Trenja-Predin
Narod ma tako kulturo (in glasbo) kot si jo zasluži. Baje. In če si zaslužmo AH in podobne, se moramo res vprašat, kaj je z nami. Sej če se to vrti samo na veselicah in feštah, ni panike, samo ko pa taka glasba postane edina alternativa in ljudje na splošno nimajo želje po ničemer drugem, je pa to res zaskrbljujoče.
Se pa strinjam, da Predin ni neki jezdec apokalipse, ki bi nosil razodetje o drugačni glasbi in da je s svojo ošabnostjo in oholostjo kvečjemu poslabšal zadeve. Tisti, ki bi lahko predstavili kvalitetno glasbo, pa se trenj sploh niso udeležili. Najbrž se jim je zdelo bedno tratit svoj čas z raznimi “prvimi damami” tipa Miša Molk, Helena Blagne, ki skušajo izpadat pametne, da jim ne bi bilo treba priznati, da so se njihove rožice že davno usule.
S takimi izjavami kokr jih je dal vsekakor kaže, da je mal bumbar….
Ampak po eni strani ga pa tut razumem… tut jaz bi bil prizadet kot glasbenik, če bi se matral več 10 let in imel kvalitetno glasbo (iz vidika glasbenika, ne iz vidika popularnosti), potem pa pridejo eni mulci al pa kr en model in rata z brezveznim komadom čez noč slaven…
Dej koza, kaj pa ti veš od muske? POslušaj Game over in Brendija naprej, pusti dobro musko poznavalcem.
Lahko si mislim kaj ti veš o dobri muski glede na nivo na kakšnega se spuščaš. Kikirikiiiiiiiiiiiiii.
Jaz se na Predina še spomnila ne bi, če ga ne bi toliko omenjali!
Magnifico je zakon! Sem ga zadnjič srečala – njami!
hmmm.. odvisno kaj bl pali… 🙂
Atomiki so na primer kr razprodani…
Drugač pa – jst osebno nisem fenica ne enih ne drugih, sam me ne bo pa noben prepričal, da je “Gate na glavo” kšno hudo poduhovljeno besedilo!
Se strinjam z vsem, kar je povedal, če ga pa kdo ni razumel, me pa ne preseneča. Vsakemu svoje!
Če poslušate tako muzko, kot jo izvajajo Lenderova, Atomik Harmonik, Brendi, Werner ipd, je debata res brezpredmetna, ne morete razumeti o čem je govoril.
Jaz razumem, o čem govori Predin! Pa tudi Prešerna in Cankarja razumem, kaj sta želela povedati v svojem času! Ampak če kogoški “Slovenci” kot poslovni partnerji hočejo na žurki Gašperje in Špelo in Špelco, jim pa jaz ne morem Predina turiti! Ker mi ne bodo plačali! Jasno?
Cankar nas je lepo zajebal in popačil naš nacionalni karakter.
Za Preešrna ne rečem, čist ok, samo Ivan pa….nein!
Dejstvo je, da so Cankarja kot idealista popolnoma deskrititirali-tako v osnovnošolskih kot v srednješolskih programih! Prešerna pa kot starega klerikalca nekako povzdignili, ker nekega nacionalnega junaka pa že morajo imeti! Čeprav iz podrobne bibliografske študije je bil Prešeren še dosti bolj pokvarjen kot Cankar!
Veš kaj, Prešeren pa je daleč od starega klerikalca, ej!
On je bil za tiste čase zelo liberalen. Sej verjetno veš, da ga konservativni krogi sploh niso marali takrat, ampak so preferirali Koseskega.
Za moj okus je bil Predin čist preveč nadut in se mi je kr mal zagravžu, čeprov nism noben Atomik fan alpakej..ampak 100x rajš slišm Mandarino al pa Brizgo kokr pa njegove svinčnike v nosu pa mentol bombone al neki.
Sicer pa to niti ni bistveno, za moje pojme je on deleč od kake hude kvalitete da bi se lahk na tak način spravlu na kolege, ne glede na to, da je njihova glasba plehka oz. namenjena predvsem zabavi. Od tacga starga mačka si nism pričakovala tako nizkega nivoja komunikacije.
On je imel vseskozi podporo klerikalcev, od strica, ki ga je podpiral na začetku študija, do ljubljanskih klerikalcev,ki so ga ščitili in mu na koncu,ko jim ni bil več uporaben, milostno podelili advukaturo v Kranju!Koseski je bil majhna riba! Prešeren pa nevaren, ampak le kar se tiče osebnostnega razvrata ljudi višjega sloja! On je na koncu koncev pecal mladoletne deklice in javno ogovarjal oddane dame, kar pa tudi takratni klerikalci niso mogli požreti… Na družbene napake pa je on v nasprotju s Cankarjem malo opozarjal! Če samo omenim Hlapca Jerneja, ki je ob osamosvojitvi Slovenije dobil še kako aktualno poanto, pa na Hišo Marije Pomočnice, Pohujšanje v dolini Šentflorjanski, do črtice, ko zataji svojo mater! Komu je danes pri srcu še tesno, ko zataji svojo mater? Za par sto tolarjev so jo pripravljeni razrezati in spraviti v hladilnik! Kdo še občuti pravo Cankarjansko bol , sram in na koncu priznanje te velike bede? Prešernovci sigurno ne! Še vedno mislijo, da so nekje stran, romantično odmaknjeni od vsega…. Cankar se je vsaj zavedal vse bede svojega obstoja, kar za Prešerna ne morem reči!
:)) Sem gledla, ja. Že dolgo se nisem tak presmejala kot pa pri teh Trenjih. In ja, Predin mi je izpadel totalen idiot, kar nisem mogla verjet tega obnašanja in tega, kaj je prihajalo iz njegovih ust… adijo. 🙂 Itak mi nikol prej ni bil ne vem, kaj, bil mi je pa faca. Pa kao neko uveljavljeno ime na glasbenem področju pri nas. Ampak zdaj … navaden kreten. Žal.
Meni je vseeno, kakšen je Prešeren bil kot človek, zame so relevantna dela.
In njegova dela so za Slovence zelo pomembna. Je praktično edini naš evropsko primerljiv pesnik.
Zakaj ne maraš klerikalce, mi ni jasno. Pa si kao ponosna Slovenka. Slovenci smo vedno bili klerikalci, vse do tega novega vala v 19 st.
tooo, men-tol bon-bon :))) sit ej…
Predin ima v marsičem prav , le poslušati ga ne znate ! Štancarski ansambli kot so atomiki , pa jugo besedila in melos ki se najde v večini pesmi , ne spada na slovensko zemljo. Je mar kaj takega slišati pri hrvatih in ostalih narodih ? Kako daleč na podn se bomo spustili slovenci , mi ki venomer poudarjamo , da nismo balkanci ?
Predin je dolgo na sceni , precej razgledan človek je in vedno je vedel kaj govori. Samo prisluhnit mu je treba.
Ja pa še oblast se je zamenjala tako, da ve, da ne bo več dobil bajnih vsot iz proračuna. Saj smo ga živeli mi, da ne govorim kake bajne vsote je dobil za tisto kao himno in koliko mu je plačeval Kučan in njegov klan, da se je pojavljal na raznih prireditvah.
Dogovarjal se je tudi z Kučanom, da mu bo podeljena pokojnina kot ne vem kakšnemu svobodnemu umetniku. No sedaj je pa vse skupaj v vodo padlo in ima sam s seboj probleme.
Tanaja
Jao, pa daj vaša presvetla inteligentna intelektualnost…razsvetli o nas, ki ne vidimo pomena v teh globokoumnih besedilih mosignorja, guruja, mesije, slo pop glasbe Zorana Predina???
Daj no nehaj s traparijami novinar.Kaj je pa tako dobrega v njegovi glasbi.Nič.Res da je ko je imel koncert vse razprodano sam kdo hodi poslušat njegovo glasbo ki mačka vlečeš za rep.Sploh ni milodična sploh ne gre v ušesa,ta glasba kam sploh paše.Pa še njegove trapaste izjave o naslovu gate na glavo in dva svinčnika v nos.Saj še sam ne zna razlužiti pravega pomena naslova,kar o nekem skakalcu je sanjal.Groza.Pa ne rečt da ne znamo poslušat jaz osebno ne poslušam glasbe ki ne gre v ušesa in se je ne da še drugače izkuristi.Na domačih piknikah sigurno ne bomo poslušali predinovo javkanje ampak veselo melodično glasbo se ti ne zdi.Že nasvetu je dovolj žalosti da pa bi še tam pošlušali tako glasbo se pa naj nas bog usmili.
Forum je zaprt za komentiranje.