Trisequens pred postopkom IVF
Spoštovani,
lepo prosim za vaše mnenje. Moja življenjska situacija se je tako razvila, da sem se pozno odločila za otroka. Zavedam se, da so v mojih letih možnosti majhne (imam 41 let), 2 leti sem poskušala po naravni poti, potem me je ginekologinja napotila na pregled hormonov (lansko leto oktobra) in ugotovila povišan FSH (na prvem pregledu 37, na drugem pa 41). Potem sem bila napotena v ambulanto za zdravljenje neplodnosti kjer so mi takoj povedali, da so moje možnosti za zanositev zelo majhne oz. praktično nične. Kljub temu so mi na konziliju odobrili hormonsko nadomestno zdravljenje in postopek IVF. Predpisali so mi trimesečno jemanje zdravila Trisequens. Ta zadnji posvet je potekal zelo hitro, zame je bilo vse novo in tako nisem uspela vprašati vsega kar bi me zanimalo. Zdravnik je sicer zelo prijazen ampak bojim se, da je v gužvi s časom in tako nima časa vsega podrobno razložiti. Zato bom zelo hvaležna za vaše mnenje glede jemanja Trisequens. V navodilih namreč berem o precej hudih stranskih učinkih, ki me skrbijo. Prebrala sem tudi en vaš odgovor iz preteklosti, da Trisequens ne vpliva na stimulacijo jajčnikov ampak na zadebeltev maternične sluznice (tudi to je ena stvar, ki jo je pri meni ugotovil ginekolog na pregledu z UZ. sluznica v tretjem tednu ciklusa ni bila dovolj zadebeljena), ampak kakor so mi razložili je pri meni glavni problem leta in ta povišan FSH.
Ali je poleg jemanja tega zdravila še karkoli za kar lahko poskrbim sama? Jemanje dodatkov morda (bralke omenjajo mikroniziranu DHEA)? Naj povem, da sicer nimam nobenih težav z zdravjem, sem rekreativna športnica, imam ustrezno težo, ki je že skozi vsa leta enaka.
Vnaprej hvala za vaš čas in odgovor.
Spoštovani,
za vgnezditev zarodka je potrebna ustrezno razvita maternična sluznica, ki mora biti tudi ravno v pravi funkcionalni fazi, to pa lahko dosežemo tudi z vnosom hormonov od zunaj (Trisequens), ki sicer služi nadomestni hormonski terapiji. Drugo je doseči, da jajčnik izloči funkcionalno, za oploditev sposobno, zrelo jajčece. to bodo poskusili doseči z injekcijami gonadotropinov in s sproženjem ovulacije kasneje. Visok FSH zgolj nakazuje, da ste najboljša jajčeca že porabili in da boste s starejšimi, slabšmi verjetno težje zanosili, tudi če jih bo mogoče pridobiti umetno. ampak upanje umre zadnje, zato za zdaj sledite navodilom in možnostih, ki vam jih nudijo. Če to namreč v doglednem času ne uspe, vam ostane le še podarjeno jajčece. Sami kaj dsoti ne morete storiti z nobenimi prehranskimi dopolnili. Tudi z DHEA ne.
S Trisequens raje začnite v začetku ciklusa.
Spoštovani,
ponovno sem tu z novim vprašanjem in vam bom zelo hvaležna za odgovor, saj je moj ginekolog na dopustu. Po prvem mesecu jemanja zdravila Trisequens, sem se v zadnjih 8 dneh (med jemanjem zadnjih 8 tabletk) začela počutiti slabo. Ves čas čutim slabost v želodcu, imam napihnjen in napet trebuh in zaradi slabosti mi ne paše ne hrana in ne pijača. Najprej sem že pomislila na kako zastrupitev s hrano, ki pa bi v desetih dneh že izzvenela, si predstavljam.
Na svetovanju so mi predlagali, da Trisequens zamenjam z zdravilom Novofem, ki vsebuje nekoliko manj hormonov ampak naj bi vseeno učinkoval. Ker ne bi rada naredila kaj narobe, sprašujem še vas, če lahko to naredim ali skušam raje vztrajati na Trisequensu? Ali je možno, da se bo telo “navadilo” na te hormone in bodo težave izvenele? Drugih stranskih učinkov (razen bolečih dojk pred menstruacijo in močnejše menstruacije) nisem opazila.
Hm…težko komentiram, saj tudi v Trisequensu ni prav dosti spolnih hormonov. Vsekakor lahko zamenjate Trisequens za Novofem brez zadržkov, če bo pomagalo pa boste videli.