Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Čutila Oftalmologija triletnik in škiljenje

triletnik in škiljenje

Pozdravljeni!

Naš skoraj triletnik je začel škiliti. Po pregledu redkobesednega okulista sem v dilemi, kaj pomeni izvid in ker sem po naravi takšna, da me neznane stvari begajo, vas prosim, če mi lahko pomagate in malo bolj pojasnite izvid.

Status:
Objektivna refrakcija
D: +1,50 +0,50 X 95′
L: +1,00 +0,50 X 80′
tonus NCT L 23mmHg

Objektivna refrakcija
D: +1,00 +0,50 X 90′
L: +1,00 +0,50 X 80′
SKIA H
v my orto, škiljenje ni izrazito

D+L: Zadnji segment očesa v med. midriazi Leča: Steklovina: čista in prozorna, Retina: je v mejah normale, Papila N. optici:- primerna letom v nivoju jasno omejena rožnate barve, Žilje retine:– v mejah normale, Macula lutea: primerna letom, fix centralno ou

DIAGNOZA
H52.2/A ASTIGMATISMUS HYPERMETROPICUS OC.DEX/SIN. min

TERAPIJA
vaje gibljivosti

OČALA
– za daljavo: D: 1,00 0,25 X 90′ L: 1,00 0,25 X 80′ PD=52

MNENJE
ponovni pregled čez 6 mescev

Lepo prosim, če mi lahko pojasnite ali je iz navedenega razvidno zakaj je nastalo škiljenje? Zanima me, kaj pomeni ta dioptrija (očala naj bi nosil le za risanke in risanje), je izmerjeni pritisk previsok?

Sicer verjamem, da bomo to škiljenje premagali že z vajami in sem optimist, da verjetno res ni nič hudega, a smo že kar nekaj “dali skozi”, zato ne bi rada spregledala kakšnega znaka, ki bi ga tudi že lahko pozdravili ali koregirali.

Samo še to bi rada vprašala. Skoraj iztočasno, ko sem zaznala to blago škiljenje pri malem, občasno potoži (zadnje čase čedalje pogosteja), da mu je vroče v glavici. Pa ninič vroč in ni vedno zunaj vroče. Prav popravi me, da mu je vroče le v glavici. Predpostavljam, da je no nek neprijeten občutek, ki ga ne zna pojasniti, prav tako pa ne tudi njegova pediatrinja. Ali je mogoče, da mu tak občutek povzroča njegov vid? Mislim, če bi se glede na izvid dalo to sklepati?
Danes popoldan gremo po očala.

Najlepša hvala in lp

Tukaj lahko samo svetujem, da redno nosi očala. To je najbolj važno.

mag. Kristina Mikek, dr.med. spec. oftalmologije Morela okulisti d.o.o. Center za očesno refraktivno kirurgijo Tehnološki park 21, stavba D, 3.nadstropje Ljubljana Tel: 01 5102340 www.morelaokulisti.si

New Report

Close