trn
Lp!
Sedaj sem stara 31 let. V OŠ, pri 8 ali 9-ih letih mi je slučajno iz klopi, kjer sem sedela in vstala, je s tiste lesee klopi en manjši trnek šel v zadnjico. Učitelji so pogledali, videlo se je,vendar niso nič ukrepali.
K zdravniku nise šla, nikoli pa nisem imela problemov zaradi tega, vsaj ne da bi opazila.
Zanima me kje je sedaj ta trn, ali mi je kaj naškodil ali pa še lahko kam je izginil? Kaj bi se lahko zgodilo, če bi prišlo do komplikacij…zagnojilo?
Hvala, lp
Glede na čas od poškodbe trna najverjetneje ni nikjer več. Lahko je razpadel ali se spontano izločil (v preteklosti…s kapljico gnoja).
Sicer se leseni tujki v koži radi zagnojijo, neke nevarne situacije pa praviloma iz tega ne nastanejo. Po desetletju in več seveda niste v nobeni nevarnosti.
Lep pozdrav!
Imam podoben problem kot gospa Vilma H.
1.6. 2012 sem v nogo dobila trn in sicer (bilko) sadeža marebele (marebela je bratranec od češnje). V trenutni situaciji smo se skupaj z družino odločili, da grem leseni tujek odstraniti na urgenco v bližnji zdravstveni dom. Tujka mi v zd niso odstranili, čeprav se je dobro videl pod kožo desne goleni. Poslali so me v KC -Ljubljana, kjer so naredili v mali opreaciski sobi manjši poseg a žal tujka niso našli. Naredili so rano cca 1.5 cm po dolžini in 0.5 cm po širini. Po točno 1 tednu, ko se mi je odprta rana začela celiti (hrasta) se mi je rana začela gnojiti, na kar so me poslali na polikliniko in očistili rano. Dobila sem tudi antibiotike Amoksiklav 2 škatli kar ni pomagalo. Do danes sem bila že operirana 4 x in vsakič imam večjo rano, tujka pa ne najdejo. Zanima me, kako bi locirali kje je tujek? Doktorji me prepričujejo, da rentgensko slikanje ne pokaže lesenega tujka, ultrazvok ravno tako ne, tudi ctg ga naj nebi pokazal. Zdravnikom sem nakazala, da sem pripravljena sama plačati ctg ali karkoli kar bi pokazalo kje se tujek nahaja. Prosim za kakršen koli nasvet. Do sedaj so mi zdravniki tujek iskali po občutku, ker se je od takrat, ko sem bila prvikrat v zd in po petih urah čakanja na urgenci trn premaknil v mišico (meča). Danes 1 mesec in 20 dni po prvi operaciji imam nogo spet popolnoma otečeno in zagnojeno. Naj omenim še to, da ne jem nobenih medikamentov in da sadež od katere sem dobila v nogo trn ni bil nikoli škropljen.
lep pozdrav Vesna
Pozdravljeni!
Ni treba, da je trn okužen ali škropljen ali karkoli, leseni tujki, ki ostanejo v telesu, se vedno zagnojijo. Na rtg se res ne vidi, vprašanje je tudi, koliko ga je sploh ostalo.
Na daljavo seveda ugibam, a najverjetneje se bo gnojenje umirilo in rana zacelila…. Ne verjamem, da vas kam ne bi napotili zaradi nekašnega varčevanja in dvomim, da bi kaj bistveno spremenilo, če bi preiskave opravljala samoplačniško
Lep pozdrav
Gospod doktor imela bi še eno vprašanje. Ali je kakšna naprava v zdravstvu, ki bi pokazala kje je tujek, saj je učitno, da je nekaj narobe ,ker se mi noga gnoji. Tujek je pa bil velik 2 cm debeline zobotrebca. Ali je res edini način odpranje in čistenje rane ter vstavljanje gaz v rano prepojeno z alginatom. Kaj pa antibijotiki?
Za odgovor se vam že vnaprej zahvaljujem, bojim se , da me bodo danes ponovno reviderali rano saj me ponovno zateka.
Lep pozdrav
vesna
Ps: naj omenim še to da KC in poliklinika vsi zdravniki in usebje skaterimi sem imela opravka mi delujejo profesonalno in nimam občutka da sem samo številka.