Trgovine do 22.00?!?!?!?
Sicer bi se ne rada vmešavala v gospodarske tokove naše tranzicijse družbe ampak imet trgovine odprte do 22.00, se mi pa že malo preveč!!!!! Tudi v evropsko deljenem delovnem času delaš do 17.00 in ne vem, zakaj bi rabil odprto trgovino do 10.00 zvečer. Že v nedelje se mi zdi absurd, da so odprte, ker so v soboto tudi popoldne. Kako pa komentirate vi?
Ja, ampak, ker se toliko primerjamo z Evropo in svetom. Sedaj pa ne razumem primerjave. Se mi zdi, da so v svetu odprte ob takih urah samo določene, specializirane trgovine (24 urne). In v Italiji( članica EU) bi verjetno prišlo do revolucije med trgovci, če bi od njih zahtevali, da bi delali v nedeljo. LP
Če ljudje ne bi hodili po največjih nakupih ravno v nedeljo (namesto da bi šli na kak lep nedeljski izlet) … in če bodo v maxi-ja hodili do 22h zvečer .. potem je očitno upravičeno imeti trgovino odprto v takih nemogočih urah.
Očitno ‘taveliki’ računajo na nas, potrošnike, da jih podpremo v njihovi želji po večjem dobičku. Če so ‘pri najboljšem sosedu’ na Celovški ob nedeljah dolge vrste pred blagajno, in če bo podobno tudi v Maxi-ju do 22-tih … smo jih v njihovi ideji pač podprli !
Koliko otrok doma trpi zato, ker mame ali / in očetje delajo pozno v noč … je pa že druga tema.
Sem proti temu, da delavce obremenjujejo s takšnim delom. Po drugi strani pa so ljudje, ki jim pašejo nedeljski ali pa večerni nakupi. Nevem zakaj firme ne bi zaposlovale honorarnih delavcev, ali pa študentov za takšne dneve oziroma ure.
To je pač moje mnenje.
Gostilne, kafici … so odprti se dlje, pa se nihce ne razburja. Peki morajo zaceti peci kruh ob 4.00 ali se prej, da lahko dobimo svez kruh, pa je to nam samo po sebi umevno.
Pa ne da bi posebej navijal za podaljsane odpiralne case. Ce bodo ljudje takrat se kupovali, bodo trgovci sluzili in logicno imeli dlje odprte trgovine, ce pa kupcev ne bo, ne bo tudi “najvecji kmet” dezural po nepotrebnem.
Veš saj tukaj jaz nekaj ne razumem. Zakaj je treba po nakupih ob 21.45. Ljudi ne razumem. Tudi jaz imam odprto trgovino ob nedeljah takorekoč pred nosom pa ne grem po nakupih v nedeljo. Nakupe opravim povečini ob sobotah in če mi resnično kaj zmanjka v nedeljo ni življensko nujna, da bi ne preživela do ponedeljka. In mi na kraj pameti ne pride, da bi šla tako malo po večerji pogledat, kaj imajo po ugodni ceni v trgovini. Ta termin imam rezerviran za partnerja – za naju, ker imava oba takorekoč evropski urnik.
Se pa sprašujem, ali nas bodo navadili, da bomo nedeljske izlete in druženja namesto kvalitetno v naravi in bogatenju medsebojnih odnosov zamenjali s trošenem?!. Kje je pa tukaj kvaliteta življenja, ki jo imajo nekate polna usta?! Kam drvimo. LP
Gostinstvo je že samo po sebi taka panoga, da ko večina počiva gostinec dela. . Gostinci največ prometa ustvarijo med dela prostimi dnevi. Kar je ekonomsko popolnoma normalno ( imaš več časa in greš na kavo, sok, pivo, .. pa potem tudi dve, nekaj poješ … počasi). Ali pa si mogoče kdaj slišal. ti se dobiva v blagovnici, bova nekaj kupla?! LP
To je vse stvar povpraševanja in ponudbe in “razvajenosti”. Če ne bi bilo trgovin odprtih, bi eni kleli ker niso odprte, ko so odprte pa enim ne paše, da so odprte. Res je, da če veš, da je trgovina skozi odprta maš tudi potuho, da si ne napišeš seznam kaj potrebuješ in potem pač skočiš po tisto, kar ti zmanjka.
Zdravo,
mamice in očetje delajo tudi v gostilnah, policijskih postajah, bolnicah, tovarnah, gasilskih domovih, cestninskih postajah, hotelih, in še bi se mogoče kaj spomnila……
Delajo ljudje z nizko izobrazbo, srednjo, visoko, magistri, doktorji znanosti, skratka vsak si že pri izbiri poklica določi približno svojo delovno priložnost, ki bo pač taka ali drugačna…………..
Meni osebno paše da trgovine delajo, ker si rada privoščim eno urico pohajkovanja po trgovini, kupim si sveže stvari za jest, in obenem uživam, pa verjemi, da nisem edina……………..
Kar se pa časa tiče ta zadevca traje 1 do 2 uri, in ne vidim razloga da bi zaradi tega “trpelo” družinsko življenje!
pa lep pozdrav,
Ko se odločiš za poklic medicinskega tehnika, si že v naprej pripravljen, da boš delal ponoči, nedelje, praznike. Prav tako gostinski poklic in še vsi, ki si jih naštela. Če pa se dekle odloči za poklic prodajalke pa ne, ampak se to spreminja kar tako.
Najbolj od vsega, pa me pravzaprav skrbi, da bomo vsi počasi – drugi poklici -, ki nimajo veze z reševanjem, negovanjem, zabavo, … pričeli delati tako, LP
Pozdravljeni,
Enolla kdaj bomo pa kupovali, ko bomo pričeli delati po evropskem urniku (po katerem mimogrede še ne delamo, razen morda zaposlenih v bankah) in bomo končali službo ob 17h? Meni osebno paše med vikendom nakupovati, ko mi pač paše. Med tednom po službi rada v miru skuham in si nato raje kot da bi dobesedno zapravila lep dan za trgovino, odpravim s svojim partnerjem na sprehod. Praviš, da gostinec ve v kaj se spušča že ob izbiri poklica. Tudi današnji dijaki vedo v kaj se spuščajo (saj to spremljajo in vidijo okoli sebe) pa se kljub temu vpis na Srednjo trgovsko šolo ni zamanjšal, prav nasprotno povečal se je!!!!
Strinjam se z Nives. Ogromno je poklicev, pri katerih te nihče ne vpraša koga imaš doma, ki te čaka. Sori, ampak to je real life! Pa tudi v tujini ni čisto tako kot si opisala. Morda drži to za Italijo, po Franciji so pa več ali manj trgovine prav tako non-stop odprte. Mislim, da pretiravaš. To je pač moje mnenje, pa brez zamere.
Lp
Pia
Zahvaljujem se ti za tvoje mnenje. Najbrž nisi opazila, da pri nas že oba delava po evropskem urniku. Včasih tudi nadure. In zato, govorim samo zase, nimam neke želje, da bi po končanem delavniku šla malo na sprehod po trgovinah – za sprostitev. Po končani službi po nekaj malenkosti, pa kuhanje večerje in potem kakšen sprehod v naravo – kot praviš ti. In v soboto po tradicionalnih delih in kosilu – nakupi. Se je pa potrebno bolj dogovoriti in opraviti tudi kakšno delitev dela, ipd. Vse to bi imela jaz za prednost, tako pa nam z odprtimi trgovinami pozno v noč dajajo potuho.
Saj so pri nas tudi specializirane 24 urne trgovine, vedar so to že od začetka in jim niso samovoljno spreminjali delovnega časa.
A mogoče ti veš kaj več, kako je s tem v svetu? LP
Čakaj, govoriš o delitvi dela na pamet? Jaz imam kar dobro razdeljeno delo, ampak to je druga zgodba. Midva (bom tako raje napisala, da ne bo zopet kaj o delitvi dela) greva pač v trgovino enkrat na 14 dni in to ni važno, a je to zdaj čez teden ali pa med vikendom, je takrat, ko nama to ustreza. Ura in dan tu ne igrata popolnoma nobene vloge. Tako pač je. Po malenkosti pač hodiva mimogrede.
V svetu je ponavadi tako, da trgovine (kar se tiče privatnih) poljubno izbirajo svoj urnik dela. Nekatere imajo določen urnik le za trgovine, v katerih ima država kakorkoli prste vmes, pri nekaterih državah velja za vse enak urnik. V glavnem je zelo različno. Povej, katera država te zanima, pa ti povem (če bom seveda vedela)!
Načelo današnjega sveta je vzami ali pusti. Če imaš evropski urnik imam kar približni pogled kaj bi lahko delala ti in mož. Sedaj me pa zanima, kaj bi rekel tvoj nadrejeni, ko bi dejala, da nadur pač ne boš delala, ker je to nenadno spreminjanje tvojega delovnika in ti tega nihče ni povedal v naprej. Po mojem bi ti rekel vzemi ali pusti. Tako pač je v tržnemu gospodarstvu. Saj morda se tudi sama ne strinjam z vsem in mi določene stvari v sistemu niso všeč. Samo tako je pač realno življenje. Živeti v utopiji ali idealističnemu svetu je pa čisto neka druga stvar.
Zdaj me pa zanima, kako bi ti bilo všeč, če bi delala recimo kot Italjani, od 9.00 do 12.00 imela dve uri prosto vmes in nato delala od 14 do 19 ali celo 20 zvečer? Kaj ostane od dneva takšni prodajalki? In veš zakaj tak delovnik? Zakaj bi imel zaposleni dve izmeni delavcev, če imaš lahko samo eno izmeno, ki ti dela deljeni delovni čas! Čisti finančni vidik, nič drugega! Pri nas prodajalke še vedno delajo svojih 8 ur (dopoldan ali popoldan in nimajo celega dneva uničenega).
Na to vprašanje, ki si ga postavila ti, vpliva en cel kup dejavnikov in dvomim, da bi lahko kdo iznašel idealnega, tako za delavce, lastnike in kupce. Če izveš za kakšnega mi prosim sporoči, bi si ga z največjim veseljem ogledala.
Brez zamere in lep pozdrav,
Pia
Z užitkom berem tvoje odgovore in cenim tvoje mnenje. Še posebno, ker se mi zdi, da tudi ti ne potrebuješ odprte trgovine do poznega večera oz. noči. In je edina točka nestrinjanja odprte trgovine do 22.00 ure in to ti sprejemaš kot realno življenje jaz pa kot absurd. Saj nadur pa tudi ne delam vsak dan, je pa res, da ko jih je treba delati jih delam brez velikih besed ali ceremonij. Idealnega delavnika pa se res ne da izumit. LP
Ja veš v življenju sem se nekaj naučila (prosim, to ne leti nate, ampak na splošno, da ne boš narobe razumela). Največji idealisti v življenju postanejo najhujši “negisti” (sej ne vem če je beseda pravilna, negist-nekdo, ki nekaj negira), ko določen ideal poseže v njegove pravice. Takrat ta ideal tako drastično negirajo kot ga ne bi nihče drug. Ne zagovarjam zgolj realnega življenja, sploh ne, delček ideala vsak potrebuje v sebi, ker od tam nastajajo cilji, hotenja, želje, upi itd. Mislim, da je ena srednja zlata sredina v življenju najboljša.
Ja, Enolla pri tem vprašanju skušam razumeti vse tri: prodajalce, kupce in lastnike pa mi nikakor ne uspe poštudirati nekaj, kar bi zadovoljilo vse tri. Pa smo zopet pri realnosti:)))
Pa lep dan z veliko sonca ti želim še naprej!
Lp
Pia
res smo za vse krivi mi sami…..mi kupujemo ob nedeljah…..in če bomo kupovali ob 22.00 uri,bomo tudi krivi mi…..če bomo zadevo ignorirali,ne bodo imeli dolgo odprto do 22.00. ure,sicer pa bodo………za vse smo krivi mi…..če Helena Blagajne proda na tisoče plošč,smo krivi ljudje (zakaj jih pa kupujemo),če imajo slaboumne gledališke predstave veliko obiska,smo krivi mi…..če hodimo gledat filme,kjer se samo streljajo in koljejo,smo krivi mi…..res pa je,da bi lahko kupovali med tednom do neke pametne ure in v nedeljo počivali,ampak Heleno Blagajne bodo pa še vedno kupovali in tega pa jaz ne razumem…….in tudi ne razumem, da ene FOXICE zmagajo na SLOVENSKI POPEVKI in pustijo ob strani en šolan,kultiviran glas,ki je na slovenski sceni že ohoho 35 let…..in še marsikaj ne razumem……včasih se zamislim in se marsikaj vprašam,ampak odgovora ne najdem,ga ne dobim….tako da…….
Ja Jože. Krivi bomo mi, ker bomo kupovali ob tako pozni uri. Pa saj nas vendar dobesedno silijo s tem da so trgovine odprte, da kupujemo tako pozno. In počasi nas bodo strenirali, da bomo kupovali pozno v noč tako kot CD je od Helence. Če nekoga promoviraš in se povsod vrtijo pesmice teh izvajalcev počasi ne boš več razmišljal ali je pametno ali ne ampak samo iskal izgovor da boš to naredil. Bolj poneumljeni od enoumja. Pa sem dobila spet izgovor – nismo krivi mi ker kupujemo ob tej uri ampak, ker so trgovine odprte in Helencine pesmice so tako lušne, pa jih tudi vrtijo in so tako v ušesih, zakaj pa bi ne še CD ja imeli, da preverimo če so tudi ostale tolko lušne. LP
Će smem še sam nekaj dodati !
Sem namreč lastnik(najemnik) doloćene dejavnodti v največjem tr.centu in po mojem mnenju tu spadaš tudi ti (namreč kot prodajalka)
Pri nas delamo že drugo leto po evropskem načelu ,čeprav ostali še zmeraj delajo pod starim sistemom .Iz šestih delavcev smo zmanjšali na štiri. Kar na leto znese pri cir.130,000,00 osebnega dohodka za dva prišparano cir. 50,000 DEM.
Bruto promet iz leta v leto pada poprečno za 20 %.Najemnine se dvigujejo mesečno na rast košarice( da bo razmljivo INDEX X MESEČNA INFLACIJA,)
ali bolj preprosto ; Prded sedmimi leti sem lahko z enodnevnim iskopičkom palačal najemnino- danes za najemnino delamo poprečje 10 do 14 delovnih dni.
Kje je vsa nabava,kje so zaposleni, pa davki, pa novi vsakomesečni zakoni, biti stalno v novih idejah ,ker konkurenca je vsak dan večja in še in še… Ko to berete si mislite ,kaj pa jamraš,ŠE VZET TI JE TREBA !
Še nekaj , Včasi smo ob sobotah delali samo do 13,00h – danes že tretje leto do 20,00h.Brutto promet je isti ali celo manjši.)Jeans hlače so stale 100 dem , danes jih vse povsod dobite za 60-80 dem ,ali KAVA je bila 90-100 sit DANES 180-200 sit.Ali čevlje za 150 dem ZELO DOBRE, danes za 80-100 z X firmo- (ne smem pljuvati po znancih) .
Sedaj ob Nedljah ne delamo amak se pa bojim da bomo to tudi morali !
Ellena moj nasvet ;
Ker se spremeniti ne da ( smo pač nepomembne osebe)
Beži ven iz velikih centrov in si najdi drugje ali pa se prekvalificij za drugo delo.
Sočustvujem s teboj in verjamem da to ne vodi k nobenemu življenju, nasplošno mislim za tiste ,ki še nimate urejene svoje družine,ker verjamem da zato nekatere deklice nimajo ćasa tudi za fanta ali za svojega otroka .Zato dostikrat prihaja banalnih prepirov doma ali celo na delovnem mestu.
Če je slaba volja na del.mestu je tudi promet temu primeren
Štrumpantel! Moj nick je Enolla in nisem prodajalka, oziroma trgovka. Sem že v prejšnjih postih povedala, da delam v podjetju z evropskih delovnim časom (komerciala) Si pa ti podjetnik pa mi razloži, kako pa ekonomska upravičenost takega odprtja trgovin. Stroški poslovanja bodo nujno narasli in ali se jih da upravičiti s povečanim prometom (domnevam, da niso živila). Še poleti opažam, da so trgovine prazne sredi belega dne. LP