Najdi forum

trening za zdravje

Jaz nimam problemov z odvečnimi kilogrami, imam pa problem s telesno vzdržljivostjo. Po domače povedano imam zelo malo kondicije. Ker se zavedam, da to ne pelje nikamor več, sem se odločila, da v tej smeri nekaj naredim.

Zato bi vas prosila za nasvet, kako kombinirati kolesarjenje, orbitrek in hojo. Kaj je bolje, da se ukvarjam samo z eno zvrstjo, ali lahko delam tisto, kar mi tisti trenutek najbolj ustreza? In kolikokrat tedensko po koliko časa se je potrebno ukvarjati z neko športno aktivnostjo, da lahko rečeš, da si naredil nekaj koristnega zase?

Za odgovor se že v naprej lepo zahvaljujem!

Katja,

Lahko kombiniraš vse troje. Če bi po intenzivnosti razvrstil vse tri.

Bi rekel najlažja je hoja, potem je orbitrek in nazadnje je kolo. Lahko delaš kar ti v danem trenutku najbolje ustreza. Ampak to moraš početi dovolj redno in sčasoma vedno bolj intenzivno.

Če boš začela takole: teden1/teden2/teden3/teden4 – vadba v minutah
dan1 Orbitek 30/40/50/60min
dan2 Hoja 60/80/80/80min
dan3 Kolo 30/40/50/60min

Treniraj… po zaporedju dan1, dan2, dan3, počitek…. nato se vse ponovi.

Vsak teden podaljšaj čas vadbe, in povečaj intenzivnost po lastnih zmožnostih. Če boš to počela redno, pa še kakšne vaje, ki sem jih jaz opisal na svoji spletni strani, potem si lahko rečeš, da si zelo pridna. In je realno pričakovat rezultate, v razmeroma kratkem času… sploh če boš bolj zmerna tudi pri hrani.

Lep pozdrav,
Goran

Zdravo Goran,
eno smesno vprasanje.
Prvi dan sem na orbitreku 30 min pri max mozni hitrosti (saj sem pocasi do tu prisla). Drugi dan pa grem na kolo – tako naravno kolo, ne sobno! za 60 min in me tretji dan tako zelo bolijo misice kot da sem bila prvic na kolesu.

Ce pa naslednji teden naredim kontra, pa ne cutim bolecin.

Torej pri Orbitreku se razgibajo ene misice, na kolesu pa druge?

Petra,

Ja res hecno ne… saj delajo podobne mišice, ampak čisto isto pa tudi ni. Določen del mišic kolo obremenjuje bolj kot orbitrek. Pa tudi položaj je čisto drugačen.

Saj mišice te bodo sčasoma tako ali tako vedno manj bolele… bolj boš čutila utrujenost.

LP,
Goran

Super!

Najlepša hvala za odgovor!

Še eno vprašanje bi imela, tokrat je v zvezi z ogrevanjem pred športom. Vodim skupino deklet (22 do 25 let), ki se ljubiteljsko ukvarjajo z gasilskošportnimi tekmovanji. Vaje (treninge) imamo dvakrat tedensko. Vendar pred vsako vajo mi jih uspe motivirati največ za dva kroga teka (600 m) pa še to vedno težje. Bojim pa se poškodb. Kolikšen je približen minimum (časovno), da je človek ogret in se lahko ukvarja s športom? In mogoče še nasvet, kje bi dobila kakšne vaje za ogrevanje?

Hvala in lep dan Vam želim!

Katja,

Me prav veseli, da vodiš skupinsko vadbo…

Glede ogrevanja, pa tako… Ja idealno bi bilo če bo ogrevanje trajalo kakšnih 15minut. Na primer… najprej je lahko to počasen tek.. npr.600m, nato sledi razgibavanje od glave do pete. Tek torej traja nekje do 5min, nato razgibavanje… vse osnovne vaje, te verjetno poznaš. Nato pa še dinamično ogrevanje in razgibavanje, to so lahko kakšne vaje, ki se delajo v parih. Ne verjamem, da je potrebno kakšno zelo specifično ogrevanje pri vaši vrsti treninga. Je pa seveda vedno treba paziti na poškodbe, kljub temu pa do njih lahko pride, kjlub temu, da nekdo vedno pazi na to da se dovolj ogreje… je pa verjetnost bistveno manjša.

Kakšna knjiga, ki bi se posebeja posvečala ogrevanju mi ne pride na misel. Sicer pa večina knjig v katerih je govora o treningu opisuje tudi ogrevanje, nekako vsi se pa strinjajo da je med 5-15 min čas, ki ga je potrebno za to nameniti. Na tvojem mestu bi šel v knjižnico, in na polici kjer so knjige o treningu… na hitro prelistal par knjig, ker to je ponavadi bolj na začetku napisano, pa so še kakšne vaje za razgibavanje in podobno.

LP,
Goran

Ciao!

Moje težave (hvala bogu) še nisem zasledila in me zanima naslednje: po dolgoletnem profesionalnem treniranju odbojke sem imela maja in junija operacijo kolen (meniskus). Sprva so mi svetovali izometrične vaje za kvadriceps, vendar glede na srečo, ki jo imam s popolnoma disharmoničnim delovanjem telesa sem staknila novo poškodbo in sicer vnetje obeh stegenskih predpon (zunanjih in notranjih). Sedaj pa ne vem več kako naj se obnašam! Imam še 40 terapij tako za kolena kot predpone. Rada bi že kaj počela pa razen enostavnih trebušnjakov pa ročk ne morem drugega! Mi lahko svetujete najprimernejši način popolne rehabilitacije? Nekaj kar bo skladno z mojo hiperenergično naravo in telesom, ki mi vrača udarec (saj veste kako je pri profesionalnem športu, ko pride telo vedno zadnje na vrsto!) Za nasvet se vam neskončno zahvaljujem in upam, da se kmalu srečamo na kakšnem tečaju, saj nameravam odbojko zamenjat za kakšno milejšo obliko aerobike ali fitnesa…papaGoran: http://www.myOlympica.com je pisal/pisala:
>
> Katja,
>
> Lahko kombiniraš vse troje. Če bi po intenzivnosti razvrstil
> vse tri.
>
> Bi rekel najlažja je hoja, potem je orbitrek in nazadnje je
> kolo. Lahko delaš kar ti v danem trenutku najbolje ustreza.
> Ampak to moraš početi dovolj redno in sčasoma vedno bolj
> intenzivno.
>
> Če boš začela takole: teden1/teden2/teden3/teden4 – vadba
> v minutah
> dan1 Orbitek 30/40/50/60min
> dan2 Hoja 60/80/80/80min
> dan3 Kolo 30/40/50/60min
>
> Treniraj… po zaporedju dan1, dan2, dan3, počitek…. nato
> se vse ponovi.
>
> Vsak teden podaljšaj čas vadbe, in povečaj intenzivnost po
> lastnih zmožnostih. Če boš to počela redno, pa še kakšne
> vaje, ki sem jih jaz opisal na svoji spletni strani, potem si
> lahko rečeš, da si zelo pridna. In je realno pričakovat
> rezultate, v razmeroma kratkem času… sploh če boš bolj
> zmerna tudi pri hrani.
>
> Lep pozdrav,
> Goran

Tjasi,

Ja ti imaš pa očitno res višek energije… da še kar ne moreš biti pri miru, tudi sedaj ko izvajaš terapijo za koleno in vnetje stegenskih predpon. Seveda obstaja še veliko drugih vaj, katere lahko počneš za zgornji del telesa. Vendar če želiš razen ročk uporabljati še kaj druga potem moraš na fitnes, kjer lahko uporabljaš vsa orodja pri katerih ne obremenjuješ poškodovani del telesa. Orodij za trening zgornjega dela telesa je več, kot pa za spodnji del.

LP,
Goran

New Report

Close