Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja tretji

tretji

V medijih je bilo predstavljeno da tretji odmerek proti covidu lahko dobi vsak ki si to želi ni pa rutinsko priporočeno. Zanima me, kje se lahko cepim oz dobim informacije, že cepijo v sloveniji s tretjim?

Spoštovani, posvetovalna skupina za cepljenje je 31.8. razptravljala o 3. odmerku in sprejela sklep, kjer je posebej priporočila 3. odmerek oskrbovancem v DSO, imunsko oslabljenim rizičnim skupinam, ne glede na starsost, oz. starejšim od 70 let, pa tudi usmeritev, da se lahko cepijo vsi ostali. OB_Zapisnik sestanka – 38_zapisnik_psc_31.08.2021_splet.pdf

Kako se bo to tehnično izvajalo za zainteresirane (razen v DSO, npr.), nimam informacij. Predlagam, da pokličete v najbližji cepilni center in vprašate.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Koliko časa mora miniti med 2. in tretjim odmerkom, govorili so 6 mesecev? Torej če od 2. odmerka še ni 6. mesecev minilo se 3. odmerka ne more dobiti?

Spoštovani, če ste gledali po državah, enotnega priporočila še ni, največ pa jih gre v smer – vsaj 6 mesecev po osnovnem cepljenju, v kolikor je bila oseba cepljena z mRNA cepivom.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

v Sloveniji se omenja 6 mesecev nekje 5mesecev omenja. kako poteka v cepilnih centrih, je kakšna omejitev glede tega?

Spoštovani, priporočila NIJZ so jasna: če se cepi zdravo prebivalstvo, je priporočeni razmik vsaj 6 mesecev; izjeme so pri imusko oslabljenih, oz. določenih  kategorijah rizičnih bolnikov, kjer je po oceni specialista 3. odmerek kot dodatni odmerek že po 4 tednih po osnovni shemi. https://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/uploaded/priporocila_za_cepljenje_proti_covid_uskl_psc_apr_2021.pdf

 

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

New Report

Close