Najdi forum

stregla sem v lokalu v ljubljani-center, kjer mi je sef napitnino pobiral. kar prijatelji seveda vedo in ti stvar zrihtajo drugace.

kasneje pa se v mehiski restavraciji, kjer si pa manj placan, dokler ne opravis enega izpita, kasneje, ko pa tisto stvar obvladas, torej naredis izpit, imas visjo placo in se napitnine so tvoje – zelo visoke napitnine.

moje mnenje pa je: ko sama pustim napitnino, jo pustim natakarici/natakarju, ker je bil-a prijazna, ustrezljiva, urna… in ne sefu. in tudi ce vprasam kogarkoli drugega, vsi pravijo, da mora biti napitnina natakarjeva.

lp

Seveda ana je prav tako, napitnino daš natakarju-ici , ker si bil s postrežbo zadovoljen. In meni se zdi nemoralno, da šef pobira napitnino, ki ni namenjena njemu, marveč njegovim pridnim delavcem, ki mu s tem, da so hitri, prijazni in ustrežljivi ( kar ni vedno lahko, tudi gost ima slab dan )delajo medvedjo uslugo, saj se gost pogosteje in rajši vrača nazaj ! Ampak zanima me, kako hudiča pa ve, koliko natančno napitnine je, če jo sploh je, kdo dal ?

Lp, Jana

Niso vsi navajeni skrivat, koliko so dobili. Ker potem, kot pravijo, vedno živijo v strahu, saj nikoli ne veš, kaj bo šef izvedel in kaj ne. LP

Saj vem ! Tudi trapasto se zdi človeku, da skriva nekaj, kar mu pač po normalnemu razmišljanju pripada. res je, pa še skoz si v strahu……

Lp, Jana

meni se pa tudi zdi nemoralno, da natakarica pobere napitnino če si z postrežbo zadovoljen. Pod postrežbo si jaz predstavljam tudi kvaliteto hrane. Ponavadi ko gost da napitnino ne reče izrecno, toliko je za natakarico in toliko je za kuharja ampak se ne izjasni in da ker je pač zadovoljen z postrežbo in ponudbo. In mislim da zasluži del napitnine tudi kuhar. Pa tudi tisti ki je kupil sestavine da je hrana dobra in obilna.

Hej, megaboy, poznam kuharico, ki je vedno domov prinesla polno vrečo moke, pa olje in kis. Pa še doma ji ni bilo treba veliko kuhat 🙂 . No, kakor kdo in kje lahko. Je pa res, kar sem napisala. Poznam pa tudi natakarico, ki je vse omenjeno kupila z tringeltom. Veš, pa nobeni od njiju, res nikoli nisem bila nevoščljiva !

Lp, Jana

Kar se tiče kuharja, sem že višje napisal. Kar pa se tiče sestavin in tistega , ki je vse nabavil ima pa to vračunano v ceno. S tem, da ponavadi še “nažira” kuharja, če je dal deko preveč. LP

Čer! Ma ne vem…prvič slišim, da šefi poberejo napitnino. To pa ni pošteno. Jaz napitnino dam, če mi je recimo simpatična natakarica, če prinese hitro in kulturno, če se rada vsaj nasmeje…drugače pa ne! Veš v Londonu pa sem zvedela čisto nekaj drugega. Anglija je dokaj prijazna dežela, natakarice so zelo vljudne, stalno se smeje in potem jaz dam tringelt…in vljudno ne zavrne, češ, veste ne smem vzeti?? Kako? Zakaj pa ne? In mi izda skrivnost. V Angljiji se ne da nikoli napitnine nikomur samo zato, ker jo ima vsak, ki dela v gostinjstvu uključeno v plačo! No in?
Bila sem presenečena in hkrati zanimivo pri celi stvari je to, da recimo taksisti radi goljufajo, ne samo, da te zapeljejo po najdaljši poti, dobesedno kar nastavijo roko in čakajo…sledi tringelt že tako visokega računa. Boljša pot je s podzemno železnico, ki je cenejša, varnejša pa še tringelt ni potrebno dati. Za 5 angleških funtov sem se vozila cel dan po vseh destinacijah v Londonu. In še ena skrivnost, vstopnine v vseh muzejih pa so zasoljene. Torej – v Angliji ne dati napitnine. Pri nas pa…kakor komu in kakor kje…to, da pa lastnik pobere tringelt je podlo in izkoriščevalsko. Ma ja, potem naj pa še on postreže!
Lp
Angel*

Zdravo!

Mi smo si svoje čase napitnino delili [vsaka izmena], metali smo novce v košarco, konec dneva pa razdelili …

… drugače pa mislim, da je precej pogojeno s kulturnimi navadami. Pri nas imajo natakarji in strežaji plače, v ZDA v glavnem ne [v restavracijah] in je nekaj najbolj običajnega, da postrežnino plačaš [v NY sem tudi po cenikih opazil, da jo zahtevajo v glavnem pri skupinah nad 6 oseb, ostalo po občutku], ne predstavljam si kaj bi bilo, če ne bi pustil tistih 10% taksistu v NY [pa to je za posnet … ;-), popolnoma drugačno izkušnjo pa imam iz Romunije, ko so mi drobiž prinesli za mano na cesto in mi precej glasno in figurativno povedali, da niso nobene k**** …
… sistem je dobro opravil svoje delo …

To, da pa šef pobira napitnino …
… morda še ena od slovenskih turbokapitalističnih posebnosti.

Kako različno. Nam je v Romuniji stregel en natakar, krožnike, pa je pobiral drugi. Ko sem plačal, sem dobil polno kovancev, za katere pa se nisem zmenil. Natakar, ki nas je stregel, je imel cel čas našo mizo pod kontrolo, dokler nismo vstali. Tako je bilo smešno videti, kako je hitro odšel k mizi, pobral drobiž in odšel. Ko bi vsaj še kakšen kozarec pospravil. LP

Normalno, da je po vseh pravilih napitnina od tistega, ki storitev opravlja, pač ga nagradiš, če si zadovoljen z njim.
Mal mi je smešno, ker ko sem bila v ZDA so obvezne napitnine taksistom, natakarjem, frizerjem…..sprva se mi je zdelo mal čudno, še posebej, ker s frizerko nisem bila sploh zadovoljna, tako da sem ji težkega srca dala hudičevo napitnino.
Če daš pa prostovoljno iz srca, je po mojem boljše.
Vsekakor je dobro treba napizdit šefa, ki jo pobere, he, he!

New Report

Close