Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina “Trn v peti”

“Trn v peti”

Spostovani g. doktor,

Odlocila sem se, da vam tudi sama potozim svoj zdravstveni problem.

Pred nekaj dnevi sem zacutila, da me boli na podplatu desne pete (bolecina pa se obcasno razsiri se na notranjo stran gleznja, a le ob dotiku).

Ker je bolecina postala neznosna, sem se odpravila k svojemu izbranemu zdravniku, ki mi je ob pregledu in dotiku bolecega mesta rekel, da imam vnetje ‘trna v peti’. Moram povedati, da sem si pred enim letom in pol poskodovala 4. in 5. ledveno vretence v hrbtenici, a bolecina mislim, da tokrat ne izvira zaradi bolece hrbtenice (ki me trenutno niti ne boli).

Bolecina se nato zaradi nepravilne hoje (ker se ne morem opirati na desno peto) prenasa tudi po desni nogi vse do desnega kolka. Zdravnik mi je predpisal sicer neke proti bolecinske in proti vnetne tablete (za katere dvomim, da mi bodo pomagale). Prav tako, pa mi je priporocal, da si kupim gelatinast petni vlozek, da bi mi le-to olajsalo hojo.

Zaradi zasedenosti zdravnika in nujnega primera, se zal z zdravnikom nisem uspela pogovoriti o nadaljnem zdravljenju. Zanima me kaj sploh je to “trn v peti”, poskusala sem najti kakrsenkoli podatek na internetnih straneh, a zal neuspesno. Moram omeniti, da razlog bolecin tudi ne more biti kaksen padec ali udarec ob hoji.

V lekarni mi je farmacevtka omenila operacijo, ce se bo zadeva slabsala; ker pa cez 3 tedne potujem na daljse sluzbeno potovanje, vas prosim, kaj mi se svetujete, da bo bolecina popustila.

Zelo vam bom hvalezna za kakrsenokoli uporaben nasvet.

Lep dan vam zelim, Ingrid

Spoštovani!

Imate trn petnice, tj. spina calcanei, ki nastane zardi dražene in vnete kite stopala. Na mestu narastišča, kjer je vnetje tudi najmočnejše se začne nabirati kalcij in tako nastane trn, ki povzroča bolečine s svojo prisotnostjo. Vzrok temu je navadno v neparivlni obutvi in/ali nepravilnem obremenjevanju stopala. K olajšanju blečine pirpomorejo omenjeni vložki in predvsem obuvala, ki se pri hoji vdajajo vsaj kakšen centimeter in so tudi drugače anatomsko oblikovana. Izogibajte se trdih lesenih in usnjenih podpaltov ter visokih pet ali mokasink brez pet. V skranjni sili – pri neprestanih bolečinah pride v poštev blokada bolčega mesta, ki ob dajanju tudi močno boli. Operacija – izjemno izjemoma. Sčasom trn ne povzroča več toliko težav.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

Spoštovani

Imam petni trn in sedaj sem bil že na dveh paketih terapij z ultrazvokom. Prvič so mi delali 5 x 20 min (samoplačniško) in sem čutil bolečine v peti med samim ultrazvokom. Sedaj sem pa prišel na vrsto preko zdravstva (čakal sem 4 mesece) in mi delajo 10x po 5 min. Sedaj sem dal skozi 5 terapij po 5 minut in tukaj nič ne čutim med samo terapijo (niti toplote, bolečine, draženja…). Terapevtak mi je dejala, da mi dela na 1,5 (mislim da mA na mm2), tista prva pa na 2.
Peta me pa še vedno boli in glede na to, da se to vleče že od septembra 2012 me sedaj že kar skrbi.
Kaj menite da je boljše da nadaljujem s to terapijo po 5 min ali tisto po 20 min. Koliko teh terapij sploh lahko naredim, da ne bo preveč.
Kakšne možnosti še imam v kolikor to ne pomaga. Blokado mi dejansko vsi odsvetujejo. Kaj potem je samo še operacija?

Prosim za vašo pomoč.

Simon

Spoštovani!

Pri trnu v peti je težko pomagati. Očitno z obsevanjem ne bo velikega izboljšanja, zato naj vam le dajo eno blokado. Resda boli, a pogosto prekine najhujše bolečine in potem je tudi obsevanje lahko bolj učinkovito.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

New Report

Close