trgovine ob nedeljah!!!
… Drage moje punce,
ne bodite sebične ker če je tako, da naj bodo odprte… prav naj bodo. Potem pa odprimo tudi pisarne, pa banke, pa sodišča, pa trgovine v centru mesta…
Lepo vas prosim, tisti ki hodi v nedeljo v trgovino poneumlja sebe in svojo družino. Katastrofa, da se družine nimajo kam drugam dati kot v centre, da jim je to postala nacionalna kultura. Pfuj, sramotno. Pa ne primerjajte trgovin z bolnicami in policijo itd. So službe ki so obvezne in so službe ki niso obvezne da delajo v nedeljo..
Draga Ali,
seveda se spomnim kako je to izgledalo, ampak se spomnim tudi tega, da je bila mama ob 14 doma.
Ker smo dve leti preživeli v Avstriji, sem na lastni koži izkusila kaj pomeni, če moraš po službi loviti tiste zadnje pol ure odprte trgovine, da si lahko kupiš kaj novega za oblečt in obut. Ali pa celo vzet prost dan, da si v miru kaj kupiš. (pa ne mislim hrane) V soboto je pa povsod taka gužva, da enostavno z majhnim otrokom nismo hodili v trgovino. Res, da nismo bili lačni, ampak bi pa zapravili precej več, če bi imeli možnost. In prav disciplinirati sem se morala, da mi je postalo jasno, da se ob 12 v soboto vse zapre. Smo preživeli… Mi pa delovni čas naših trgovin precej bolj ustreza. In ja, če nimamo časa čez teden, gremo pač v trgovino v nedeljo. Če gremo na izlet, gremo pa na izlet. Kakor nam pač paše. Nikakor pa ne letam s plašnicami po trgovskih centrih. Mi pa paše iti v nedeljo tudi v kino, pa v gledališče, pa smučat…
Se strinjam z Veronico. Moja mama je gostinka in dela vse delovne dni v tednu, vse sobote in dve nedelji na mesec. Torej je doma le dva dni na mesec (če ma srečo). Zakaj ne bi bile tudi gostilne in restavracije ob nedeljah zaprte, ko pa bi naj bil ta dan “družinski praznik”. Vsi bi se lahko lepo zbrali v kuhinji in skupaj pripravili kosilo, ne pa da so “razvajeni” in grejo ven jest. To je zame razvada, ne pa kupovanje v nedeljo, ker nekateri resnično nimajo časa drugače.
ANDREJA, špica si tole napisala. Se popolnoma strinjam s tabo.
Eden od Rodetovih je rekel, da morajo biti v nedeljo družine skupaj in da bodo z zaprtjem trgovin to tudi dosegli. KLINC. Moj mož ravno ta vikend dela od 7-19 oba dneva, pa se jaz in hčerka lahko pod nosom obriševa za skupno nedeljsko koilo. Pa če so trgovine odprte ali pa zaprte, moj mož bo še vedno delal vikende in za cerkev mi ne bomo nikoli popolna družina.
zadnjič sem poslušala eno oddajo, v kateri so povedali, da vsak vikend dela v Sloveniji 125.00 delavcev. Od tega jih je “le” 7000 trgovcev… Potem gremo lahko vsi na referendum. Ko sem jaz študirala, se v mojem poklicu ni delalo za vikend. Zdaj se pa že dela tudi v soboto. In čez 10 let morda tudi v nedeljo. Prav, bomo šli pa ne referendum.
Jaz sem PROTI zaprtju trgovin!
Oj
Rada bi samo povedala, kako res je kar govoriš. Sama sem delala v Mercator centru na blagajni (študent) in lahko povem, da je tam prost samo en dan v mesecu, in sicer vsaka druga nedelja. In to je vse. Ur imajo delavke ogromno, vendar gredo v nič. Med tednom ne moreš biti frej, ker nimajo dovolj zaposlenih, tako da ur ne morejo koristiti. In še tisto nedeljo v mesecu, ko so proste, lahko upajo da katera ne zboli,….
Moj mož dela v fabriki kjer proizvodnja laufa 24 ur/dan, 365 dni/leto. Je informatik in seveda mora laufati tudi infor. sistem non-stop, zato imajo uvedena dežurstva.
Mož sicer dežura doma vendar pa ga kličejo ob 11h, ali 2h ali 4h ponoči in se mora odpraviti tja, kadarkoli, med tednom v nedeljo…
Naj omenim da se z zvonjemnem dežurnega mobitela ponoči kdaj zbudi tudi naš dojenček in potem se jaz mamica sama ukvarjam z njim da zaspi nazaj(tudi 1 uro včasih), ker pač očka mora v službo sredi noči.
Če v službi šefu o tem kdaj pojamra o vsem tem, pač dobi poznan odgovor:saj lahko greš…
Tako da niso samo trgovke tiste reve, ki morajo delat takrat ko drugi običajno ne.
Zato bom glasovala za odprtje trgovin v nedeljo.
Draga Zala in ostali
ali smo ljudje sebične riti, ker ne bi pustili trgovcem, da zaslužijo z nedeljskim delom, ali smo sebični, ker ne bi dovolili zaprti trgovin ob nedeljah.
To temo sem odprla zato, ker lahko vsak pove svoje mnenje in ne zato, da bi kdo koga zmerjal s “sebičnimi riti”.
Prosim, da take pripombe zadržiš zase!
Velja tudi za ostale, ki prestopijo prag strpnosti!
Vsak ima svoje življenje, svoje želje, svoj ritem in svoje potrebe….zato prosim, da toliko spoštujete sebe in druge…..da tudi drugi povejo svoje mnenje in, da tudi oni sprejmejo vaše mnenje!
VSAK LAHKO POVE SVOJE MNENJE, BREZ DA BI KOGARKOLI ŽALIL!
Strpen dan še naprej!
Bravo!
Se popolnoma strinjam s tabo.Tudi jaz imam tak poklic,ki me trga stran od družine pa ga ne bi zamenjala.Odprte trgovine ob nedeljah pomenijo boljšo kvaliteto življenja, možnost izbire in zaprtje bi pomenilo korak nazaj, kot je bilo pred leti, ko v nedeljo ni bilo nič odprto.Ljudje pa zato ne bodo nič bolj hodili k maši,lepo vas prosim-kaj se cerkev v to vtika. Ali res menite, da bo tisti, ki je doslej v nedeljo sedel v Mercatorju, na kavici, zdaj šel rajši v cerkev.
Draga aša in ostali, če se bo z nedeljskim delom preveč zaslužilo, bo postala sebična davkarija, zato si nikar ne obetaj velikih zaslužkov nadurnega dela.Dejstvo je, da je za trgovke in trgovce nedeljsko delo nuja in ne dobro plačan blagoslov.Je pa bolje, kot biti brezposeln.Nikomur ne maram rezati kruha, vendar sem načelno ZA zaprtje trgovin ob nedeljah.
Alenka
Draga klemy,
si res prepričana, da nedeljske trgovine izboljšujejo kvaliteto našega življenja? V čem? V tem, da nakupovalce bogati gnetenje med slabo prezračenimi trgovskimi policami? Mislim, da gre pri tem kvečjemu za manipulacijo s čredo poskočnih potrošnikov :))).
Ne vem, zakaj nekateri forumaši vlačijo v debato Cerkev – jaz, denimo, je ne obiskujem, pa sem vseeno mnenja, da je konec tedna lepo preživeti v krogu svojih najbližjih – če pa že imamo nekateri srečneži to možnost, jo rada delim z drugimi.
Otrokom ne bo škodilo, če bodo s starši, kajne?
Lp, Ali
Ali pa naj ne sprejmejo delovnega mesta, kjer se dela ob nedeljah-na večini takih delovnih mest namreč že vnaprej vedo, da bodo morali delati ob nedeljah.
Pa ne pišem to zato, ker so mi nedeljski nakupi takooo pomembni, ampak zato, ker bi potem takem morali ukiniti nedeljski delovnik tudi drugim, ne samo trgovkam in trgovcem-v tem primeru bi mogoče premislila glede glasovanja, tako pa…..
N.
Ja, samo če je nekdo informatičar je pač malo dalj časa hodil v šolo kot trgovke in si že s tem zasluži boljšo plačo. Vsak od nas je imel možnost hoditi v šolo in vse ženske, ki jih poznam in so prodajalke, se takrat, ko bi bilo to potrebno niso ukvarjale s šolo, zdaj pa jamrajo, da imajo majhne plače pa da delajo ob nedeljah…..same so si krive! Jaz ne delam niti ob nedeljah niti ob sobotah. In ja, tudi ob nedeljah hodim v trgovino in iz mojega zapravljenega denarja gre tudi za njihove plače nekaj.
Glasovala bom proti zaprtju trgovin.
Lep dan.
Tanja