Najdi forum

Pri sebi opažam velike težave v določenih stresnih situacijah, ki pa seveda za večino ljudi niso stresne. Potenje obraza in rok ter rdečica na obrazu se mi pojavlja že pri govorenju najbolj osnovnih stvari v družbi s prijatelji pri manj poznanih ljudeh pa sploh. Moja prisotnost v družbi, če sem aktiven – govorim ali samo kot opazovalec, je že dovolj da postanem nervozen in se pričnem potiti. V zadrego (rdečica in potenje) me lahko spravi že čisto običajno vprašanje, da ne govorim o kakšnem pravokativnem vprašanju naslovljenemna mene. Marsikdaj bi v družbi z veseljem govoril toda to mi preprečuje strah. Prva stvar, ki si jo v takem trenutku ne morem odmisliti je da “bom zafarbal” nakar mi bo postalo še vroče (dobim občutek, da moje telo kar žari) nakar mi tudi zares postane in le s težavo pripeljem nekaj stavkov do konca. To se mi dogaja predvsem v manjših prostorih, kjer je več ljudi skupaj in je nekoliko topleje. Ko se pozneje umirim se sam sebi čudim kako sem lahko tako strahopeten.
Sem višje izobražen in pri 27-ih letih. Moje nerazumno obnašanje pa me vedno znova spravlja v obup. To se mi dogaja tudi v službi kar je za moje delovno mesto zelo moteče.
Sicer sem lahko zelo prijeten in zabaven za družbo in okolico vkolikor nisem nervozen.
Prosim vas če mi lahko svetujete kam se naj obrnem za nasvet in kakšno je možno zdravljenje. Ali bi bila dovolj že kakšna pomirjevala, saj sem pred pomembnimi ali manj pomembnimi trenutki zelo (nenormalno) nervozen? Vse to me spravlja v obup zato prosim za odgovor.
Ali je možno na kakšen medicinski način zmanjšati ali preprečiti potenje rok in glave?

Hvala za vaše nasvete.

Za možne rešitve mojih težav bi prosil tudi vse tiste, ki ste se mogoče podobnih težav že rešili.

Spoštovani Tone,
Vaša težava je relativno ogosta ,saj se pojavlja v 12% populacije, med izobraženci pa še pogosteje. Uvrščamo jo med fobična stanja, ki jih je možno toliko bolje zdraviti, kolikor hitreje z zdravljenjem začnemo. Pomirjevala pridejo v poštev le v začetni fazi zdravljenja, kasneje jih po pravilu nadomestimo s selektivnimi zaviralci prevzema serotonina, kateri so ti, bo vedel vaš osebni zdravnik, ali psihiater, pri katerem se boste oglasili tudi zaradi psihoterapije.
Odvisno od vaše pripravljenosti za sodelovanje bosta skupaj izbrala vrsto in obliko psihotrerapevtske tehnike.Zdravljenje traja lahko več mesecev.

Ker vidim pri sebi nekatere podobne probleme me zanima, kako lahko pridem do psihiatra.
Kje dobim njegov naslov?
Ali rabim za obisk pri njemu napotnico?

Hvala za odgovor!

Spoštovani!

Psihiatrični dispanzer je praviloma v vsakem večjem zdravstvenem domu, če ste Ljubljančanka potem se obrnite na PD na Njegoševi – Poliklinika ali pa si izberite enega od zasebnikov. Seznam zasebnikov je objavljen v reviji Zdravje, ali pa si ga oglejte na terminalu za potrjevanje zdravstvene kartice.
Če ste študentka se lahko naročite v PD na Aškerčevi -Zdravstveni dom za študente.
Za prvi obisk pri psihiatru ne potrebujete napotnice.

Pozdravljeni! Tudi sama trpim zaradi enakih problemov. Sem študentka, stara 25 let. Zaradi enakih težav sem se začela zdraviti pred 14 meseci pri psihiatru. Jemljem antidepresive Aurorix 300-2xdnevno, občasno tudi xanax.V začetku zdravljenja se je pokazal velik napredek, večina težav je minila, opustila sem pomirjevala, začela spet skoraj normalno živeti.Vendar pa se je čez nekaj časa spet vse ponovilo. Spet trpim za strahovi, napadi panike pred ljudmi, ipd, spet sem začela jemati pomirjevala xanax, Aurorix pa jemljem že celih 14 mesecev. Kaj naj storim? Ali bodo napadi spet minili? Pri psihiatru sem naročena na kontrolo meseca marca.Prosim za strokovni nasvet. Dušanu pa svetujem, naj ne odlaša predolgo z odhodom k psihiatru, ker bo s tem samo še podaljšal zdravljenje.Hvala!
Marjetica

Spoštovana Marjetica!

Kakršnekoli hujše težave, ki se nenadoma pojavijo, je seveda treba tudi takoj reševati. Morda bo smiselno zamenjati terapijo in vključiti še katere od vedenjskih terapevtskih tehnik, za oboje pa bo potrebno obiskati psihiatra že pred postavljenim terminom. Psihiatra poskušajte doseči po telefonu in se dogovorite za takojšnji obisk.

Pozdravljeni. Sem student star 20 let in tudi jaz imam enak problem kot Tone, (strah, kadar je veliko ljudi, javno nastopanje,…) Pred casom sem na internetu (na vecih www straneh) opazil da so opravili poiskuse na ljudeh ki imajo problem s socialno fobijo in sicer z zdravilom LAITAN. Poiskusi so se izkazali kot zelo dobri saj se je pri kandidatih to zdravilo izkazalo kot ucinkovito. Zanima me ali se da to zdravilo dobiti tudi pri nas in vase mnenje o njem. HvalaMag.Vanja F.Rejec, dr.med. je pisal/pisala:
>
> Spoštovana Marjetica!
>
> Kakršnekoli hujše težave, ki se nenadoma pojavijo, je seveda
> treba tudi takoj reševati. Morda bo smiselno zamenjati
> terapijo in vključiti še katere od vedenjskih terapevtskih
> tehnik, za oboje pa bo potrebno obiskati psihiatra že pred
> postavljenim terminom. Psihiatra poskušajte doseči po
> telefonu in se dogovorite za takojšnji obisk.

Ali mi lahko prosim poveste kje lahko dobim naslov psihiatra, ker sem že zaposlena. Živim v okolici Ljubljane in v domačem kraju nimamo psihiatra. Ali je to brezplačno zdravljenje? Ali je potreben recept za prej omenjena zdravila?

Hvala za odgovore

Spoštovani!

Oglasite se v Psihiatričnem dispanzerju na Njegoševi (bivša Poliklinika) ali pa pri enem od zasebnikov v Ljubljani (seznam lahko vidite v reviji Zdravje ali pa na terminalu ZZZS – tam, kjer potrjujete kartico) in se naročite. Za pregled ne potrebujete napotnice le veljavno zdravstveno kartico. Vsa psihofarmakoterapija se piše na recep in ni v prosti prodaji, tudi vam ne bi svetoval, da brez strokovnega vodstva “eksperimentirate” z njo.

Spoštovani Uroš,
zdravil ,ki uspešno zmanjšujejo socialno fobijo,je na našem tržišču več vrst, katero izmed njih bo prepisal pa presoja psihiater ŠELE PO NEPOSREDNEM POGOVORU S KLIENTOM, saj vsako izmed njih zajema spekter učinkovanja, ki mora biti čimbolj prilagojen posameznim klientovim lastnostim, z eno besedo, izbira zdravila je strogo individualno ciljana.Priporočanje kakršnegakoli zdravila nasploh in vsem lahko kjub dobremu namenu doseže prav nasprotno; določena zdravila povzročajo namreč nekaterim možne nezaželjene stranske učinke, ki jih je treba poznati in prenesti.Če so subjektivno nevzdržni bo psihiater iskal drugačno kombinacijo, vse to pa zahteva neposreden dialog.

Pozdravljeni!
Dr. Rejec, zanima me kakšne so vaše izkušnje z zdravljenjem socialne fobije in katero zdravilo se je pri vas izkazalo za najučinkovitejše. Hvala za odgovor!

Mag.Vanja.F.Rejec dr.med.psih. je pisal/pisala:
>
> Spoštovani!
>
> Oglasite se v Psihiatričnem dispanzerju na Njegoševi (bivša
> Poliklinika) ali pa pri enem od zasebnikov v Ljubljani
> (seznam lahko vidite v reviji Zdravje ali pa na terminalu
> ZZZS – tam, kjer potrjujete kartico) in se naročite. Za
> pregled ne potrebujete napotnice le veljavno zdravstveno
> kartico. Vsa psihofarmakoterapija se piše na recep in ni v
> prosti prodaji, tudi vam ne bi svetoval, da brez strokovnega
> vodstva “eksperimentirate” z njo.

Spoštovana Nina,
pri delu, ki ga opravljam, je zdravljenje socialne fobije praktično vsakodnevna naloga, vendar je treba stanje najprej diagnostično opredeliti, saj obstajajo motnje, ki zajemajo le nekaj znakov socialne fobije,dejansko pa so predstopnja drugega procesa, v tem primeru je terapija namreč povsem drugačna.Če nedvomno ugotovim, da gre za socialno fobijo, je zdravilo prvega izbora eden izmed reverzibibilnih inhibitorjev monoaminooksidaze, če jih pacient slabo prenaša enega izmed selektivnih zaviralcev prevzema serotonina.V vsakem primeru čimprej uvedem vedenjske psihoterapevtske naloge,ki jih izvaja doma, če že ni možna takojšnja vključitev v skupinsko obliko psihoterapije.

New Report

Close