Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Družina Starševstvo in vzgoja trgovine ob nedeljah!!!

trgovine ob nedeljah!!!

Če želite, da bodo trgovine v NEDELJAH ZAPRTE morate glasovati ZA.

Tudi sama bom ZA, ker mislim, da imajo tudi trgovci pravico do nedeljskega počitka, ker “shopping” v nedeljo pač ne sodi med nujne storitve (nujna zdravniška oskrba, policaji, gasilci)

Bom glasovala za odprte trgovine ob nedeljah. Tako mi ustreza in če se že ne morejo zmeniti sami, bom pač glasovala, tako kot mi za potrošnika najbolj ustreza. Če bi bila trgovka, pa bi najbrž glasovala proti odprtim trgovinam.

Me res zanima, kakšni bodo rezultati referenduma in kakšna bo udeležba.

Lep pozdrav!

Vsi drugi, ki delajo ob nedeljah imajo proste dni – policisti, zdravniki, med. sestre…

Trgovke pa nimamo ne prostih dni, da o plačilu sploh ne govorim.

Nedeljski delovni čas trgovin je čista “preserencija” in še zdaleč ne nobena nujnost, še posebej zato, ker so trgovine ob sobotah odprte do petih in dlje. In nobena več nima službe zato, pa tudi NOBENA MANJ JE NE BO IMELA. To ji čista manipšulacija Jankoviča&Co. Nobena namreč nima zato med tednom prostega dne.

SEVEDA BOM PROTI ODPRTIM TRGOVINAM OB NEDELJAH!

Skrbna, oprosti, ker te kopiram. Popolnoma se strinjam s Tabo. Anika

Zdravo,

veste česa ne razumem? od kod hudiča se pol vzamejo tolike “reke” ljudi ob nedelah v trgovinah? ker so vsi tako zagreto in 100% proti odprtim trgovinam, ko greš pa v nedelo v trgovino pa je dren tak, k bi kaj zastonj talali…….. skratka ta logika mi ni ravno blizu.

Jaz sem ena od tistih, ki zelo rada nakupuje tudi ob nedeljah? Razvajenost? Pa kaj potem, ali se mar ni lepo razvajati? Tisto o družinskem dnevu pa to, se mi zdi v današnjem času, totalno bedasto, saj ne prežviš valda cel dan v trgovini….

Kot srednješolka in študentka sem čisto vsako poletje delala v trgovini, zato so mi razmere tam blizu. Hudo ali ne, naj si sam vsak izbere poklic in se temu primerno potem odloča.

Zakaj tak “halo” samo za trgovce pa res ne razumem!
Sigurno bom glasovala naj bodo trgovine odprte!

Sem trgovka in čeprav sedaj ne delam več ob nedeljah, sem za zaprtje trgovin ob nedeljah. Tisto o odpuščanju delavcev je samo pesek v oči. V pogodbi imamo določenih štirideset delovnih ur na teden, ki jih jaz opravim v soboto do 12.00. Če delo ni opravljeno moram delati dlje in imam presežek ur, ki včasih so plačane ali pa tudi ne-odvisno od šefov. Moje sodelavke pa vsak teden naredijo precej več ur. V velikih centrih pa trgovke naredijo štirideset ur že v petih dneh vse ostalo so nadure.
Kadarkoli se nam je delovni čas podaljšal, nismo zaradi tega zaposlili nobene nove trgovke, zakaj bi jih torej zdaj odpuščali. Odpirajo se novi trgovski centri in veliko nas že išče boljše službe v neživilskih trgovinah, kjer so pogoji boljši.
Ko so dopusti, bolniške in decembra pa moramo delati kadar nam rečejo, saj drugače bi lahko trgovino kar zaprli-KER JE PREMALO ZAPOSLENIH!
Veliki trgovci so zelo vplivni in močni. Inšpekcija jim ne more do živega. Ustrahujejo svoje zaposlene, vplivajo pa tudi na vas potrošnike, saj so kot kaže, preko medijev in na druge načine, marsikomu oprali možgane.
Lep pozdrav!

Meni gre tole prerekanje oz. dokazovanje kdo je bolj bogi že krepko na živce. Mi smo reveži, ker delamo v nedeljo, vi ste pač rezultat potrošniške družbe brez pravih vrednot, ker v nedeljo nakupujete namesto, da bi se posvečali družini in hodili k maši.
Se strinjam, da delo trgovk v nedeljo ni življenskega pomena. Ampak kaj poleg zdravnikov, policistov in gasilcev pa je?
A je mogoče življensko pomembno, da delajo kinematografi, pa fitnes centri, pa konec koncev delavci na smučiščih, pa črpalkarji, pa gostinci, pa novinarji, igralci v gledališčih, delavci v proizvodnji… in še bi lahko naštevala.
Ni, ampak smo se razvadili, da vsi ti ljudje pač v nedeljo delajo, zato, da lahko mi v ponedeljek beremo časopis, gremo v nedeljo v kino, lahko natankamo bencin, se kam odpeljemo in si tam tudi privoščimo kosilo. A to pa ni razvajenost? Nobenemu od teh delavcev ne pade na pamet, da bi zahteval referendum. ZAKAJ? Zato, ker so očitno njihovi sindikati za nih bolje poskrbeli, so prosti med tednom, imajo dodatke, in so dojeli, da se jim nedeljsko delo splača.
Trgovski sindikat oz. sindikati pa ne znajo potegnit skupaj, borijo se na napačnih frontah in na najlažji način. Ker je lažje kot zagotoviti dobre delovne pogoje, zapreti trgovine, lažje kot vspostaviti ustrezen nadzor, je enostavno vse zapreti.
Če mislite, da se bodo trgovkam kaj izboljšali delovni pogoji, se motite. Še vedno bodo delale preveč. Verjetno bo katera ostala tudi brez dela. Sigurno pa bodo brez dela ostali študentje, ki predvsem ob nedeljah predstavljajo kar polovico kadra v nakupovalnih centrih. Njim očitno v nedeljo ni težko delat.
Tudi se ne strinjam, da bodo ljudje isto zapravil, ker bodo potrebne stvari nakupili med tednom. Potrebne ja, ampak zavedajte se, da se ob obisku nakupovalnega centra znajde v vozičku cel kup nepotrebnih stvari, stvari, ki jih v majhni lokalni trgovini niti ne moreš kupiti. Te stvari se znajdejo v vozičkih le takrat, ko ima kupec čas in to je za veliko ljudi pač le v nedeljo.

Problem kot ga sama vidim, ni v nedeljskih odprtih trgovinah, ampak v izkoriscanju delavk s strani delodajalca in neizpolnjevanje zakonov. Namesto da bi se borili za striktno upostevanje zakona, izplacevanje nadur,… se ustvarja razkol glede odpiralnega casa. Tipicno slovensko, da zaradi dreves ne vidimo gozda. Sama bom glasovala za to, da so trgovine odprte. Na zalost se na referendumu ne odloca vendar sem ZA da se vsak delavec sam odloci, ce zeli opravljati delo v nedeljo; sem ZA, da se delavcem nedeljsko delo posteno placa; sem ZA, da se jim omogoci dva prosta delovna dneva….

Ne zaradi tega, ker tako pravijo duhovniki in/ali škofi, ampak zato, ker tudi sama ne bi delala ob nedeljah, če ne bi bilo nujno. In trgovine, razen dežurnih, mislim, da v to sodijo tudi bencinske črpalke ob avtocestah, niso nobena nujnost – ob nedeljah,
Sem vprašala kolegico, ki je med. sestra in tudi dela sobote in nedelje in ponoči, kako bo onaglasovala, pa je rekla, da se ji zdijo trgovine ob nedeljah res bz: človeka pač ne moreš pustit, če tako rad ješ svež kruh vsak dan, ga pa kupi v soboto in zamrzni.
Pa tole o sproščenem nakupovanju in druženju po trgovskih centrih – mislim, a smo res tako za luno. A se nemoreš družit kje drugje.
Sama sem spreobrnjenka. Nekaj časa ni bilo nedelje, da mi ni česa zmanjkalo, potem sem pa z 2 vreačama lezla iz trgovine. Ko sem se tega zavedla, me je bilo grozno sram in sem rekla stop. In se tega striktno držimo – od začetka leta in nam nič ne manjka, samo malo discipline je potrebno.
Malo sem gledale, ko ste si pisale del. čas trgovin po Avstriji – nikjer ni bilo napisano vsak dan do 21.00, ob nedeljah pa do 15.00.
Malo razmišljajte z glavo: jasno je, da bodo delodajalci vpregli vse sile za to, da bojo rušili referendum in grozijo z vsem mogočim. To, kar ste že prej pisale, da trgovke na račun nedelj nimajo prostih dni, je pa res, zato ne sme biti govora o odpuščanju.

Ja kako pa naj se razmere izboljšajo, če pa je Jankovič tavečji Kučanov kolega in sploh in oh moški, ki je hahahahaha najbolj priljubljen in je zmagal v tisti oddaji na tv pika. kakorkoli se odločimo, za ali proti, nastradali bodo zaposleni. trgovci se bodo že znašli. ko pa Jankovič grozi o nevemkoliko zaposlenih, nihče nič ne reče. če pa gre na kakšno prireditev, ga pa vsi slikajo in že je z bernardo v Jani ali Lady. Bravo naši klečeplazni politiki in njihovi novinarčki. Tale referendum je res samo metanje denarja stran. Jaz mislim da če bo večina ljudi za zaprtje trgovin, bo merkator še vedno odprt. najboljši sosed…. hahahaha. sicer pa, bomo kmalu videli. mogoče sem pa samo jaz tak pesimist.

– po mojih informacijah s strani trgovk zaradi nedeljskega zaprtja trgovin nobena ne bi smela ostati brez dela.( Jankovičeve izjave v časopisju so lažne in zavajajoče, to zdaj menda vemo že vsi)
– je žalostno da se zadnja leta ljudi spodbuja k mrzličnemu potrošništvu in da nekateri očitno ne zmorejo več brez nedeljskega “šopinga”.

Enostavno ne verjamem, da obstajajo ljudje, ki ne zmorejo opraviti nakupov v katerem od preostalih 6 dneh v tednu.

Zanima me, kako bi “obsedeni z nakupovanjem” odreagirali, ko bi jih v nabiralnikih nameso Sparovih, Leclercovih in Mercatorjevih reklam pričakali letaki, ki bi propagirali šport, izletništvo in igre z otroki?? Bi bil odziv tudi tako pozitiven?

Lp, Ali

Saj ni vprašanje če smo za odprte trgovine ob nedeljah ali ne. Najboljše je to, da bomo pač ob nedeljah nadaljevali tradicijo izpred nekaj let: šli bomo nakupovat v tujino. Bomo pač hodili spet v Avstrijo, Italijo, Madžarsko.

Zakaj bi naj imeli več odprtih delovnih mest v domačem gospodarstvu, saj lahko podpiramo tuja.

Inšpektorate pa kar zaprimo, saj so tako ali tako samo za okras, svojo dejavnost izvajajo kar doma.

Bravo skrbna, lepo si napisala, sama sem v Sparu in pri plači se ne pozna nič, če delam v nedeljo. Sicer sem pol en dan fraj v drugmu tednu, sam kaj , če otrok takrat ni doma in jez takrat sam neki pucam, pa peglam pa cel dan sam delam, če pa bi bila v nedeljo fraj, bi vsi skupaj kam šli.

Pa še to, mislim, da ne bi bilo nič ljudi kaj viška, saj bi se promet prerazporedil na druge dneve, morda ne soboto

SE podpišem pod Silvyn post!!

Sem človek, ki mi je nedelja dan, kot vsi ostali v tednu. delam po urniku v treh izmenah ,svetke in petke. Imam družino, ki funkcionira, pač ne gremo v nedeljo na izlet ampak v sredo. Ni kaprica ali razvajenost, da hodimo v nedeljo v tavelik shoping, le enostavno je to dan ko ima tudi mož čas in gremo lahko skupaj, potem je kosilo, kratek izlet in služba za mamico, očka in hčreki pa ostanejo doma prepuščeni sami sebi, VSE TO NI SAMO OB NEDELJAH,JE TUDI ZA NOVO LETO, BOŽIČNE PRAZNIKE…. KO SE TUDI TRGOVCEM ZAPREJO VRATA TRGOVINE in grejo domov k svojim družinam in praznujejo skupaj.

Ne tarnam ,poklic ,ki sem si ga izbrala opravljam z dušo in telesom, če bi se morala še enkrat odločiti bi si izbrala isto. Tisti, ki nikoli niste delali drugače kot od ponedeljka do petka, oz sobote ne bo nikoli jasno, kako to šiba.
Vsak poklic ima svojo ceno in tistemu ki ne paše nedeljsko delo, si bo poiskal drugega in dal prostor tistemu, ki to želi početi.
Zdravnik ki ima dosti dežuranja v bolnici gre delat v zdravstveni dom,
Bolnišnično osebje se ne strinja z delom v bolnici, poišče službo v ZD ali pa naredi še drugo šolo in gre v drug poklic………………..

JA ŽELIM DA SO TRGOVINE OB NEDELJAH ODPRTE IN DA IMA VSAK PRAVICO DA RAZPOLAGA S SVOJIM PROSTIM ČASOM KAKOR HOČE IN ČE JE TO NEDELJSKI SPREHOD PO TRGOVINAH JE TO MOJ PROBLEM IN PROBLEM MOJE DRUŽINE NIKAKOR PA NE CERKVE!!!!!!!!!!!!!!!

Pri vsem tem pompu me moti tudi to, da nekdo odreja kaj lahko in česa ne smem početi v nedeljo. Lahko grem v cerkev ali v gostilno, tudi v kino ali smučat, v trgovino pa ne. Prepovedano z zakonom.

Pa, silvy, greš lahko v nedeljo v banko, na občino, matični urad, v trgovino z rezervnimi deli za avtomobil?

Naj se mar povsod ukine dan počitka in naj vse službe postanejo “non-stop 24 hours” da se bomo, razvajenci , denimo lahko za poroko prijavili v
nedeljo ob treh ponoči?? In v ponedeljek ob štirih zjutraj kupili novo hupo za avtomobil?

Tega se zdaj ne da – prepovedano z zakonom. :))))

Prav smešno je, kako silni potrošniki smo postali :)))

Še pomniš, sily, kako so se ob sobotah ob 12.00 zaprla vrata trgovin, pa smo imeli doma kljub temu vedno dovolj hrane? (tudi za pogostitev nepričakovanih obiskovalcev)

Morda pa s(m)o takrat znali čas kakovostneje izrabiti – predvsem pa nismo letali s plašnicami po trgovskih centrih!

Lp, Ali

Mene so par trgovk iz Mercatorja prosile, da glasujem ZA odprte trgovine.
Tako, da bom glas dala, da sem ZA !

Samo žalostno in velika žalost je v tem, ki je ena gor napisala,, da pri 174 urah ena trgovka dobi v netu plače 75.000 to je izkoriščenje. Prav smilijo se mi te trgovke. Z takšno plačo rajši sedim doma in se brcam v rit. Kaj pa tiste trgovke, ki morajo dati otročka v jaslica, ki so zelo draga, pa še bencin, do službe in kaj ji še ostane od plače? NIČ! Dela samo za jaslice in bencin. Boljše bi jim bilo, da so dali glasovanje za trgovce, da imajo plače večje realne za preživetje ne pa bednih 75.000 tisoč. Oh me kar pogreje.
Hvala bogu, da sem sama svoj šef doma, in nihče mi ne ukazuje.

Lep pozdrav in čim manj vroče krvi
Doroteja

Dobro se z dobrim vrača:-)))

PODPIŠEM SE PO ANDREJIN IN SILVYN POST pa brez zamere sta vse povedala, le to bi še dodala:

Spoštovani trgovci vašega problema ste se lotili na napačnem koncu, tudi če referendum uspe, se pravi tgovine zaprte, s tem ne boste rešili nič, še vedno bodo špekulacije, še vedno boste delali nadure, inšpekcije pa ne bodo videle ničesar. Boriti bi se morali za vaše pravice in zakone, ki so sprejeti, seveda pa bi morali imeti 100 procentno podporo sindikata, ki je mimo grede po mojem mnenju v “ritndorfu”.

SEM PROTI ZAPRTJU TRGOVIN!

Zdravo,
tudi jaz sem PROTI zaprtju trgovin, saj se mi to zdi vrnitev v čase, ko smo morali čakati v vrstah za prašek, ko ni bilo čokolade, masla, ko se je tankalo na parne in neprane dneve. V celoti se strinjam z Andrejo.

Delavci se mi smilijo, ampak mnogo jih je izkoriščanih tudi ne v nedeljo in na druge načine, zato bi se morali sindikati in sami delavci sami pobrigati za svoje pravice (tudi za plačane nadure ipd.). Prepovedati nedeljsko delo trgovcev zaradi nevarnosti izkoriščanja s strani delodajalca je tako, kot bi prepovedali vožnjo z avtomobili vsem, ker obstaja nevarnost, da bo kdo kršil cestnoprometne predpise.

Lep pozdrav!
P.

Pozdravljeni,
sama sem trgovka, odprto imamo tudi v nedeljo. Nas so že seznanili s tem, da če se bodo trgovine ob nedeljah zapirale, zgubi službo 25% delavcev. Ne hvala! Jaz glasujem ZA odprte trgovine!

New Report

Close