Najdi forum

Spoštovani g. dr. Pušenjak!

No pa naj še jaz vprašam, kar me že dolgo zanima. Stara sem 24 let in že 8 let jemljem KT Trinovum. Naj dodam da imam težave s ščitnico (Hashimotov tiroiditis) in povišan holesterol (nisem pretežka – najbrž zaradi ščitnice). Moj ginekolog pravi, da KT lahko jemljem 10 let bre pavze. Kakšno je Vaše stališče? Po teh letih me že precej skrbi, saj so mi letos povečali tudi odmerek Vobenola (3/4 na dan).
Torej, a bi lahko vsaj še eno leto jemala KT? Kakšna je razlika med KT Trinovum in drugimi KT – menda so te trofazne z različnim odmerkom hormonov, če sem prav razumela?? A je možno, da Kt vplivajo na oči v smislu motečega občutka, kot pesek, kamenčki v očeh? Bila sem tudi pri okulistu in tudi ultrazvok oči je pokazal, da je vse v redu, sem pa to zasledila v navodilih KT.

Ob vsem tem navalu vprašanj Vam želim veliko uspešnega dela in me zelo veseli, ker nam stojite ob strani in omagate z odgovori in mnenji!
Hvala, Nikki

Draga Nikki,

KT lahko uporabljate neodvisno od vaših težav s ščitnico, če je le bolezen pod nadzorom. Višina odmerkov Vobenola ne igra nobene vloge. Katero obliko KT uporabljate tudi ni pomembno, takšne pač, ki vam ustrezajo in vam ne delajo dodatnih težav. Trinovum je sicer KT z zelo nizkim odmerkom hormonov skozi ves mesec in če deluje in nimate težav, ni smiselno razmišljati o prehodu na kakšno drugo obliko KT.
Uporaba vseh KT deluje lahko na solznost, tako da se količina solz včasih zmanjša. UZ zrkel ste verjetno imeli zaradi ščitnice in suma, da se vam morda pričenja ustvarjati “eksoftalmus”, izbočenje zrkel iz očesnih jamic, kar ima lahko za posledico slabše prekrivanje roženice z vekami in izsuševanje, kar v začetku povzroča enake simptome, namreč občutek skelenja, kot bi imeli v očesu pesek.

New Report

Close