trikuspidalna regurgitacija
Pozdravljeni,
v tem tednu sem imela UZ srca zaradi ugotovljenega šuma na srcu in suma na mitralno insuficienco. Zdravnik je na pregledu ugotovil, da ni nič narobe. Danes pa sem dobila po pošti izvid, na katerem je napisano, da gre za fiziološko trikuspidalno regurgitacijo. Ali mi lahko prosim razložite, kaj to pomeni? Hvala.
Pri svojem delovanju srce proizvaja zvočne pojave, ki jih imenujemo “toni”, če so zelo kratki in “šumi”, če so dolgi. Pri zdravem srcu slišimo samo tone, pri bolnem srcu so prisotni toni in šumi. V veliki večini primerov nastanejo šumi pri manjših ali večjih spremembah na srčnih zaklopkah. V vašem primeru je prisotna manjša sprememba na zaklopki, ki ji rečemo trikuspidalna, t.j. zaklopka, ki je med desnim preddvorom in desnim prekatom. Ta sprememba je pri vas komaj prisotna (fiziološka sprememba) in ne potrebuje zdravljenja. Verjetno jo imate že od rojstva in je tako majhna, da so jo ugotovili šele z UZ-pregledom srca.
Boris Cibic
Dr. Cibic lep pozdrav,
Na začetku bi rada pohvalila vaš trud in potrpljenje, ki ga je zaznati ob vaših res izčrpnih odgovorih!!!
lepo pa vas prosim za kratko razlago izvida UZ srca:
Srčna aorta fibrilna, kalcinirana,
zaznati signal mitralne regurtiacije,
Aortna zaklopka je trilistna, fokalno fibrozirana in kalcinirana,
Diastolna funkcija levega prekata je motena.
Prosim za vaše mnenje kaj lahko sledi…
najlepša hvala!!!!
Srčna aorta “trikrilna” je normalen izvid. Aorta fokalno fibrozirana in kalcinirana pomeni, da so v žili obloge kalcija in maščob, kar je pogost izvid pri odraslih in starejših ljudeh. Mitralna in trikuspidalna regurgitacija sta izvida , ki povesta, da imenovani zaklopki ne tesnita in, da se ob skrčenju srca nekaj krvi vrača v prekata. Diastolna funkcija levega prekata je motena kadar je polnjenje srca počasno in nezadostno. Vse opisano kaže na pogost izvid pri starejših ljudeh, pri ljudeh z visokim krvnim tlakom, pri ošibelem srcu, itd.
Najlepša hvala za vaš odgovor,
To je izvid moje mame (74 let), res ima zelo visok pritisk, holesterol, sladkorno, artritis……..sedaj čaka še na UZ vratnih žil. Zanima me le še ali je možno, da jo čaka operacija zaklopk, ali se da na kakšen drug način omiliti težave. Zelo težko se namreč giblje, je zelo zadihana, večkrat se mora vsesti, še najbolj pa ji paše kar ležati, ker pravi da se ji vrti.
še enkrat lepa hvala za vaš trud in čas,
N
lep pozdrav,
ta teden sem opravila UZ srca..in vas prosim za vase mnenje..
mitralna zaklopka ima blage degenerativne spremembe v predelu sprednjega listica,z doplersko regurgitacijo 1 do 2 stopnje,blaga,prolapsa ni.
aortna zaklopka je trolistna s povdarjenimi odmevi za koronarnega listica,V max. 1,27 m/s,maksimalni gradient 6.3, VTI 24.
v naprej se zahvaljujem za vas odgovor.
Iz vsebine vašega kratkega dopisa povzemam, da se vaša mama zdravi zaradi več bolezni. Niste napisali kaj meni kardiolog, ki bolnico zdravi, o možnosti operativnega posega na srcu, glede na splošno stanje bolnice. Napisali ste, da je zelo zadihana, ni pa podatka ali je to stanje posledica popuščanja levega dela srca. Morda se mami vrti, ko ji močno pade tlak. Lahko mi še pišete.
Res je, mam jemlje cca 15 tablet na dan za različne bolezni. Pred 3 leti jo je zadela lažja možganska kap, ni bilo kakih hudih posledic, morda je malo bolj pozabljiva. Kardiolog zaenkrat še ni podal nikakršnega mnenja, verjetno bi rad videl še UZ vratnih žil, mi bo v začetku avgusta. Skrbi me zato, ker se ta zadihanost in utrujenost stopnjuje. Še pozimi je lahko šla na grad in na dalše sprehode, sedaj pa ne zdrži niti polurnega nakupa v trgovini. Drugače je pozitivna in vedno nasmejana. Verjetno prehitevam in bo potrebno počakati še na mnenje Krdiologa, ko dobi izvide mar ne?! Pa se vam v avgustu spet oglasim.
Najnajlepša hvala primarij Cibic!!!!!!!!!
Pozdravljen primarij Cibic,
Spet se javljam. No mama je sedaj imela ultrazvok vratnih žil……rezultatov še ni, to bi vas prosila ko dobi izvide.
Me pa zanima sledeče: en teden nazaj jo je ponoči zagrabil močan krč v obe nogi, pravi da so bile bolečine neznosne (za kričat), obenem je dobila drisko in močno ji je bilo slabo, bila je zmedena in ni vedela kako me naj pokliče (kako uporabiti telefon…). Ne vem s čim bi lahko to povezala glede na to, da ima sladkorno, poliartritis……..
Najlepša hvala za vaš čas,
Opisali ste nepričakovano akutno težavo vaše mame (krč v obeh nogah s hudimi bolečinami, huda driska, slabost, zmedenost). Škoda, da niste napisali kaj več o nadaljnjem poteku bolezni. Ali so vse težave prenehale brez posledic? Možno je, da je šlo za manjšo kap. Ali so bile bolečine v nogah posledica nepravilne lege pri ležanju? Mislim, da so bile težave neodvisne od osnovnih bolezni (sladkorna bolezen, poliartritis…).
Oprostite res nisem napisala nadaljevanja. Razen tega, da je bila zelo utrujena in bleda naslednji dan, vsaj kolikor mi je povedala oz. kolikor sama opaža ni bilo drugih posledic. Svetovala sem ji naj še bolj pazi na prehrano in naj ukine mleko z jedilnika. Mislite, da bi morala še na kak pregled, morda samoplačniški, da se izogneva čakanju?
Najlepša hvala za nazaj in za naprej!!!!
Pozabila sem še napisati, da je mama pred spanjem vzela diuretik, ker je imela zelo zatekle noge. Poleg tega, da je bilo tiste dni res vroče sem predvidevala, da je bila morda to posledica za krče…..čudno se mi je zdelo le, da sta krča zgrabila obe nogi hkrati + slabost + driska + zmedenost……
Hvala še enkrat!
Joj res se opravičujem. Bolj ko se pogovarjam z mamo več mi pove. Ko sem ji omenila kaj ste napisali, je rekla da je res imela malo otrplo desno lice in da na desno oko (na levega ne vidi že od mladosti) vidi sedaj še slabše.. No zdaj me pa resno skrbi…Kaj bi nama lahko predlagali primarij Cibic?
Najnajnajlepša hvala za vse odgovore in pomoč!!!
V tej službi radi pomagamo bolnikom, pri ugotavljanju narave bolezni in pri svetovanju o načinu zdravljenja. So pa naše možnosti dajanja konkretnih navodil kar omejene, zaradi nezadostnega poznavanja vseh bolnikovih zdravstvenih problemov. Priporočam še posvet pri izbranem zdravniku
Trikuspidalna zaklopka je zaklopka na meji med desnim preddvorom in desnim prekatom. Ko se srce skrči potuje kri iz desnega prekata v pljučno arterijo in če se trikuspidalna zaklopka tesno ne zapira zbeži malo krvi nazaj v desni preddvor. Temu stanju pravimo trikuspidalna regurgitacja ali insuficienca. Ta abnormalnost je prisotna pri mnogih ljudeh. V velikem odstotku je tako majhna, da “bolnikom” ne povzroča nobenih težav. Indicirane so občasne kontrole zaradi ugotovitve če motnja napreduje in je potrebno zdravljenje.
Spoštovana
Lahko bi dejal, da je izvid v mejah normale. Blaga mitralna in trikuspidalna regurgitacija je zelo pogost pojav in ni zaskrbljujoča najdba. Nekoliko sta povečana atrija v vzdložni smeri vendar ker ni navedenih dimenzij ne morem komentirati. Domnevam, da gre le za blago povečanje, prav tako gre za blago povečanje dimenzij levega prekata. Skratka, ni razloga za skrb.
LP