Trening glasu
Zdravo
govorim tiho, tudi kadar se zaderem me komaj slišijo, v družbi se me ne sliši, moj glas nima moči energije, skratka rad bi izboljšal, treniral, šolal svoj glas. Pa sploh ne vem kako začet, kaj in koga vprašat, kdo to izvaja? Mi lahko kdo pomaga svetuje, da kak kontakt, nasvet, vaje?
hvala in lp.
Mogoče bi se bilo smiselno naučiti dihanja s prepono, kot se to izvaja pri petju oz. vokalni tehniki. Da se glas proizvaja s trebušno prepono, od koder črpa moč in energijo, ne na grlo.
Kakšno je dihanje s prepono? Preprosto. Trebuh naj se ob vdihu in izdihu premika noter-ven, zgornji del telesa (prsni del) pa popolnoma miruje. Na tak način naravno dihamo v spanju, tako dihajo otroci. Skozi čas pa smo se žal naučili dihati s stisnjenim trebuhom in na prsni koš (seveda, vse za izgled- trebuh noter, prsi ven)- tako dihanje je plitko, po domače bi temu rekli “po pasje”, kjer zajamemo neprimerno manjšo količino kisika. Plitko dihajo ljudje v stresu. In zaradi zastoja sluzi še piskajo zraven.
Vse jogijske vaje, dihanje, asane je treba vaditi pod vodstvom dobrega jogijskega učitelja.
Poleg prejšnjega-zgornjega nasveta še:
Jogijska vajo lev ali simhasana, vsak dan 10 x, vztrajati en mesec, ko bi morali biti že prvi rezultati.
Simhasana krepi glasilke, zato naj bi jo vadili pevci,, je odlična vaja za ljudi z govornimi motnjami, npr. jecljanje,…
http://www.youtube.com/watch?v=8Ml0rbx8XFo
http://www.youtube.com/watch?v=yE98pLU4Q7g
Položaj glej na netu.
Navodila. Globoko vdihni skozi nos. Obenem nekoliko dvigni ramena. Močno izdihni skozi usta. obnem se z dlanmi opri na kolena in razpri prste na rokah. Čim bolj odpri oči, poglej navzgor, iztegni jezik in zakriči kot zarjovi lev: široki aaaa. GLAS OBLIKUJ S PREPONO, NE Z GRLOM. Po novi do 10 x.
Želim uspešno izboljšanje.
Roberthud,
Glede svoje težave lahko pridete do mene. Glas je zelo pomemben, saj preko njega postavljamo sebe v neko okolje, preko njega izžarevamo svojo samozavest in prodornost.
V največjem primeru imajo ljudje s težavami kot je vaša težave ne samo z glasom ampak tudi s telesno govorico, ki najpogosteje ne sledi pristnim notranjim občutkom.
Seveda govorim na pamet, saj vam ne poznam, vendar ocenjujem, da bo potrebno ojačati ne samo govorni in dihalni aparat, ampak kar celo telo. Še posebej noge, hrbet in roke. Predvsem je pomembna koordinacija telesa in dihanja. Svobodno izraziti sebe skozi gibanje in glas je tisto, kar potrebujete. Po vsej verjetnost je potrebno sprostiti tudi napetosti v čeljusti, vratu in spodnjem in srednjem delu lobanje.
Včasih so težave z glasom lahko povezane s kakšnim travmatičnim dogodkom. Recimo rojstvo otroka s popkovino okrog vratu, fizično kaznovanje otroka zaradi izražanja, zavračanje otroka s strani mame že v času nosečnosti in potem v prvih mesecih življenja ipd.
Dihanje je osnova. Tudi jogijska vaja lev je odlična. Če ne želite delati s terapevtom vam priporočam, da poiščete skupinske delavnice, kjer se skozi gibanje in glas lahko izrazite (trance dance, biodanza, joga smeha, …).
Pozdravljeni,
že nekaj časa imam težave z glasom, med tem ko govorim čutim napetost in postanem hripav zaradi nepravilne uporabe glasu. Moje vprašanje je ali obstaja kdo, h kateremu bi lahko hodil na kakšne terapije glede pravilne tehnike govorjenja in ali ti to lahko predpiše zdravnik, ali si moraš poiskati sam, ter kako je glede cen?
Lp, Bine