Najdi forum

Trn v peti

Pozdravljeni,

Že eno leto in pol imam trn v peti. Hodim na fizioterapije in bolečine so čedalje hujše. Zanima me, če imate predlog kako bolečine omiliti?

lp,
Barbara

Spoštovana barbara,
Pri trnu v predelu petnice gre v resnici za tako imenovani plantarni fasciitis. To je vnetje vezivne fascije na podplatu na mestu kjer se le ta narašča na petnico. Včasih pride na tem mestu do reaktivne rasti kosti, ki se rentgensko kaže kot trn. Le ta pa sam po sebi ne povzroča težav, te so posledica predvsem mikroskopskih poškodb in vnetja v plantarni fasciji.
Obstaja mnogo potencialnih vzrokov za razvoj plantarnega fasciitisa, med drugimi tudi neustrezna obutev, prekomerno obremenjevanje stopal z dolgotrajnim stanjem ali hojo, sploščen ali prekomerno poudarjen vzdolžni stopalni lok…
Načeloma velja, da težave minejo prej, če je čas med pričetkom težav in pričetkom zdravljenja kratek, sicer lahko preteče do izzvenenja težav tudi 6-18 mesecev. Pri zdravljenju se priporoča najprej počitek in lokalno hlajenje bolečega predela (masaža z ledom), po umiritvi simptomov pa raztezne vaje za plantarno fascijo ter ultrazvok bolečega predela – torej potrebna je vodena fizikalna terapija. Ob vsem naštetem pomagajo tudi nesteroidni antirevmatiki.

mag. Martin Mikek, dr.med. Specialist ortopedije Artros, center za ortopedijo in športne poškodbe Tehnološki park 21, stavba D, 3. nadstr. 1000 Ljubljana Tel: 01 518 7063 / 01 518 7064

Morda se bo kdo nasmehnil, vendar sem ženi to težavo odpravil z masažo stopala s švedsko grenčico (Mariborske lekarne).To sem ponavljal tri mesece vsak večer in trni so povsem izginili.

************************************************************ # Enaka mnenja so dovoljena...nasprotna tudi ;~) #

Znano je, da v okviru fizikalne terapije pri plantarnem fasciitisu pomaga tudi masaža bolečega predela. Če je pri tem kaj pomagala grenčica je pa že bolj vprašljivo….

mag. Martin Mikek, dr.med. Specialist ortopedije Artros, center za ortopedijo in športne poškodbe Tehnološki park 21, stavba D, 3. nadstr. 1000 Ljubljana Tel: 01 518 7063 / 01 518 7064

New Report

Close