Trichomonas v nosečnosti
Spoštovani!
Sem v 35. tednu nosečnosti, pred 3. meseci so mi našli okužbo s Trichomonas vaginalis (pregled svežega brisa pod mikroskopom). 2 terapiji z metronidazol vaginaletami ( 2×10 dni), vaginaletami z mlečno kislino (1×7 dni) in vaginaletami Canesten (1×3 dni) stanja niso bistveno popravili. Ginekologinja pravi, da ta okužba ni nevarna in da jo bomo lahko zdravili s tabletami metronidazola šele po koncu dojenja, meni pa se ne zdi tako nedolžno, s to okužbo živeti še 1 leto. Bojim se tudi, da ne bi pri porodu to prenesla na otroka (čeprav pravijo, da pri dečkih ni te nevarnosti), pa tudi ne bi želela okužiti druge ženske – jaz sem okužbo najverjetneje staknila preko wc školjke ali brisače. Prosim vas za drugo mnenje, kakšne so možnosti zdravljenja v mojem primeru. Po informacijah, ki sem jih zbrala preko interneta, so tablete v 2. in 3. tromesečju dovoljene in s tem bi bila stvar rešena. Prosim vas tudi za drugo mnenje glede tveganja, če bi bila ta bakterija v meni res prisotna še 1 leto, ter ali so spolni odnosi dovoljeni (na internetu berem, da kondom ni dokazano dobra zaščita).
Za odgovor se vam najlepše zahvaljujem in vas lepo pozdravljam!
spoštovani,
trihomonas je enocelični parazit, ne bakterija, ampak povzroča določene težave, izcedek neprijetnega vonja in je v glavnem spolno prenosna okužba. Če se mislite že zdraviti, bi se morala oba s partnerjem, saj se lahko določen čas zadržuje tudi v sečnici pri njem in se potem vrne k vam, ko bo antibiotičnega zdravljenja konec. Sicer pa bi se lahko pddvrgla enotedenskemu zdravljenju z metronidazolom.