Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Družina Starševstvo in vzgoja Tričetrt na… Četrt čez…

Tričetrt na… Četrt čez…

Ojla, punce!

Vem, da tema ne sodi na Starši staršem, zato hitro odgovarjajte, predno Primož post prestavi nekam drugam in ga potem ne bomo več našle 🙂

In sicer: Včeraj sem padla v debato o tem, kako pravilno povemo čas. Na primer: tričetrt na peto je je 4.45 ali 4.15??? Četrt na pet je 4.45?
Četrt pred peto pa je 4.45, ne?
Četrt čez pet je 5.15?

V glavnem, na koncu sploh nismo več vedele, kaj je prav. Moje mnenje je, da je tričetrt na pet enako kot 4.45. In četrt čez pet je 5.15. Imam prav?

LPP

Imaš popolnoma prav!!!

Po moje ja, ampak tudi jaz se tukaj zaštrikam.

Lp, tanja

Prav imaš. Tričetrt na pet je 16.45, četrt na pet pa 16.15. Izraz pride od načina bitja cerkvenih zvonov – en četrt, dva četrt (no, ta izraz se ne uporablja), tri četrt.

So ti že druge potrdile, da imaš čisto prav. Hvala za odgovor Oji, nisem vedela od kod prihaja tako imenovanje.
Torej je tako:

tričetrt na pet: 4.45
tričetrt čez pet (kar se ne uporablja): 5.45
četrt na pet: 4.15
četrt čez pet: 5.15

Najtežje je razumeti, da je četrt na šest enako četrt čez pet (5.15), ampak če poslušamo zvonove, potem razumem.

Se da čisto enostavno zapomnit. Vzames tisto kar ti je logično in spremeniš v nelogično varianto in ta tazadnja je taprava. Tako jaz vedno vem :-)))

Prav imaš!

Pa je Primorec zabrusil Ljubljancanu: Nehaj,imam te polne polpete!

Ljubljancan malo zacuden odvrne: Jaz pa tebe pol seste!

Upam,da veste,cemu recejo na Primorskem v zargonu, poplpete.

Uram pa recemo(po domace): stiri in pol,pet in pol;ne pol pete,pol seste.

Lep pozdrav Babi

Jah, babi, prav imaš.
Jaz sem celih pet let (torej, ves čas študija) rabila, da sem se navadila na prijateljičinih (Koprskih) šest in pol 😉 Pa sem si vzela 30 sekund pavze, da sem pomislila, izračunala in na koncu ugotovila, koliko je ura.

Uh, tole me je pa zdaj v nostalgijo vrglo….

LPP

Uh, tale “četrt na šest = četrt čez pet” mi je pa dal mislit…
Veš, jaz nikoli ne rečem četrt na šest. Ampak, če pomislim, imaš prav. Tega pa sigurno ne bom nikoli uporabila v vsakdanji rabi 😉

LPP

Ne boš verjel-a, ampak tudi jaz sem si s tem pomagala. Potem pa mi je sčasoma prava varianta postala bolj logična kot tista neprava oziroma prej nelogična. Potem pa se je stvar zopet zakomplicirala. In zdaj sem spet na začetku, ker ne vem več, kaj je logično in kaj ne 🙂

Ampak tile zvonovi mi bodo ziher pomagali!

LPP

Glej na vse skupaj skozi matematiko:

Tričetrt = 3/4 (3 x 15 min = 45 min)
Četrt = 1/4 (1 x 15 min = 15 min)

Torej imaš ti prav!

Nataša

Nataša ~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~ V naši glavi se slabo prelevi v dobro, nesreča v srečo, revščina v bogastvo. (Edmund Spenser)

Ja, Nataša, to mi je vse jasno.
Ampak nekateri pravijo, da je tričetrt na pet = 4.15! (razložijo tako, da še 3/4 ure manjkajo do petih)
Ali četrt na pet je 4.45. (četrt ure manjka petih)
Vidiš, tu pa ni logike. Vsaj meni se ne zdi.

LPP

No, vidiš, jaz pa, kot prava Primorka še danes (po 12 letih v Ljubljani), ko teče pogovor o načinu pol šestih ali pet in pol, rečem, da sem stara 29 in pol, ne pa pol 30. Samo za primerjavo z “ljubljanskimi” urami 🙂 .

Prav imas:
tricetrt na pet = 4.45
encetrt na pet = 4.15

Joj, tamala, jaz pa nisem iz LJ. Takšne ure imamo tudi na Štajerskem 😉
Tvoj argument z leti mi je pa všeč 🙂

LP v Ljubljano

Ob vprašanju, koliko je ura, pa se Slovenci poslužujemo številnih t. i. neuradnih ubeseditev, ki so lahko knjižne ali neknjižne. Četrt na devetsmo prevzeli iz viertel (auf) neun in tako pomeni 8.15, tri četrt na devet pa iz drei viertel (auf) neun in tako pomeni 8.45. Predlog na prihaja iz nemškega auf, ki se je uporabljal na jugu, in nakazuje na to, kar šele bo (kot npr. kaže na dež). Na enak način je tudi nemški halb neun postal pol devetih, ko je ura 8.30, in podobno kot Nemci imamo tudi mi navado reči pet do pol devetih za 8.25 in pet čez pol devetih za 8.35.

Pogosto slišimo ubeseditve, kot so pol devetpetnajst do devet ali petnajst čez osmih, vendar nobena ni knjižna. Predlog čez ob sebi namreč zahteva tožilnik, zato je pravilno reči le čez osem, medtem ko se ob predlogu do in količinskem izrazu pol rabi rodilnik, torej do devetih in pol devetih.

Pri izrazih četrttri četrt in pol uporabljamo 12-urni sistem, saj pri običajnih urah kazalec napravi dva kroga. Ne moremo reči npr. četrt na enaindvajset ali pol enaindvajsetih.

Izrazi za čas in uporaba ure se razlikujejo tudi po regijah, na primer v Prekmurju rečejo fertal oz. tri fertale na devet za četrt oz. tri četrt na devet, na Gorenjskem rečejo namesto četrt firkeljc(vpliv nemščine), na Primorskem pa je ura osem in pol namesto pol devetih (vpliv italijanščine).

.

Koliko je torej ura?

8.00 osem
8.15 osem (in) petnajst (minut), petnajst/četrt čez osem/osmo, četrt na devet
8.30 osem (in) trideset (minut), pol devetih
8.45 osem (in) petinštirideset (minut), petnajst/četrt do devetih/devete, tri četrt na devet

New Report

Close