Tretjič depresija in tesnoba
Sem moški v 40ih, s srečno družino in dobrimi odnosi z domačimi. Kljub temu pa imam v zadnjih 5ih letih težavo z depresijo in tesnobo. Dvakrat sem bil na Zoloftu, sedaj tretjič. Hodim tudi na kvt terapijo. Ne vem kaj se dogaja z mano, lansko leto sem so avgusta jemal Zoloft 50 mg. Potem sme prenehal in bil super do novega leta. Potem pa kot strela iz neba – ponovna depresija in tesnoba. Sedaj sem zopet na Zoloftu 2 tedna 25 mg in 2 tedna 50 mg. Tokrat se kar ne izboljša. V službi in doma delujem na avtopilotu, ničesar se več ne veselim in životarim. Žena ve za težave I me zaenkrat spodbuja. Otroci ne razumejo, kaj se dogaja. Tako mi je težko. Ali je še kdo od vas v tretje jemal Zoloft in kako je bilo?
Vzrokov ne znam določiti, lahko bi bila nizka samopodoba, nizka samozavest. Vem pa, da sem bil še lansko leto na oblakih, sedaj pa sem globoko v jami. Prosim za vaše izkušnje s ponovno uvedbo Zolofta.
Pozdravljeni,
Razumljivo je, da se ob takšnem nihanju razpoloženja počutite izgubljeno in iščete odgovore. Vaše izkušnje kažejo na izrazito nihanje med obdobji evforije in obdobji globoke stiske, kar bi lahko nakazovalo na globlje psihodinamske vzroke, ki jih zgolj zdravila ne morejo nasloviti.
Zoloft in druga antidepresivna zdravila lahko vplivajo na simptome, vendar ne rešujejo temeljnih notranjih konfliktov, ki so pogosto v ozadju takih nihanj. Vzroki za vaša stanja se morda skrivajo v nezavednih vzorcih, ki se aktivirajo ob določenih življenjskih prelomnicah ali notranjih pritiskih. Morda gre za ponavljajoč se ciklus. Obdobja evforije lahko predstavljajo način bega pred globljo negotovostjo ali notranjo bolečino, ki pa se kasneje vrača v obliki tesnobe in depresije.
Pogosto je takšno nihanje povezano z občutki lastne vrednosti, ki so lahko pogojeni z zunanjimi dosežki ali pričakovanji. Ko ste na oblakih, se morda nezavedno držite idealizirane podobe sebe, toda ko ta podoba ni več vzdržna, sledi padec v občutke praznine in nesmisla. Vaše telo in psiha na ta način kažeta, da nekaj ni razrešeno, da obstaja notranji konflikt, ki se vedno znova vrača.
Pomembno je, da ne iščete le rešitve v zdravilih ali kratkotrajnih strategijah obvladovanja simptomov, ampak da greste globlje v razumevanje tega, kar se vam dogaja. Čeprav KVT lahko pomaga pri prepoznavanju miselnih vzorcev, bi vam morda bolj poglobljena psihoterapija, ki raziskuje nezavedne vzorce, dinamiko odnosov in vaše notranje konflikte, omogočila bolj trajno spremembo.
Niste sami v tem in tudi to obdobje bo minilo, a pomembno je, da poiščete način, kako razumeti in predelati temeljne vzroke, ne le lajšati simptome.
S prijaznimi pozdravi
Miha Štrukelj