Najdi forum

Zanima me kaj mislite o napitninah, ki jih puščamo. So te za tistega, ki smo mu ga dali (naprimer kelnerce), ali od lastnika lokala.
To me zanima, ker sem v enemu lokalu pustil kar veliko napitnino osebi, ki nas je stregla (vem, da je ta v precej hudi finančni krizi, pa ji za novo leto ne morem dat za darilo denar), potem pa sem izvedel, da ji napitnino pobere šef.
Malo mi je zavrelo in sem odšel nazaj v lokal, ter “napizdil” šefa, ter zahteval, da ji takoj izroči, kar je dobila od mene napitnine. Res ji je takoj dal, a z sto izgovori zakaj pobira napitnino.
LP

sama sem se znašla v podobni situaciji.Moj frizer je izredno drag.Dobro, sama sem se odločila, da mu za pričesko plačujem toliko in toliko.Ob novoletnih praznikih pa je nastopil dvom. naj mu dam poleg vsega še visoko napitnino, naj mu nekaj malega kupim…pojma nimam…?????
premišljam pa zakaj so te napitnine pravzaprav potrebne saj vse plačamo in preplačamo.. trgovka kjer kupujem mesnine pričakuje da ji nekaj poklonim…ja kjerkoli se malce bolj zadržuješ nekaj pričakujejo…nak…lepa beseda naj lepo mesto najde….

SR, pozabila sem.

Veliko lepega v letu 2002 ti želim! ! ! ! ! :))

Imaš prav. Vsi opravljamo svoje delo, ki ga tudi računamo. Jaz naprimer dam tringelt zelo redko. A ko dam, vem zakaj sem ga dal. Če sem organiziral silvestrovanje, ki je stalo 86 tisoč sit, kelnerci pa sem dal 100 tisoč sit in ji rekel , da je napitnina njena, vem zakaj sem ji dal in smatram, da je to njeno in ne od njenega šefa.
Imel sem že silvestrvanja, ko so nam vse zmetali na mizo in potem klepetali za šankom. Ta pa se je res potrudila , da smo se dobro počutili.

Lepo praznuj in veliko lepega v novem letu. SR

ali dajete potem napitnino tudi cloveku na cestninski postaji???

Zakaj pa ne napitnina.Sem proti temu,da jo pobere sef.Naj bo res za tisto osebo,ki se je za nas potrudila maksimalno.Saj se takoj vidi…
Zelo rada dam napitnino,tistemu,ki si to zasluzi..
Srečno!

muca, mi poveš katera oseba se za nas maksimalno potrudi.Recimo hodim k svoji zelenjavarici(sem hodila)ker me je vseskozi prepričevala,da ima njive nad vodnim zajetjem, torej neoporečna zelenjava.Nesla sem ji darilce, kot se spodobi
kar na dom in kaj sem videla …velike vreče zelenjave uvožene iz Italije…mislim..hočem povedati: njej sem resnično zaupala pa glej ga zlomka..kako me je zavedla s svojim vodnim zavetjem…..
Prodajalka ti mimogrede navrže nekaj tolarjev več kot je realna cena,oštir je….pa kaj bi naštevala…..zaupam ,resnično zaupam, samo sebi in od tu dalje so vprašaji.
Srečno

Kaksno asociacijo najprej dobiš,ko ti nekdo rece tringelt..hja jaz najprej na gostinstvo.Mislila sem predvsem na tringelt za dobro postrezbo,prijaznost,ustrezljivost.pa tudi,če boste rekli saj vse to plačam..že res..je pa velika razlika,če si sprejet,postrezen z nasmehom..dobro voljo..na koncu pa je recimo se hrana zelo dobra.Mar v tem primeru ne pustite tringelta???

Vedno! Odgovor na zadnje vprašanje. LP

Bi pa res rada vedela, v katerih oštarijah, so tako nesramni, da poberejo tringelt ?? Nesramno !

V velikih je tringelt od šefa. Preverjeno. Le bojijo se povedat. LP

Kolikor je meni znano je v vseh gostilnah tringelt od šefa, v kolikor ga kelnarca ni uspela sama za sebe naskrivaj obdržat. In tudi prav je tako. Ko greš v gostilno, denimo na večerjo in se dobro imaš , to ni zasluga samo kelnarice ki kasira, ampak tudi kuharja, in tistega ki posodo pomiva pa glasbenikov in pa predvsem šefa, ki je dobil te ljudi in jih tudi plačal, in tudi uredil lokal, da se ti boljše počutiš.
Po moje je dajanje tringelta čisto nepotrebno, saj so ljudje plačani za to kar delajo. Tudi za prijaznost.
Bolj upravičeno bi bilo da bi ti dobil kakšno darilo od tistega, kateremu celo leto nosiš denar in ta ti svoje usluge tudi pošteno računa.

V teh primerih bi bila ti prej upravičena do kakšnega darilca. Saj oni služijo od tebe in ti jim nosiš denar celo leto, bi bilo bolj prav da bi delček tega kar si jim dala in so zaslužili pri tebi tudi dobila nazaj.
Jaz tudi napitnino dam zelo redko, saj so ti trgovci plačani za svoje delo in svoje usluge tudi pošteno zaračunajo, tako da mislim, da jim nisem nič ostal dolžan.
Pa še ponavadi so lastniki lokalov bogatejši od strank.

Ni v vseh gostilnah tringelt od šefa. In po moje ni prav, da bi bil.

Če sem bil posebno zadovoljen z hrano, lahko strežnemu osebju naročim pijačo za kuharja, ali pa daš tringelt kuharju. V tujini ni nič posebnega če zahtevaš kuharja k mizi, mu pohvališ hrano in mu daš tringelt.

Šef, pa ima tako vse od lokala , muzike,pomivača posode………. vračunano v ceno.

Naprimer v ameriki (ali boljše turistične ladje) dobiš račun za artikel.
Napitnino pa moraš obvezno dati zdraven, nekje imaš še na računu napisano koliko procentov. A določen je minimalni %. Vse je od tistega , ki si mu dal.

Za prijaznost pa ni plačan NIHČE. Le tisti, ki želijo ( v glavnem obrtniki in kurbe), da jih boš drugič spet poklical, ali obiskal, so prijazni. Zato na javnih uradih skoraj nikjer ne naletiš na prijazne ljudi. Tam je prijazen le tisti, ki je po naravi tak. Če pa bi bila njegova prijaznost plačana, bi se obnašali drugače.

Pa še nekaj. Mojemu delavcu, je dala stranka za delo, ki je stalo tri tisoč sit, sedem tisoč sit tringelta. Pa ga nisem zahteval zase, le srečen sem bil, saj sem vedel, da so bili z delom zadovljni in me bodo spet poklicali, ko bodo take usluge potrebavali. LP

Tringelt?
Ja lahko bi rekli kaj na to temo mislim pa ,da je od tistega kateremu ga je tisti ki ga je dal tudi namenil.Kot kuhar vem, da slab natakar izniči še tako dobrega kuharja, dober natakar pa lahko izmaže oba.Zelo malo je primerov ko natakar dobi napitnino in jo deli z kuharjem, posebno tam kjer to jemlje šef ali za približen procent napitnine zmanjša natakarju plačo.Tak natakar se mora trudit , da pride do svoje osnovne plače in ne more potem delit čeravno ni edini zaslužen za dobro hrano, še manj pijačo.
Če pa nam je oseba, ki nas streže zelo simpatična in ji damo napitnino je to njeno, saj šef nima nič z njeno lepoto….
Vsem tu pa zdravo in srečno…
duhec

in komu je namenjen??????????

Lepo pozdravljen SR in ostali ( si že vstal ??, heh ). Hm, zanima me, kako lastnik lokala ve, koliko tringelta je in če ga sploh je, dobila kelnerca? Saj vem, da je normalno, da ga naj ne bi skrivala, ampak če je taka stvar, da ga lastnik hoče vzet, pol…

Lp, Jana

Vedno v žep kelnerci ali kelnerju. LP

Veliko se jih boji skrivat, ker pravi šef “vse ve”, kaj se dogaja v lokalu. Pa tudi kelnerji niso vsekani na vsak tolar. Le če je več, se pa pozna.
Mogoče bo še kakšen napisal svoje izkušnje.
Tega , da eni šefi vračunajo del tringelta , ki naj bi ga kelner dobil v plačo, sem prvič slišal tu na forumu. Malo višje je en kuhar to napisal. LP

Pri nas še nismo vajeni dajati napitnine ,vsaj večina ne.Osebno napitnino dajem v restavracijah -večerja ,ne pa če samo pijem,v trgovini pa sploh ne.V tujini je to nekaj običajnega in ljudje dajejo recimo 20% zneska -v restavracijah , ne trgovinah.Prav bi bilo ,da napitnno dobi tisti ,ki te je stregel ,žal pa vse prevečkrat napitnina roma v žep lastnika ,kar je seveda odvisno od dogovora med lastnikom in delavcem.
Ja ,še to ,velikokrat se mi v trgovini zgodi ,da sama pustim drobiž na pultu,ko pa rabim 1 sit moram menjati ,da trgovka dobi tisti tolar ,čeprav sem ji prav zjutraj postila 20.
Moj frizer ima ceno naštimamo tako ,da mu zraven pustim še kakšnega stotaka,ko zaokrožim ceno.

New Report

Close