic
Kako se obnaša agresivni Invazivni duktalni karcinom (1,7 cm izrezan v zdravo) – trojno negativen, gradus III. mitoze 3, varovalna bezgavka negativna? Kakšen pomen na prognozo imajo mitoze?
Kakšno KT bi mi vi predpisali? Ali je pomembno da se začne s kemoterapijo čim prej (koliko časa po operaciji oz. od diagnoze?
Ali že obstajajo tarčna zdravila za trojno negativni rak?
Ali so lahko glavoboli, slabša koncentracija, poslabšano obvladovanje rok (nerodnost), povešene veke,… znak metastaz v CŽS?
Kaj lahko sama preprečim napredovanje raka, poleg seveda zdrave prehrane, gibanja, obvladovanje teže in stresa?
LP/55 – letnica
Pozdravljeni!
Splošno rečeno imajo anevploidni tumorji slabšo prognozo kot evploidni.Napovedni pomen DNA ploidije je znan v onkologiji dojke, pri nas je na to temo celo magistrska študija dr.Bojane Pajk, ki je lepo prikazala razlike v preživetju bolnic z eno in drugo vrsto tumorjev, izakazalo se je,da diploidni celo bolje odgovorijo na zdravljenje s tamoksifenom, seveda gre za hormmonsko odvisne tumorje .Pri vas gre za hormonsko neodvisen tumor, kar je že v osnovi drugačna bolezen od hormonsko odvisne.
Mitoze so del gradusa, se pravi del stopnje diferenciacije tumorja in imajo od vseh treh komponent malignosti največji pomen.Ostalih dveh komponent se po zadnjih podatkih naj ne bi več upoštevalo pri odločitvi zdravljenja, ampak v glavnem mitoze.Gre za klasičen primer triple negativnega raka, sicer majhen tumor, ampak biološko zelo aktiven in ga je potrebno zdraviti z vsemi citostatskimi topovi.V mislih imam antraciklinsko in taksansko terapijo. Po smernicah bi bilo za vas najbolje,da bi vas zdravili z antraciklini in taksani. Po zadnjih podatkih naj bi bolnice s temi raki dobro odgovorile na KT z alkilanti(ciklofosfamid) in derivati platine(platinol, karboplatin). Morda ,rečeno na pamet, bi prisla se najbolje v postev shema: 4XEC,. nato 12X Taxol.Vsekakor taksani so na mestu pri tem raku, kljub majhnemu tumorju ter negativnim bezgavkam.
Kar se tiče pričetka KT nekako začnemo od 3-6 tednov po operaciji.
Pomembno je,da se prvi štirje ciklusi dobijo na tri tedne, nato ni toliko pomembno.
Tarčna zdravila so v fazi raziskav za trojno negativne rake, saj ti raki imajo določene tarče, proti katerim je zdravila potrebno še razviti.Študije z bevacizumabom so seveda bile optimistične, vendar zaenkrat se bevacizumab daje le v primeru druge linije metastastke bolezni pri tem raku, če seveda bolnica nima kontraindikacij za omenjeno zdravilo.
Omenjeni znaki so lahko znaki za razsoj v CŽS, kar je pa pri vas malo verjetno.
Rad bi poudaril, da kljub biološki agresivnosti trojno negativnega raka dojke, bolnice s temi tumorji z majhnim obsegom bolezni doživljajo dolgotrajne remisije ali ozdravitve bolezni,se pravi glede na stadij bolezni in agresivno zdravljenje je pričakovati pri vas povsem ugoden potek bolezni.Moram pa poudarit , da agresivni tumorji dojk NIMAJO boljše prognoze od manj agresivnih(kot je bilo to zapisano v nekem drugem postu),to je totalen nesmisel???!
Ne vem, kaj je imela bralka v mislih, ko je to pisala.Je pa res,da bolje odgovorijo na KT.Ampak kaj ti pomaga dober odgovor na KT, če se bolezen tudi hitro ponovi?!
Torej, v vašem primeru je sedaj potrebno dobro dodatno zdravljenje in lepo je,da je bila bolezen kmalu odkrita.Tako imate lepe možnosti za ozdravitev bolezni.Brez dodatnega zdravljenja pa se strinjam,da obstaja velika možnost za bodoči relaps bolezni v visceralnih organih.
Sama lahko ogromno naredite, začnite delati na sebi, pojdite globlje vase in se zavedajte,da si sami skreiramo prav večino vsega slabega in tudi dobrega.
Začne se vse v glavi;:!
Pa srečno!
LP MZ
Spoštovani MZ, najlepša hvala za izdatne odgovore. V ambulanti žal ni časa za vprašanja bolnikov.
Zelo pomembno mi je čim boljše razumevanje narave in poteka bolezni.
Vprašanj kar ne zmanjka?.
Ali je sedaj (po odstranitvi tumorja in skorajšnjim prejemanjem KT) smiselno iskati metastaze, ali jih bodo (če so) uničili ti isti citostatiki? S kakšno preiskavo pa se sploh ugotovi razsoj v CŽS?
Kako čutiš, da zdravilo deluje oz., da je ali ni pravo?
Ali je poleg KT smiselno tudi obsevanje?
Hvala in lp
55-letnica
Veliko informacij lahko dobite na dobrih strokovnih internetnih straneh o raku dojke.Na prrimer: http://www.breastcancer.org ali pa http://www.clinicaloptions.com
ali enostavno vtipkate v google željeno in dobite veliko dobrih člankov.Je pa res,da za določene dobre strokovne članke rabite gesla in up.ime, sploh pa za case reporte!!
Glede na stadij menim,da ste imela opravljen rtg p/c-skena skeleta verjetno niso delali-sedaj mislim,da to ni smiselno, razen če imate kake težave.metastaze v glavi se največkrat ugotovijo s CT glave ali MRI glave.
Ne čutiš nič,v bistvu ne moremo vedeti,ali je zadeva prijela ali ne.To pokaže čas, če boste čez deset let na kontroli z zdravnikom govorila in bodo izvidi ok, ste najverjetneje ozdravljena, vendar po ponovitev pride tudi po 30.ih letih, a zelo redko!
Obsevanje je lokalna terapija, ne sistemska, in ima smisel v primeru ohranjujoče operacije, v primeru mastektomije pa samo v primeru slabih prognostičnih kazalcev-velik tumor veliko bezgavk, ali v primeru dobrih prognostičnih kazalcev raka dojke in multifokalnem tumorju ali multicentričnem tumorju.
To je zelo individualno, tako da vsak ima svojo bolezen-svojega raka.Ni pravila, žal.
Ker prognoza ni odvisna samo od bolezni,ampak predvsem od organizma,.žal ljudje tega ne verjamejo in velikokrat so razočaranja—zdravimo jih agresivno in potem so očitanja,da se ni zanje naredilo najboljse,pa se s tem sploh ne bi mogel strinjati.mislim,da je s strani internistov za vsakega narejeno zares najboljse,citoststske sheme so enake kot v Ameriki na primer, in ni razloga za slabše preživetje-
Drugo je screening raka.
To pa ni domena tega foruima.
LP MZ
Mladi zdravnik, še enkrat hvala za vaše izčrpne informacije. o
Moja mama je že pol leta od kar se je končalo zdravljenje. Pri trojnem negativnem raku, seveda ni nobene posebne terapije več. In sedaj večno vprašanje: Kaj pa lahko sama naredi, poleg zdravega načina življenja?
Zadnje čase so precej popularni članki na temo imunskega sistema v povezavi z delovanjem polisaharidov, ki naj bi stimulirali imunski sistem, tako da naj bi prepoznal tumorske celice.
Eni omenjajo medicinske gobe, drugi beta glukane…
Kakšno je stališče slovenske uradne medicine? Kaj pa v svetu, ali so že katere resne nesponzorirane študije dale rezultate?
Lep pozdrav.
Pozdravljen mladi zdravnik,
zelo sem zaskrbljena glede bolezni moje babice, zato vas lepo prosim za mnenje. Babica je stara 70 let. Letos junija je bila na mamografiji in ugotovili niso ničesar nenavadnega, bezgavke bp. Konec julija pa je sama zatipala zatrdlino nad levo avreolo. Po punkciji se je izkazalo da je rak. Nato je bila avgusta operirana odstranili so tumor in ena varovalna bezgavka je pozitivna (ne vemo niti koliko bezgavk natančno so ji odstraniki zdravnik je le rekel: varovalno in še eno veliko, varovalna je pozitivna).Ker je zdravnik z obrazložitvam precej skop in ker je to čakanje v nevednosti neznosno se obračam na vas. Upam da boste iz tega kar navajam imeli dovolj informacij (za nepravilnosti v izražanju se že v naprej res opravičujem pišem vam kot laik pa še prepisano je bilo na hitro na roko da babica ne bi opazila in še bolj skrbela kako in kaj): DIN3(DCIS,G3,s centralno nekrozo,solidni tip) in invazivni duktalni ca.,G2 (BRE:2+3+2=7 točk) z zmerno količino strome, s pičlo peritumorsko limfocitno inliftracijo, z invazijo v limfangi, brez nekroze, brez mikrokalcifikacij, brez infiltacije kože, z žarišči ekstracelularno mucinsko produkcijo,slabše zamejen. DIN3 (DCIS) manj kot 25% celotnega ca.
Estr.rec. negativni (manj kot 1% pozitvnih celic)
Prog. rec negativni (-II-)
Prekomerna izraženost Her2 je pozitivna (3+)
Prolifenocijski indeks 10-20% (Ki-67 imunoreaktivne celice)
Naj dodam še, da je tumor velikosti 1,5x1x0,5 cm, varovalna bezgavka je bila premera 2,4 cm.
Termina za pogovor pr zdravniku za odločanje o nadaljnjem zdravljenju še nima zato še o tem ne vemo nič.Po preiskavah pred operacijo je drugače ”zdrava”, srce naj bi imela kot športnik:) Drugače ima akutno vnetje ščitnice, gastritis in odstop steklovine na enem očesu, dalj časa pa se je pred diagnozo raka pritoževala nad slabim vidom, vrtoglavico, dvojnim vidom, slabostjo…Ne vem kako je možno, da junija na pregledu še ni bilo čisto nič opazno, čeprav vem da mamografija ne pokaže vedo vsega ampak tipali so ji tudi bezgavke in prav tako nič opaznega.Razumem, da mi ne morete zagotoviti kako bo potekala njena bolezen in kaj se bo zgodilo z njo, prosim pa vas, da mi malo razjsnite situacijo…ko prebiram forume in članke na internetu se mi zdi, da je takšna diagnoza raka kot jo ima moja babica najslabša kar jo lahko doletelo?Ali je res preživetje pri tej vrsti najmanj možno, kakšna je prognoza ponavadi? Zato me zelo skrbi in vas prosim za nasvet.
Srčno se vam zahvaljujem za odgovor in lep pozdrav,
Katarina
Spoštovana in lepo pozdravljena Katarina!
Sorta raka dojke, ki jo ima vaša babica je ena izmed sort, ki zrastejo zelo hitro, kar pa ne pomeni,da junija še ni bila prisotna.Bila je, ampak jo mamogram ni zaznal ali pa zdravnik, ki je odčitaval slike, enostavno tumorja ni videl-tudi to se lahko zgodi, kar je sicer redko.Radiologi so večinoma zelo dobri,spet je odvisno, v katerem centru so slike odčitavali.Za OI lahko rečem,da imamo svetovno priznane radiologe, ki so zelo natančni in v primeru nejasnosti, raje opravijo dodatne preiskave.Rast omenjenega tumorja je hitra, gre za biološko zelo aktiven, agresiven karcinom, ki pa je še v majhnem obsegu, bila pa je že prizadeta bezgavka, glede na majhno velikost tumorja kar velika-2,4 cm.Če bi vaša babica bila mlajša, bi vsekakor prišlo v poštev zdravljenje s trastuzumabom kot tarčnim zdravilom poleg kemoterapije, ne poznam je,da bi lahko ocenil njeno splosno stanje, delovanje srca, ledvic, jeter.Na mestu je vsekakor sistemsko zdravljenje-če je v dobri kondiciji, in nima nobenih pomembnih vitalnih motenj,potem prihaja v poštev kemoterapija in trastuzumab eno leto-.Vse to je po najnovejsih kriterijih za sistemsko zdravljenje raka dojke po celem svetu.
Dejansko ste lepo zaznali,da vam noben ne more zagotoviti,kako bo bolezen šla, ker gre pri vsakem bolniku drugače.Umirajo bolniki z dobrimi prognostičnimi kazalci in obratno-preživijo bolniki s slabimi,čeprav gledano procentualno, pa vsekakor umre več bolnikov s slabimi prognostičnimi kazalci, sploh če je teh kazalcev več. se pravi ne en ali dva, ampak več .to dejansko napoveduje,da bo bolezen najverjetneje potekala v več ponovitvah-če in ko se bo ponovila, je spet odvisno kje se bo pojavila, na katewrih organih-Gre za tipičen oz.-pravi HER-2 pozitiven rak, ki je hormonsko totalno neodvisen in kaže tudi na nek način,da tudi imunost ni kaj dosti pomagala-ker je limfocitna infiltracija pičla okoli tumorja-se pravi imunske celice niso v veliki meri tumorja prepoznale kot tujek, kar kaže na tumor, ki zahteva agresivno postopanje-jaz rečem: z vsemi topovi!
Ima torej možnosti ozdravitve z vso sistemsko terapijo, ki naj bi jo dobila.
Kljub temu,da je bolezen bolj agresivna, je mitotska aktivnost vseeno srednja, ne visoka (2+3+2-ta zadnja številka pomeni delitev celice), in v majhnem obsegu-majhen tumor, ampak to kaj dosti ne pove o agresivnosti raka-pomeni samo,kdaj je bil odkrit-nič pa kako bo bolezen šla.
Mit o tem,da gredo večji tumorji slabše,bi že zdavnaj moral iti v staro šaro!
Toliko o tem.
Zasevki tega raka se pojavijo radi v centralnem živčevju, možganih, tudi jetrih, pljučih, skeletu, praktično ni mesta, kamor bi zaseval, ima pa vsekakor večjo tendenco zasevanja v možgane kot HER-2 negativni.To je pa dejstvo! To vidimo tudi v praktičnem delu vsakodnevno.Problem je,ker Herceptin ne prodira skozi hematoencefalno bariero in lepo nadzira sistemske mikrozasevke v jetrih skeletu, ne pa v glavi.In preživetje teh bolnic , ko razsejejo bolezen, je kljub zdravljenju s Herceptinom slabše kot preživetje HER-2 negativnih bolnic.
Še slabše gredo nekateri trojno negativni raki dojk.Menim pa,da pravi HER-2 pozitivni (se pravi hormonsko neodvisni HER-2 pozitivni) nikoli ne bodo po preživetju dosegli HER- 2 negativnih.Ker bi praktično vsak onkolog moral vsak HER-2 pozitivni rak dojk imeti za agresivno bolezen.ne glede na vse ostale prognostične kazalce.-
Tudi pri nas smo z veliko študijo dokazali, ki je prva v Sloveniji na tem področju, da je to bolezen, ki je drugačna od HER-2 negativne bolezni in se jo mora že od samega začetka jemati drugače.HER-2 status je NEODVISEN NAPOVEDNI DEJAVNIK POTEKA BOLEZNI, to pomeni,da je neodvisen od vseh ostalih, kot so:status bezgavk, gradus, velikost, invazija v žile. če je pa vse to slabo, je pa potem prognoza žal toliko slabša.Zato je pomembno,da rake odkrivamo majhne, ker je vseeno prognoza boljša, ko je obseg bolezni majhen, če je že agresiven.
Bodrite babico in jo podpirajte na poti zdravljenja. Vsekakor pa seveda so možnosti, in to za popolno ozdravitev.Imamo bolnice, ki gredo zelo lepo s tem rakom in doživijo normalno starost.Ko zbolijo mlajše kot je vasa babica;)
Lep pozdrav.
MZ
Draga ailla!
Težko komentiram glede prehranskih dopolnil. Težko tudi svetujem,.kaj dejansko jemati, če sploh kaj.Jaz menim,da kar verjames,da ti bo pomagali, ti tudi bo, v mejah normale seveda.Glede gobe Genoderme lucidum je veliko polemik.Dejstvo je,da te gobe niso izdelali v Evropi,ampak na Kitajskem,in potrebno je vedeti,da Kitajci nimajo podobnega metabolizma kot mi Evropejci, zato je odgovor na dlani.
Osebno menim,da ni potrebno nekih drastičnih dodatkov, kot pa raznovrstna prehrana., občasno kak kalcij vita C, lahko tudi dodatke vitaminov, domači med.to so stvari, ki ne škodijo.Zelo propagirajo matični mleček.že vredu,ampak če ga pridelujete doma ali kupujete od kakega čebelarja, za katerega veste,da ne dodaja umetnih zadev.
Mnenja o tem so deljena.
Menim,da je potrebno predvsem delati na sebi, prihološko, prehrana se mi v splosnem ne zdi slaba v Sloveniji(drugo je seveda ,če vsak dan jemo v restavracijah itd…).
Tako da o tem morda posvet pri strokovnjaku za prehrano!
Srečno!
Pozdravljeni MZ (in vse ostale na tej debati)!
Zelo sem vesela da kot zdravnik sodelujete na temu forumu. Tudi jaz sem, kot vse več čedalje mlajših žensk v Sloveniji in drugod ‘zadela na loteriji’ . Saj ne da bi imela kakšno pripombo na zdravljenje na OI. Kar doživljam in vidim je res na svetovnem nivoju in vsem bolnikom so na voljo najboljša zdravila. Le preobremenjeni ste vsi in nekako, ob najboljšem trudu, zmanjka časa za pogovor o strahovih in dilemah.
Jaz sem imela poleti mastektomijo z istočasno rekonstrukcijo z DIEP režnjem.
Karcinom je imel gradus I, velik 2,9 cm, mitoze 1; tumor je hormonsko odvisen, HER 2 je negativen.
Tumor je kirurg izrezal ‘na čisto’ – kirurški robovi negativni; > 1 cm Tako da se mi zdi da niti ni tako grozno in je onkologinja rekla da imam ‘en krasen’ tumor.
Kar pa me bega je to da so bile vse tri ob mastektomiji odstranjene bezgavke pozitivne, največja je bila 7 mm in je bilo opaziti preraščanje, tako da so mi bile po 14 dnevih odstranjene še preostale bezgavke, ki pa so bile vse negativne.
Sedaj prejemam 4 cikluse KT, ki jo izredno dobro prenašam, čaka pa me še hormonsko zdravljenje.
Me pa ‘muči’ vzrok zakaj so bile bezgavke odvzete pri mastektomiji pozitivne, pa točno tiste tri, nato pa nobena druga?
Ali je možno da tumor ni bil čisto homogen (če se izrazim bolj tehnično) in je imel v nekem delu drugačne biološke značilnosti? Ali je lahko bilo več tumorjev z različnimi značilnostmi kar se tiče invazivnosti, hormonske odvisnosti in HER? Ali glede na histologijo sploh vem(-o) pri čem sem?
Sicer (se mi zdi) da sem si v glavi kar pospravila in moram za popolno ozdravitev narediti tudi kaj sama, me zanima kakšna je, na podlagi vaših izkušenj, verjetnost ponovitve oziroma razsejanja?
Pozdrav
MaMi63
Spoštovana bolnica!
Točno, zakaj so bile rakaste prve tri bezgavke in nobena druga, vam ne more odgovoriti nihče, je pa vsekakor bolje, da so bile le prve tri kot da bi bile še kake druge. Prognoza navedenega raka je v splošnem dobra, omenjeno zdravljenje vam bo omogočilo še večji odstotek ozdravitve bolezni, pa kljub temu vam moram omeniti,da nikoli ne moremo z zagotovostjo reči,ali vse bolnice s temi raki so ozdravljene ali ne.Žal se dogaja ,da tudi taki tumorji relapsirajo, tako da glede na 7 mm velik zasevek vsekakor je na mestu predvsem dobro tarčno dopolnilno zdravljenje, se pravi v vasem primeru s hormonsko terapijo.Dobrobit kemoterapije je pri vasi bolezni zelo majhna, verjetno pod 3 %.Tako da najbolj od vsega je pomembno hormonsko oz.bolje rečeno PROTI hormonsko zdravljenje.
Noben tumor dojke ni homogen, vsi so heterogeni, rakaste celice znotraj enega tumorja so izredno raznolike, patolog vzame za gradus tisti gradus, ki je najslabši, se pravi če so rakaste celice na nekem mestu v tumorju slabo diferencirane in na nekem zmerno diferencirane, je to slabo diferenciran tumor.
Lahko bi vi imela naprimer tri tumorje, ki bi imeli popolnoma drugačne bioloske karakteristike ,lahko pa tri z enakimi,to je izredno raznoliko.
Histologija vase bolezni je dobro diferenciran invazivni duktalni rak, kar pa ne pomeni vsega.To je bolezen,ki je dobro vodljiva, potencialno visoko ozdravljiva, ampak ali bo pri vas tako, pa ne moreva vedeti, ker je to predvsem odvisno tudi od vas same, kot ste lepo zaznali že sami.
Še vedno pomemben del teh tumorjev recidivira, pa četudi po dolgem prostem intervalu brez bolezni, če in ko se enkrat pojavijo oddaljeni zasevki kjerkoli v telesu,je taka bolezen z uradne medicine zazdravljiva, težko govorimo o ozdravitvi.
Verjetnost razsoja bolezni je pri vašem tumorju relativno majhna, se pravi glede na zelo ugodne biološke značilnosti raka gledano in status bezgavk (3 ali manj je bistveno bolje
kot več kot 4), ampak kot pravim, relaps v praksi vidimo tudi pri bolnicah z zelo majhnimi tumorji (1-2 cm, brez bezgavk, G1,M1,ER 100, PR 100,HER-2 -), ki ponavadi niso dodatno zdravljene in v tem je catch-dodatno zdravljenje pripomore k ozdravitvi bolezni!!!
Srečno!
LP MZ
Spoštovani !
Na mojem izvidu BIOPSIJE piše:
Mikroskopski opis:
Tumor ob sternumu, levo, debeloigelna punkcija:
Invazivni lobularni karcinom in lobularni karcinom in situ.
Stopnja diferenciacije invazivne komponente po BRE je 1 (tubuli 3, jederni pleomorfizem 1, mitoze 1: 3+1+1=5točk), LIN 2.
V vzorcu ni ne tumorske nekroze, ne kalcifikacij.
B klasifikacija : B5b.
Klinična diagnoza : N63- tu mammae sin
Anamneza: 8 mm velik hipoehogen tumor ob seromu levo. st.post op (ca mammae sin (2 tumorja))
Prosim za razložitev.
Hvala
Spoštovani!
Februarja letos sem odkrila veliko bulo na levi dojki,5x7cm,marca so me operirali in zaradi preventive odstranili še desno dojko,bezkavke so bile b.p.,naredili so takojšno rekonstrukcijo s ekspandri,septembra sem nehala s kemoterapijami,imela sem 6 ciklusov s docetakselom.Onkologinja mi je zatrdila da sem ozdravljena.Na zadnjem izvidu pa sem prebrala da gre za trojno negativni rak,kar prej tega nisem vedela.Komisija me je že napotila v službo,a mi delodajalec ni več podaljšal pogodbe.Zadnje čase pa me močno bolijo kosti v nogah in kosti v prstih na nogah,ampak ker imam kontrolo pri onkologinji že decembra,mislim da ni smiselno da prej hodim na pregled.Kaj pa vi menite?,ali prav ravnam.
Stara pa sem 51let in sem drugače zelo pozitivna in živahna oseba.
Pozdravljeni!
Res vas prosim za pomoč…moja mami, stara 48 let je bila 7.11 operirana, in sicer so ji odstranili tumor v levi dojki in tekom operacije, ko so ugotovili napad na bezgavke, tudi 41 bezgavk.
Histološki izvid govori za invazivni duktalni karcinom leve dojke, DCIS G3, solidni in kribrifirmni tip, BDO G2 (3+3+1=7). Stopnja diferenciacie invazivne komponente tumorja po BRE gradus III. Estrogenski, progesteronski receptorji so 0. Prekomerna ekspresija HER-2 proteina močno poz. 3+
Sedaj jo najprej čaka scintigrafilja skeleta in uz trebuha.
Prosim vas, nam lahko poveste kaj je razvidno iz tega izvida? Je velika možnost, da se je razširilo? Kaj je to za en rak?
Mami je operacijo zelo dobro prenesla, rana je zelo lepo zaceljena in vse to so jo porihtali v Mariboru.
A ima kdo izkušnje z menjavo zdravljenja v Mariboru in Ljubljano? kako dolgo poteka menjava?
Hvala vam, želim vam lepe dneve….