Najdi forum

trigliceridi

Kaj pomeni raven trigliceridov 2,25? Ali je to mogoče znižati in kako? Zakaj sploh pride do zvišanja? Sem Mb Crohn-ova bolnica že 20 let, sedaj jih imam 38. Gibanje v smislu “poskrbi za svoje telo” ni moja odlika. Pa tudi sveže sadje in zelenjava niso na mojem jedilniku. Obstaja kakšna nekemična rešitev?
Lep pozdrav.

Spoštovani,

Vrednost trigliceridov 2,25 mmol/L ni posebno visoka in ni hudo nevarna, če so vrednosti holesterola (HDL in LDL) normalne. Vsekakor priporočam omejitev uživanja sladkorja in maščob živalskega izvora ter izdatno uživanje sadja in zelenjave.

Lepo vas pozdravljam.

Prim. Boris Cibic, dr. med.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Sladkorja za sladkanje pijač že dolgo ne uporabljam, raje sladim z umetnim sladilom. Mastnega mesa ne maram (zbirčna, ni kaj), morda bi bilo samo dobro vedeti manj puste vrste mesa. Meso obožujem. Zelenjavo tudi, vendar vse moram jesti kuhano, sicer so nočne bolečine v trebuhu neznosne. Ali lahko z več gibanja to sliko popravim oz.če ne, kaj v mojem telesu je “ogroženo” če pustim trigliceridom mirno naraščati.
Še to: obožujem čokolado in v obdobju PMS je želja po sladkem neznosna.

Spoštovani,

V uravnoteženi prehrani, kakršno priporoča sodobna znanost, pokrivajo ogljikovi hidrati 50-55 % potrebnih kalorij, maščobe približno 30 % in beljakovine 20 %. Po teh priporočilih naj bi čim bolj omejili uživanje sladkorja in hrane bogate z maščobo živalskega izvora. Prekrškov ne obsojamo, če so redki in če ima opazovanec (bolnik) normalno telesno težo in je telesno aktiven. Nadaljujte z uživanjem sladil in se posvetujte s strokovnjakom, ki se posveča vprašanjem odvisnosti. Zvišane vrednosti trigliceridov skušamo znižati z omejitvijo uživanja sladkorja in z redno aerobno vadbo. V redkih primerih predpišemo zdravila.

Lepo vas pozdravljam.

Prim. Boris Cibic, dr. med.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Hvala za odgovor!

Lep pozdrav.

kakšna nevarnost za zdravje je če imaš po biokemijskih raziskavah 0,43 S-Trigliceridov v krvi.
Vsi imajo težave s povečano stopnjo,jaz pa vedno z zmanjšano.
Holesterola S imam 4,7

hvala in l.p.

Vrednost holesterola je v normalnih mejah, vrednost trigliceridov je nizka, vendar nepotrebna zdravljenja

Na preventivnem zdravniškem pregledu je za S-trigliceride napisano 0.560 in zraven pripis patološko. Za S-holesterole pa 5.700 in pripis b.p.
Prosim vas za kratko pojasnilo, kaj pomeni ta patološka vrednost trigliceridov. Ali bi morala biti zaskrbljena?
Ali je potreben obisk osebnega zdravnika, kakšna dieta, zdravljenje?
Ali je možno, da je ta vrednost napačna, ker sem pred odajo krvi spila malo kave z mlekom?

Ker nisem vedel kako naj vam odgovorim, sem se obrnil na enega od vodij v v laboratoriju Kliničnega centra v Ljubljani.
Napisali ste, da imate vrednosti trigliceridov 0.560 in, da so te vrednosti patološke. Verjetno ste opravili pregled krvi v laboratoriju, ki pregleduje kri po drugačni metodi kot je v rabi v Kliničnem Centru v Ljubljani, ki poroča vrednosti trigliceridov v milimoli. Po tej metodi je normalna vrednost trigliceridov v krvi med 0.6 – 1.7 milimolov na liter.
V dopisu navedena vrednost holesterola (5.700) je rahlo nad zgornjo mejo normalne vrednosti holesterola izražena v milimolih (5,2 milimola na liter krvi). Drago mi bo, če mi sporočite vaše normalne referenčne vrednosti.
Ker ste napisali, da so vrednosti trigliceridov pri vas zvišane skušajte jih zmanjšati s standardno sprejetimi navodili: čim manj sladkorja in maščob živalskega izvora v hrani, čim več sadja in zelenjave, čim več gibanja, skrb za pravilno telesno težo in, po izvidu kontrolnega pregleda čez 2- 3 mesece, eventulno zdravljenje z zdravili iz skupine statinov ali z ezetrolom ali s fibrati, po presoji izbranega zdravnika.

Spoštovani!
Iskrena hvala za tako poglobljeno obravnavo mojega vprašanja! Lepo je videti, da ste pri moderiranju tega foruma tako skrbni!
Napisali ste, naj napišem še svoje normalne referenčne vrednosti. Sporočam vam, da jih ne poznam, ker je na izvidu napisana le dejanska vrednost in nič drugega. Ravno zato pa sem vas spraševala, kaj ta številka sploh pomeni, ker mi ni bilo jasno, koliko sem izven pravih vrednosti. Bom vprašala še v laboratorij, kjer je bila izvedena preiskava. Vsekakor pa se bom obrnila tudi na osebnega zdravnika…

Hvala za vašo prizadevnost, da bom dobil podatke o nevsakdanji metodi pregleda maščob v krvi

Pozdravljeni in najprej opravičilo, ker je trajalo nekaj časa za povratno informacijo!
V našem laboratoriju sem izvedela, da so pri njihovem merjenju normalne vrednosti trigliceridov med 0,6 in 1,7, torej tako kot vam je poznano. Zraven so mi povedali še, da vrednost, ki so jo izmerili meni (0,56), pomeni malce znižan nivo trigliceridov ter da ni nobenega razloga za kakšno zaskrbljenost…
Tako da naš laboratorij ne izstopa kar se tiče metodologije merjenja, očitno je bil sam prvotni prikaz podatkov nekoliko dvoumen.
S spoštovanjem!

Hvala za informacijo

s-trigliceridi 2,70
s-holesterol 5,15
s-hdl-holesterol 0,89
s-ldl holesterol 3,03
s-natrij 136 s-kalij 4,40
s-klorid102
sem star 31let hvala za odgovor

Če imate pri sebi obrazec v katerem so navedene normalne vrednosti maščob v krvi vam ne bo težko ugotoviti, da so vrednosti celokupnega holesterola na zgornji normalni meji ali malo čez (5 mmol/L) . Enako velja za LDL holesterol in trigliceride. Na drugi strani pa je podatek, da so vrednosti HDL nizke. Priporočam vam zdrav način življenja (nekajenje, omejitev uživanja maščob živalskega izvora, zadostno gibanjhe, itd) in kontrolni pregled krvi čez 2 – 3 mesece ter posvet pri izbranem zdravniku Srečno..

New Report

Close