Trebušnjaki po porodu
Pozdravljeni.
Sem 8 tednov po porodu. Porod je potekal brez težav. Pred nosečnostjo sem nekaj let intenzivno delala trebušnjake, imela sem res črvste mišiče in trd trebuh. Z malo manj intenzivnimi trebušnjaki sem nadaljevala še v drugem in v tretjem mesecu nosečnosti. Po porodu mi je nosečniški trebuh hitro izginil, lahko rečem v 10 oz. 14 dneh. Praktično sem imela že raven trebuh. Sem pa pred dvema tednoma, torej 6 tednov po porodu poskusila s prvimi trebušnjaki in na moje veliko presenečenje se nisem mogla niti enkrat dvigniti s tal v sedeč položaj. Zanima me, ali je to normalno, glede na to, da sem imela pred nosečnostjo mišice res natrenirane, ali pa je lahko kaj narobe. Normalno je, da so mišice med nosečnostjo postale bolj ohlapne, saj so bile neaktivne, vendar da sem pa tako brez moči, pa kar ne morem verjeti.
Prosim za vaše mnenje.
Petra
Pozdravljena Petra!
Klasični trebušnjaki (dvig trupa leže na hrbtu s skrčenimi nogami) na splošno niso funkcionalna vaja in jih zato odsvetujemo. Lahko celo povečajo kompresijo v križu. Po porodu bi vam jih pa popolnoma odsvetovala.
Primerne vaje za trebušne mišice se izvajajo leže na trebuhu. Obiščite Cyriax terapevta in vas bo naučil pravilne vaje. Do takrat pa redno izvajajte vaje za mišice medeničnega dna (za moč in za vzdržljivost).